Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 22 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Mannencirkels: wat gebeurt er als mannen samenkomen?

In de afgelopen jaren horen we steeds vaker over vrouwencirkels. Het is een veilige plek waar vrouwen samen komen voor meer groei, kracht, inzichten en heuse sisterhood. Maar ondertussen bestaat er óók zoiets als de mannencirkel. Wat gebeurt er eigenlijk als mannen samenkomen?

Vrouwencirkels worden wereldwijd steeds vaker georganiseerd, het zijn kleine groepjes vrouwen die samenkomen om allerlei rituelen uit te voeren die in lijn staan met de natuur. Van de ritmes van de maan tot die van onze eigen cyclus. Dat is overigens geen moderne hype, maar eerder een oude traditie die in veel culturen voorkwam.

Inmiddels worden ook de mannencirkels steeds bekender. Hoe zit dat precies?

Mannencirkels

Het idee van een mannencirkel is – net zoals bij een vrouwencirkel – eigenlijk vrij simpel. Een mannencirkel is een samenkomst van mannen, waarbij groei en delen hoe je je voelt, wat er speelt en wat er gaande is, voorop staan. Het gaat om een plek creëren waar je veilig bent en elkaar kunt helpen wanneer dat nodig is.

Vaak neemt iedereen wat te drinken of kleins te eten mee, zoals thee, koekjes en of wat chocolade, en is er gewoonweg de ruimte om te delen wat je maar wilt.

Het kan een gedachten zijn waar je al een tijdje mee zit, een thema dat actueel voor je zit of iets waar je tegenaan loopt. Het is een plek waar je geen masker op hoeft en helemaal jezelf kunt zijn. Er bestaat geen vast format voor.

Waarom zou je mee doen aan een mannencirkel? Duidelijk, aldus Jake die vaker mannencirkels organiseert met vrienden. “Soms is het gewoon heel fijn om gewoon gehoord te worden en te kunnen delen wat er speelt met mensen die je niet kent of iemand die niet je partner is. Je hoeft immers niet alles met je partner te delen.”

Bovendien waren mannencirkels vroeger hartstikke normaal. Mannen kwamen vroeger geregeld samen met elkaar om ervaringen en wijsheden te delen, het leven te bespreken en gewoonweg omdat het leuk is. Ook voor steun kon je bij deze groep terecht. Hoe mooi is dat?

Hetzelfde geldt voor de vrouwencirkels: het is een groep waarbij je steun, kracht en plezier vindt. Is dat uiteindelijk niet iets wat we allemaal willen?

De kracht van cirkels komt weer terug

In de laatste jaren zijn veel culturen immers steeds individualistischer geworden. We wonen minder in community’s en juist vaker alleen. De relaties met de groep om ons heen zijn daardoor ineens veel minder belangrijk geworden.

Maar juist in een tijd waarin we hartstikke druk zijn, veel mensen stress ervaren en 1 op de 6 (!) werknemers burn-outklachten heeft in Nederland, lijkt er steeds meer behoefte aan verstilling en verbinding. Dé reden dat ook de mannencirkels in opkomst zijn.

Niet alleen zijn er door het hele land mannencirkels te vinden, maar ook vind je steeds meer heuse mannenretreats en samenkomsten waar kracht en steun centraal staan.

Is dat dan een plek waar je ‘geforceerd over je gevoel moet praten’? Nee hoor, zie het eerder als een plek waar je jezelf kunt zijn, kunt delen wat er écht speelt  zonder oordeel van de maatschappij (want: mannen moeten sterk zijn) of anderen.

Je gevoelens met anderen delen kan ontzettend juist bevrijdend en krachtig zijn.

Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️