Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 22 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Naaktfoto’s van je borsten te pas en te onpas moeten mailen naar zorgverzekeraar: “Vernederend en onnodig traumatiserend”

Hoewel het al sinds 2021 tegen de regels is om als zorgverzekeraar te vragen naar naaktfoto’s van borsten van vrouwen, gebeurde dit in de praktijk nog steeds. Vrouwen die een vervolgoperatie willen na een borstreconstructie vanwege borstkanker, bijvoorbeeld omdat ze pijn hebben, moeten eerst akkoord krijgen van hun zorgverzekering om deze vergoed te krijgen.

In veel gevallen eisen zorgverzekeraars foto’s van de borsten ter beoordeling. In een brief die NOS te zien kreeg staat de eis omschreven als: ‘Foto’s van uw borsten. Genomen van beide zijkanten en uw voorzijde’.

“Het is vernederend. Ik heb er echt om moeten huilen. Ik dacht: wie zijn jullie om dit aan mij te vragen. Je voelt je letterlijk in je kruis getast. Ik ben niet trots op mijn borsten, vrijwel niemand krijgt ze te zien. En dan moet ik ter beoordeling foto’s naar wildvreemden opsturen”, aldus Martine van de Merwe, een van deze vrouwen bij wie dit gebeurde.

Naaktfoto’s van borsten gaan van medewerker naar medewerker en raken ook nog kwijt

Van de Merwe is niet de enige die de eis om naaktfoto’s van haar borsten op te sturen kreeg. Bovendien moeten in veel gevallen de foto’s worden gemaild of per post worden verstuurd. Waar ze terecht komen, weten de vrouwen vaak niet. Wie ze te zien krijgen, ook niet. In sommige gevallen raakten de foto’s zelfs kwijt en moesten de vrouwen opnieuw naaktfoto’s van hun borsten mailen.

Van de Merwe is leerkracht Nederlands en ze verteld aan NOS: “Ik heb na het opsturen elke dag gebeld waar mijn borstenfoto’s lagen. Ze gingen volgens een medewerker van het ene loket naar het andere. Heel onzorgvuldig. Op school waarschuw ik mijn leerlingen dat ze nooit zomaar foto’s moeten sturen. Nu heb ik dat zelf gedaan.”

Na borstkanker, nóg een strijd aangaan

De verschrikkelijke strijd tegen borstkanker, het soms preventief moeten laten verwijderen van beide borsten en de nasleep ervan kost vrouwen enorm veel energie. Dat ze dan ook nog naaktfoto’s van hun borsten naar een zorgverzekeraar moeten sturen, kunnen veel vrouwen dan ook vaak niet meer opbrengen. En al kunnen ze dit wel, dan wordt de aanvraag in veel gevallen (in eerste instantie) afgekeurd. Soms wordt na een klacht de aanvraag alsnog goedgekeurd, maar dit is een enorm lang proces.

Vernederend en onnodig traumatiserend om naaktfoto’s te moeten mailen

Dit resulteert in een groep vrouwen die het erbij laat zitten, omdat ze niet nóg een strijd aan kunnen. Sommige vrouwen betalen de reconstructie van duizenden euro’s liever zelf, dan de strijd met de zorgverzekeraar aan te gaan. Ook bij Ellen Karstens werd haar aanvraag tot twee keer aan toe afgekeurd: “Dat geeft ongelooflijk veel stress. Ik sliep er niet van. Je moet je tanden erin zetten en blijven doorzetten. Ik heb dat wel kunnen opbrengen, maar veel vrouwen met kanker zijn moegestreden en hebben die energie niet. Verzekeraars hebben geen idee wat het met ons doet. Je hebt kanker gehad, dan wil je zo’n proces afsluiten om verder te kunnen met je leven. Je doet dit niet voor de lol.”

‘Ik vond het onacceptabel’

Ook aan Wendy, die haar verhaal aan LINDA. deed, werden naaktfoto’s van haar borsten gevraagd. Haar plastisch chirurg vindt een hersteloperatie nodig, maar haar zorgverzekering wil dit zelf beoordelen: “Ik moest eerst foto’s via mail of post versturen van mijn beide borsten. Naar de afdeling ‘machtiging’. Deze medewerkers zouden dan dus naaktfoto’s van mij te zien krijgen, met mijn naam erbij. Dat vond ik onacceptabel.”

“Hoe vernederend en onnodig traumatiserend is dit? Ik schrik me elke ochtend een ongeluk als ik in de spiegel kijk en dan zou ik daar een foto van moeten maken en die opsturen naar mijn zorgverzekeraar? Ik durf mezelf nauwelijks aan mijn man te laten zien”, vertelt Wendy verder.

“Een zorgverzekeraar zou het oordeel van de arts gewoon moeten vertrouwen. Ik ga niet voor mijn plezier voor de derde keer onder het mes en mijn arts had ook liever gezien dat het in één keer goed was gedaan door haar collega.”

Per direct geen naaktfoto’s van borsten meer nodig

De dappere vrouwen die een boekje open deden over deze praktijken bij de zorgverzekeraars werden gelukkig gehoord. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) liet na de ophef weten het machtigingsbeleid aan te passen. ZN-voorzitter Petra van Holst laat weten: “Er hoeven met onmiddellijke ingang geen foto’s meer gedeeld te worden met de verzekeraar om een aanvraag goed te keuren.” Een aanvraag doen voor de vergoeding is nog wel nodig dit jaar, maar dat is vanwege administratieve redenen. De aanvraag moet nu standaard worden goedgekeurd, zonder foto’s.

1 op de 5 vrouwen checkt haar borsten niet of nauwelijks, terwijl het belangrijk is borstkanker vroeg te ontdekken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️