Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 29 dec 2022
Leestijd: 5 minuten

Dít zijn de 6 grootste mythes over manifesteren

Je hebt tegenwoordig zoveel manifestatie-coaches, dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Hoe werkt manifesteren nou wel en welke beweringen kloppen niet? The New York Times-bestsellerauteur, meditatie- en spiritualiteitscoach Kimberly Snyder ontkracht de zes grootste mythes over manifesteren.

Het idee van manifesteren heeft een grote aantrekkingskracht op steeds meer mensen. Het creëren van je droomleven met je gedachten, klinkt ook haast als magie. Iets wat we allemaal wel willen leren.

Maar stop, eerst even back to basics. Klopt die aanname wel, is dat manifesteren? Manifesteren houdt in dat je ideeën en gedachten omzet in een fysieke vorm. Dat klinkt simpel, maar er komt meer bij kijken dan je denkt.

Creëren van je droomleven

Manifesteren wordt vaak gezien als zweverig, maar dat hoeft het niet te zijn. Het is een proces dat iedereen kan leren met tools zoals affirmeren, mantra’s, visualiseren en geleide meditaties, legt Kimberly Snyder uit op MindBodyGreen.

Manifesteren kun je leren – manifestatie coach Willemijn Welten vertelt hoe

Snyder is New York Times-bestseller auteur, spiritueel- en meditatiecoach en schreef onder meer samen met Deepak Chopra het boek Radical Beauty.

“Deze tools helpen je energie te richten op manifesteren, maar uiteindelijk is het aan jou om actie te ondernemen. Zonder actie ga je niet je manifestatie doelen bereiken”, aldus Snyder.

Door het ego houden we onszelf klein

Volgens de schrijfster zijn we beperkt in onze kracht als we denken en handelen vanuit het ego. Dit ego zorgt ervoor dat we onszelf klein houden.

Wanneer we onze doelen verleggen naar nieuwe mogelijkheden en deze doelen ten goede komen van onszelf én het collectief, dan breid je het energieveld uit waarin je kunt creëren. Zo vergroot je de kans dat je jouw manifestatiedoel ook behaalt.

6 mythes over manifesteren

Volgens de spirituele coach zweeft er ook veel verkeerde informatie over manifesteren rond, die verwarrend kan zijn of mensen op een verkeerd spoor kan zetten. Snyder ontkracht daarom de zes meest gehoorde mythes over manifesteren.

1. Door te manifesteren komen dingen gewoon naar je toe

“Gewoon iets wensen wat je graag wilt, dat doe je op je verjaardag als je de kaarsjes uitblaast op een taart”, grapt Snyder. Manifesteren gaat over iets heel anders volgens haar.

De 12 wetten van het universum (en hoe je ze gebruikt)

“Het gaat over afstemmen van je intenties op je gedachten, woorden en acties. Introspectie en journaling kunnen je aan het begin van het proces helpen om echt duidelijk te maken wat je precies wilt manifesteren”, vertelt de bestseller auteur.

2. Je kunt alles manifesteren wat je wilt

Deze bewering klopt wel en niet, volgens de spiritualiteitscoach. Je kunt de grootste wonderen manifesteren waarvan je het van tevoren niet had kunnen bedenken. Denk aan de partner van je dromen, een koophuis in een doorgedraaide woningmarkt of die gewilde baan waar veel concurrentie voor was.

Maar Snyder maakt een side note: er zijn dingen waar we geen controle op hebben en waarbij het universum een groter plan voor ons in petto heeft. Het is belangrijk dat jouw intentie niet alleen ten goede komt aan jezelf, maar ook aan het geheel, het collectief.

Snyder leg uit wat ze bedoelt met een voorbeeld: “Veel mensen hebben als doel tien kilo afvallen om beter in hun vel te zitten. Maar je kunt beter zeggen: ‘Ik wil tien kilo afvallen, zodat ik me lichter en energieker voel en meer mensen van dienst kan zijn in mijn werk.’ Zo dient het doel niet alleen jou, maar ook het collectief”.

3. Affirmaties helpen bij het manifesteren

Sta je elke ochtend onder de douche je affirmaties op automatische piloot van een memo-blaadje hardop te lezen? Op deze manier gaat affirmeren niet voor je werken.

Als je echt een effectieve manier leert om affirmaties te oefenen, kun je de kracht van je woorden sturen om vervolgens je gedrag (acties) te sturen.

Kimberley raadt aan om affirmaties te oefenen na het mediteren. Dan is je geest rustiger en kun je beter focussen op het voelen van de woorden die je zegt tijdens het affirmeren.

4. Manifesteren is zweverig

Ook deze mythe klopt niet volgens de auteur. Ze legt uit: “Alles is energie, wat bewezen is door de wetenschap en alles is met elkaar verbonden.

Manifesteren van geld: hoe werkt dat (en werk het überhaupt?)

Manifesteren is onderdeel van de kwantumfysica. Het is gewoon een manier om met energie te werken, die wordt gestuurd door onze eigen intenties, niks meer dan dat!”

5. Sommige mensen hebben het manifesteren in zich en anderen niet

“Iedereen heeft het potentieel om te creëren. Dit is een waarheid of je dat nu erkent of niet. We zijn allemaal krachtige scheppers en we kunnen als mensen gebruik maken van onze creatieve kracht. Het is aan ons om te kiezen of we dat doen of niet,” aldus Snyder.

6. Het duurt een lange tijd voordat je iets manifesteert

Heb je wel eens een manifestatiepoging gedaan, maar het opgegeven omdat er na weken of maanden visualiseren maar niks gebeurde? Dit betekent niet dat manifesteren niet werkt.

Manifesteren werkt niet lineair, er is geen tijdschema legt Snyder uit. Dit is misschien wel het moeilijkste stuk van het hele manifestatieproces: het volhouden.

Volgens Snyder is het essentieel om te blijven affirmeren, visualiseren en je dankbaar te voelen. Als je gaat twijfelen in de loop van de tijd, zal het proces ontsporen, omdat je geen duidelijke intenties uitzendt.

Blijf dus focussen op wat je wilt met visualisaties en meditaties, maar vergeet ook geen actie te nemen als er een kans op je pad komt. Good luck!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️