Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 8 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Magic Medicine op Netflix onderzoekt paddo’s als behandelvorm bij depressie

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer tippen we Magic Medicine: een razend interessante docu over paddo’s als behandeling voor depressie.

Depressie is een verschrikkelijke ziekte. Het zou geweldig zijn als je daar met één pilletje vanaf kon komen, maar de realiteit ziet er helaas toch anders uit. Veel mensen kampen er jaren en jaren mee, hoppend van de ene naar de andere behandelmethode.

Geen wonder dat wetenschappers nog volop bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Veelbelovend daarbij is het gebruik van psychedelische drugs.

Magic Medicine

Al eerder schreven we over het feit dat ayahuasca een positieve werking kan hebben bij depressieve klachten. In Magic Medicine wordt het idee besproken dat psilocybine, de psychoactieve stof in paddo’s, ook een belangrijk wapen bij behandeling van depressie kan zijn.

RBG op Netflix: een ode aan het leven van de inspirerende Ruth Bader Ginsburg

In de documentaire worden drie mensen gevolgd die langdurig aan een depressie lijden. Je ziet hoe de patiënten onder begeleiding van een arts afgemeten dosissen paddo-essence krijgen toegediend. De resultaten zijn behoorlijk verbluffend.

Controversieel onderwerp

Je ziet namelijk vooral hoe paddo’s bepaalde emotionele blokkades losmaken. Hierdoor worden pijnlijke emoties en verdrongen herinneringen naar de oppervlakte gehaald. Dat is zeker geen gemakkelijk proces voor de patiënten, maar ‘t zorgt nadien wél voor een gevoel van vrijheid en ontlading.

The Serpent op Netflix brengt de gevaren van psychologische manipulatie in kaart

In de meeste gevallen voelen de patiënten zich hierdoor beter. Teleurstellend genoeg bleken deze effecten niet permanent. Dat doet belangrijke vragen rijzen en maakt het hele onderwerp een beetje controversieel. Voorstanders vinden de kortdurende effecten hoopgevend en pleiten voor toekomstonderzoek. Tegenstanders vrezen dat paddo’s in de behandeling van depressie niet anders zijn dan andere drugs: verslavend en schadelijk.

Kortom: het laatste woord in deze discussie is nog niet gevoerd. Maar tot die tijd breiden we onze kennis graag uit met dit soort documentaires.

Bekijk de volledige trailer van Magic Medicine hier:

https://youtu.be/6IXNN-_j3fM

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️