Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 17 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

De 4 grootste liefdeslessen die we krijgen van relatie-expert Esther Perel

Dat de liefde een ongrijpbaar fenomeen is, kunnen de meeste mensen wel beamen. Je zou toch denken dat we er met de jaren beter worden, maar ook daar zijn zéker geen garanties voor. Een gezonde, duurzame relatie aangaan en behouden, gaat over ontwikkelen, groeien en nog veel meer dingen die we graag van dé experts op relatiegebied aannemen. Eén van die pioniers is Esther Perel, zij is misschien wel één van de meest bekende relatie- en psychotherapeuten ter wereld. Je begrijpt: haar lessen over de liefde nemen we graag aan.

In haar wereldberoemende TED Talk deelt Perel een aantal prachtige inzichten over een succesvolle en duurzame relatie. Perel is al jaren psychotherapeut en werd onder andere bekend door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid en de behoefte aan vrijheid in relaties.

Liefdeslessen van Ester Perel

In haar praktijk sprak ze over de jaren duizenden koppels vanuit meer dan 20 landen en deed onder meer onderzoek naar het fenomeen: wanneer vinden we onze partner op zijn of haar aantrekkelijkst (dat gaat dus niet per se over seksualiteit)?

De meeste aantrekkingskracht wanneer de ander in z’n element is

Wanneer je lief in z’n element is en met iets bezig is waar hij/zij een passie voor heeft. Denk aan: muziek maken, op het podium, bouwen aan een project. Iets waar je lover helemaal in op gaat. Je ziet de ander in zijn of haar flow; je partner straalt dan zelfvertrouwen uit en is op dat moment zelfvoorzienend. Voor de ander moeten zorgen is voor iedereen het minst aantrekkelijk.

Geef elkaar dus de ruimte om de ander te laten doen waar hij of zij gelukkig van wordt, daar profiteer je allebei van!

En wanneer jullie weer bij elkaar terug komen

Door fysiek niet bij elkaar te zijn, creëer je een gevoel van ‘longing’, zoals Perel het noemt. Je bouwt verlangen op om weer bij elkaar te zijn. En precies dat moment, dat je je gaat inbeelden om weer bij je partner te zijn, dát is een moment wanneer we ons ontzettend aangetrokken voelen tot onze partner.

We zoeken ons geluk bij een ander (en daar gaat het mis volgens Jan Geurtz)

Met andere woorden: het is dus heel gezond om af en toe níét samen te zijn. Niet omdat je relatie niet goed gaat, maar juist omdat het goed gaat. Daarnaast is het in een relatie ontzettend belangrijk tijd en ruimte voor jezelf te maken. Niet alleen om jezelf te ontwikkelen en te kunnen groeien, maar ook omdat dat aantrekkelijk is voor je partner

Maar Perel deelt ook inzichten over andere aspecten van een gezonde relatie:

Ruzie maken is verplichte kost

Wait what zegt de meest vooraanstaande relatietherapeute hier nou? Ruzie maken hoort erbij en is zelfs verplicht meent ze. Volgens Perel zou je in een duurzame en gezonde relatie op scherp worden gezet door een potje flinke ruzie maken.

Van ruzie kan je namelijk een hoop leren, omdat de ruzie vaak helemaal niet écht gaat ver die handdoek op de grond, maar over een onderliggend thema zoals macht, respect, erkenning of verbondenheid. Maar, meent de psychotherapeut, het is wel belangrijk om ruzie te maken op de juiste manier.

Vaak ruzie met je lief? Dit is waarom koppels ruzie maken, volgens Esther Perel

Hoe je dat doet? Dus níét door te wijzen naar de ander, maar het altijd bij jezelf te houden: ‘ik voel me zus en zo in deze situatie…’ Probeer ook écht naar de ander te luisteren wanneer ‘ie z’n verhaal doet zonder direct in de tegenaanval te gaan (ook al speelt dat riedeltje zich wél af in je hoofd).

Als je dat beiden doet, heb je een volwassen ruzie waar je een hoop van opsteekt!

Vreemdgaan komt in de beste relaties voor

We schreven het al eens eerder: zelfs de meest gelukkige stellen gaan vreemd. Volgens de Vlaamse Perel heeft het niet eens zozeer met die ander te maken waarop je verliefd wordt of waar je mee vreemdgaat, maar is het voornamelijk een zoektocht naar jezelf.

Perel meent zelfs dat het ook niet te maken heeft met hoe (on)gelukkig je bent in je huidige relatie. Waar het dan wel mee te maken heeft? Met jezelf (her)vinden en nieuwe kanten van jezelf opnieuw ontdekken. Het gaat volgens haar om autonomie, seksualiteit en vrijheid.

Een affaire komt dus vooral voort uit om iets wat je van onszelf verloren zijn, weer terug te vinden. Het geeft je als het ware weer het gevoel dat je leeft.

Het goede nieuws? Gelukkige relaties kunnen heel wat hebben, zelfs ontrouw, zegt Perel. Ze ziet het als nieuwe chaos die ook tot orde kan leiden. Benieuwd hoe dat zit en hoe je juist kan groeien na ontrouw? Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan.

Wil je je meer verdiepen in het werk van de Vlaamse (maar in New York-wonende) psychotherapeut Esther Perel? Bestel hier één van haar boeken over relaties en erotische intelligentie.

Luistertip!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️