Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Liefde & Seks 3 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit is het geheim voor succes in de liefde volgens boeddhisten

Liefde gaat niet altijd over rozen. Het geheim voor succes in de liefde volgens boeddhisten? Mindfulness en je niet te veel hechten aan erkenning en acceptatie van de ander. Liefde begint bij jezelf. Volgens Lama Ole Nydahl is het probleem dat we in de liefde te afhankelijk van de ander zijn. Dit leidt altijd tot wrijving en onevenwichtigheid. De kunst van de liefde is juist om het licht en luchtig te houden en je onafhankelijk op te stellen. “Je eigen gevoelens hebben niet hun oorsprong in het handelen of spreken van de partner, maar uiteindelijk in je eigen verwachtingen die je afhankelijk maken,” vertelt Nydahl in zijn boek Boeddha en de Liefde. Ongelukkige of gelukkige gevoelens produceren we zelf, door onze gedachten en onze verwachtingen.

Liefde begint bij jezelf

De zoektocht naar liefde begint dus bij jezelf. Boeddha zei ooit: “Al zoek je de hele wereld af naar iemand die je liefde meer waard is dan jezelf, je zult die nooit vinden.” We moeten onze identiteit dan ook niet laten bepalen door liefde en acceptatie van een ander, maar liefde en acceptatie van onszelf.

Lees ook: Waarom je soulmate niet perfect hoeft te zijn

Daarom geeft de term ‘the other half’ eigenlijk ook zo’n verkeerd beeld van de liefde. Je gaat er op deze manier vanuit dat je zonder de ander niet compleet bent, en dat de ander verantwoordelijk is voor jouw geluk.

Afhankelijkheid van de ander

Die hopeloze sucker for love in jezelf is dus eigenlijk hopeloos op zoek naar geluk. In onze zoektocht proberen we vervolgens conclusies te hangen aan het gedrag en de uitspraken van de ander. Want als de liefde mislukt, zijn we niet gelukkig.

Dit vind je misschien ook interessant: Een zoektocht naar zelfliefde (en een oefening voor… more self love)

Wanneer iemand geen berichtje terug stuurt, probeer je er een reden voor te vinden. Zou hij je niet leuk vinden? Zou hij terug zijn bij zijn ex? Misschien is hij je nummer kwijt? Dadelijk blijf je voor altijd alleen…

Let it be

Ho. Stop. Niet doen. De kunst van de liefde? Laat het zijn zoals het is. Leef in het nu in plaats van te fantaseren over de toekomst. Onrealistische fantasieën maken je alleen maar ongelukkig. Geniet van het moment, zonder te piekeren over of hij je wel of niet een berichtje terug gaat sturen en of er nu wel of niet een connectie ontstaat.

Krijg je geen reactie? Move on. Ga verder met je leven. En besteed vooral niet elke minuut van je verdere bestaan om te achterhalen wat de reden zou kunnen zijn. Maybe he’s just not that into you. Hecht er niet te veel waarde aan en de liefde komt vanzelf naar je toe.

Meer over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️