Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 28 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Mijn 91-jarige opa beantwoordde mijn 10 meest prangende vragen des levens

Het leven is één grote zoektocht. We zoeken naar de liefde en de perfecte baan, maar ook naar antwoorden op levensvragen. Want hoe word je gelukkig? Wat is de zin van het leven? En wat is er eigenlijk belangrijk in je relatie? En in vriendschap dan? Vragen die als 28-jarige moeilijk te beantwoorden zijn. Om hier antwoord op te krijgen ben ik bij mijn opa en oma langs gegaan. Eerder schreef ik al over mijn oma’s advies, maar vandaag is het de beurt aan mijn opa om een boekje open te doen over zijn adviezen.

In de 91 jaar dat mijn opa al op deze aardbol rondloopt, heeft hij van alles meegemaakt. Als iemand me kan vertellen hoe het leven in elkaar steekt en advies kan geven op het gebied van geluk, liefde en vriendschap, is hij het wel. Ik vroeg m’n opa naar de adviezen en lessen die hij met zich meedraagt.

Wat is de belangrijkste les die het leven u heeft geleerd?

“Dat je altijd goed moet luisteren naar anderen en in je op moet nemen wat er wordt gezegd. En dan pas antwoord geven. Soms geven we weleens te snel een reactie, terwijl je altijd bedachtzaam moet zijn in hetgeen je vertelt.

Als je iemand ontmoet, in welke situatie dan ook, antwoorden we soms te snel. Met als gevolg dat we iets zeggen wat we helemaal niet zo bedoelen en verkeerd kan overkomen op de ander.”

10 tips om betere gesprekken te voeren in een wereld waarin we niet meer naar elkaar luisteren

Wat had u anders willen doen in het leven?

“Er zullen allerlei momenten zijn waarop je denkt: had dat maar zo afgelopen. Maar het mooie aan die momenten is dat je daardoor groeit. Ook keuzes die misschien ‘fout’ leken hebben een vervolg en het sturen je dan een bepaalde kant op. Dat hoeft niet per se slecht te zijn.”

Waar was u vroeger onzeker over?

Onzeker ben je altijd. Je doet het leven voor de eerste keer, dus alles is nieuw. Je moet met die onzekerheid leren leven.”

Wat zou u tegen uw jongere zelf willen zeggen?

“Ik zou van alles tegen m’n jongere zelf kunnen zeggen, maar dat heeft nu weinig nut. Wat ik wel weet, is dat een goede opvoeding belangrijk is. Als je opvoeding goed zit, kom je goed terecht.”

Waarom spijt hebben vaak geen zin heeft

Is er iets waar u spijt van heeft?

“Dat zou ik niet weten. Er zullen best dingen zijn die ik verkeerd heb gedaan, maar dan kom ik weer bij het punt van zojuist: fouten zijn geen fouten, omdat ze uiteindelijk toch goed uit kunnen pakken. Daar kom je alleen later pas achter.”

Wat is belangrijk in een relatie?

“Dat je eerlijk en open naar elkaar bent en dat je elkaar kan vertrouwen. Van beide kanten. En nog een tip voor een lang huwelijk: hou vol. Ook tijdens de mindere momenten. Juist die ervaring is leerzaam.”

Waarom eerlijkheid zo belangrijk is in een relatie (juist in het begin)

Wat is belangrijk in vriendschap?

“Dat je op elkaar kan bouwen. Je moet eerlijk tegenover elkaar kunnen staan en je beloftes nakomen.”

Wat wilde u uw kinderen meegeven in de opvoeding?

“Heb aandacht voor de belangrijk dingen in het leven. In mijn ogen zijn dat de dingen die ik net ook aangaf; eerlijk en betrouwbaar zijn. Je beloftes nakomen. Oh, en dat je altijd actief aan de maatschappij moet bijdragen.”

Wat maakt een mens gelukkig?

“Dat het goed gaat met m’n kinderen en hun gezinnen.”

Als u mij nu een advies moet geven, wat wil u dan zeggen?

“Je hebt een goede opleiding gehad bij je vader. Dat noem je opvoeding. Daar kan jij voldoende dingen uitputten die jou tot een goed mens maken, dat weet ik zeker. En anders kom je nog maar een keer langs.”

Rationeel denken is overrated: zo train je je intuïtie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️