Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 6 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

5 tips om te leren kritischer na te denken

Kritisch nadenken kan nog weleens lastig zijn. We volgens ons gevoel en maken snelle beslissingen zonder goed na te denken. Of we worden beïnvloed door de mening van vrienden, collega’s of familie en denken niet meer kritisch na over wat wij écht willen. Daarom deelt professor Christopher Dwyer zijn top 5 tips zodat ook jij vaker kritisch kunt denken. In zijn boek Critical Thinking: Conceptual Perspectives & Practical Guidelines schrijft Dwyer over het belang van kritisch nadenken.

5 tips om te leren kritischer na te denken

Hieronder vind je zijn 5 beste tips.

1. Bewaar het kritische denken voor echt belangrijke zaken

Als je een beslissing moet nemen die voor jou erg belangrijk is, is het goed om kritisch na te denken. Maar zoals Jean Paul Sartre ooit zei, elke keer als iemand de keuze maakt om iets te doen, kiezen ze er ook voor om iets anders niet te doen.

Als je dat in je achterhoofd houdt, is het onmogelijk om altijd kritisch te denken. Soms moet je ook gewoon gedachteloos beslissingen nemen.

Ook interessant: Hoe een kritisch intern gesprek kan helpen het beste uit jezelf te halen

Zoals of je volkorenpasta of speltpasta moet kopen. Als je daar extreem kritisch over na gaat denken, is dat veel te vermoeiend.

Dus bewaar je echt kritische gedachtes voor grote beslissingen die er écht toe doen.

2. Denk ‘s ochtends kritisch na

En dan doelen we niet op welke schoenen je die dag moet aantrekken. Maar als je weet dat je belangrijke beslissingen moet nemen, probeer ze dan voor de lunch kritisch te bekijken.

Het is namelijk vrij simpel: als de dag vordert word je nou eenmaal meer moe dan in de ochtend. Als je dus scherp bent, kun je kritischer nadenken.

3. Neem een stap terug

Sommige mensen hebben een talent voor kritisch nadenken. Ze analyseren iedere situatie of beslissing die ze moeten nemen bijna systematisch.

Op een gegeven moment gaat het zelfs vanzelf. Maar daar zit juist een grote valkuil. Zodra het automatisch gaat, ben je niet meer écht kritisch aan het nadenken.

Must read: 6 effectieve manieren om te dealen met kritiek

Je moet dus, zodra je merkt dat je aan het afdwalen bent, reflecteren op je gedachtes. Ben je kritisch aan het nadenken, of ben je op de automatische piloot aan het nadenken?

Neem dus een stapje terug, bekijk je keuzes en beslissingen en en vraag jezelf af of je wel kritisch genoeg bent geweest.

4. Advocaat van de duivel

Af en toe moet je de advocaat van de duivel zijn. Door de verschillende ervaringen in je leven ben je vaak bevooroordeeld. Je gaat ergens vanuit of gaat dingen invullen voor anderen.

In plaats van alleen naar je voorgevoel te luisteren is het goed om hier je kritische vraagtekens bij te zetten. Wat zou een alternatieve oplossing voor iets kunnen zijn? Wees je eigen grootste criticus.

5. Laat je gevoelens los

Als je vol emotie een beslissing moet nemen, gaat dat geheid mis. Net als een appje naar je ex sturen terwijl je hart in duizend stukjes ligt: niet het beste idee. Waarom niet?

Omdat je niet helder nadenkt en handelt vanuit pure emotie. Tel dus altijd tot 10, en zet je gevoelens opzij.

Waarschijnlijk ben je dan een stuk kritischer.

Meer over denken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️