Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom Kopenhagen één van de duurzaamste steden ter wereld is

De Deense hoofdstad Kopenhagen wordt als één van de meest duurzame steden ter wereld gezien. Waarom eigenlijk? En wat kunnen we leren van ons groene bovenbuurland?

Kopenhagen is een moderne stad in een vooruitstrevend land. Dat helpt een heleboel in hoe de stad en gemeente kijken naar het inrichten van de stad en projecten. Laten we er eens induiken.

Kopenhagen: een van de groenste steden ter wereld

De romantische stad dat niet alleen rijk is aan vrolijke grachtenpandjes aan het water met lieflijke bootjes die ervoor dobberen, het is het ook een heuse eco friendly stad. Hoe komt dat?

Vind je klimaatverandering ingewikkeld? We leggen het uit

Het heeft ondermeer te maken met duurzame architectuurprojecten, hernieuwbare energie initiatieven, ‘urban gardens’ en gewoonweg veel groen in de stad.

Een greep uit wat Kopenhagen zo duurzaam maakt:

1. Het is een fietsstad

Als Nederlanders kennen we de voordelen van fietsen maar al te goed, en die kennen ze in Kopenhagen net zo goed. De stad telt wel 700.000 fietsen, dat zijn meer fietsen dan auto’s in de stad. Ruim 60 procent van de inwoners van de stad verkiest de fiets boven de auto als vervoersmiddel.

Amsterdammers komen in actie voor een duurzamere stad (en dat is nodig ook)

De stad is niet al te groot, niet te heuvelachtig en het verkeer is er – in tegenstelling tot Nederland – rustig en veilig.

Saillant detail: fietsers in Denemarken steken zelfs hun hand op om aan te geven dat ze willen gaan remmen. Kan je je dat voorstellen in de Amsterdamse binnenstad?

2. Groene architectuur

Kopenhagen barst van de groene architectuur. Van gebouwen en huizen met groene daken tot gebouwen die runnen op hernieuwbare energie.

De droom: in deze futuristische huisjes slaap je letterlijk op open zee

In de nieuwste vereisten voor bouwvoorschriften in de stad staat zelfs dat nieuwe gebouwen verplicht groene daken moeten hebben. Die vangen het regenwater op en helpen de fijnstof in de stad op te vangen.

3. Kopenhagen investeert in hernieuwbare energie

Denemarken in z’n algemeen maakt veel gebruik van wind- en zonne-energie om de ecologische voetafdruk van het land te verminderen. Dat geldt dus ook voor de hoofdstad Kopenhagen.

4. Parken

Niet geheel onbelangrijk: Kopenhagen is een groene stad dankzij alle groene parken en groene omgeving die het heeft. Maar liefst een kwart (!) van de stad wordt gebruikt als ‘urban garden’. 

De tofste en meeste duurzame hotspots van Barcelona

Deze urban gardens, zoals ze worden genoemd, zorgen voor bomen en planten en verhogen daarmee de biodiversiteit in de stad. De stad heeft zelfs drijvende eiland parken die regenwater opvangen. Hoe tof?

Kijk, daar kunnen andere steden ter wereld nog een puntje aan zuigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️