Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom koffie drinken in de vroege ochtend niet slim is (volgens onderzoek)

Een heerlijk vers gezet kopje koffie in de vroege ochtend, wie wordt daar nu niet blij (of beter gezegd: opgewekt) van? Hoewel koffie wereldwijd wordt ingezet als booster om wakker te worden, blijkt uit onderzoek dat een kopje koffie drinken in de vroege ochtend juist niet zo slim is.

‘Wait, what? Géén koffie in de ochtend?,’ horen we je haast denken. Inderdaad, dat lees je goed. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat het niet slim is om koffie te drinken in de vroege ochtend.

Koffie drinken in de vroege ochtend…

Koffie is na water waarschijnlijk de meest gedronken drank ter wereld. Overal ter wereld houden we van het bittere drankje dat zorgt voor een kleine cafeïne kick. Vooral in Nederland zijn we kampioen in koffie drinken, haast nergens ter wereld drinkt men zoveel koffie als in ons kikkerland.

Door deze simpele toevoeging wordt jouw koffie een boost voor je gezondheid

Het drinken van koffie kan door de cafeïne die in koffie zit, net het zetje geven om de dag energiek te beginnen. Vooral wanneer je moe opstaat of verder aan het werk wilt gaan na de lunch. Voor anderen is koffie vooral heerlijk voor de unieke smaak, bijvoorbeeld na het eten.

Of je nu graag een Americano drinkt, een cappuccino of een espresso: niet het type koffie, maar vooral de tijd dat jij je koffie drinkt maakt een verschil in de impact die koffie op je lichaam heeft.

… heeft geen zin

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat cafeïne innemen zo’n anderhalf tot twee uur nadat je opstaat, niet bepaald slim is. Hoe zit dat?

Wanneer je opstaat, maakt je lichaam vanzelf het stresshormoon cortisol aan, zodat je ook daadwerkelijk wakker wordt na het slapen. Het zorgt ervoor dat je niet slaperig blijft en meer alert wordt.

Is koffie echt zo slecht voor je slaap? Een neurofysioloog geeft antwoord

Drink je in de vroege ochtend meteen een kopje koffie, dan raakt je lichaam (lees: je hormonen) direct gewend aan de cafeïne. Met andere woorden: je lichaam merkt dan minder van het effect van de cafeïne. Je hebt dan steeds meer cafeïne nodig om uiteindelijk datzelfde effect te krijgen.

De eerste 90 tot 120 minuten nadat je wakker wordt, heeft het dus vrij weinig zin om koffie te drinken. Je lichaam kan beter eerst zelf het werk doen.

Rond deze tijd wil je wél koffie drinken

Dan rijst natuurlijk de grote hamvraag: rond welke tijd kunnen we dan wél het beste koffie drinken? Er zijn verschillende ‘goede’ tijden om koffie te drinken, als je het meeste uit je koffie (lees: cafeïne) wilt halen.

De beste tijd om een kopje koffie te drinken is vanaf tien uur in de ochtend tot een uur of twaalf in de middag en erna tussen twee en vijf uur in de middag. Deze tijden hangen natuurlijk wel helemaal af van hoe laat je opstaat en wanneer jouw lichaam cortisol aanmaakt.

Wacht dus in elk geval twee uur met koffie drinken nadat je opstaat om het beste effect uit de koffie te halen en jouw natuurlijke proces van opstaan niet te verstoren.

We hebben gelukkig ook goed nieuws voor koffieliefhebbers, want wist je dat het drinken van zóveel kopjes koffie per dag kan je breinfuncties vergroten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️