Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de vele voordelen van buikademhaling

Ademen doen we vanaf het moment dat we geboren worden op de automatische piloot. De middenrifspier strekt samen en daardoor komt de ademhaling tot stand. Lucht wordt naar binnen gezogen en als de middenrifspier weer ontspant adem je uit. Baby’s en kinderen ademen nog door hun buik, maar naarmate we ouder worden gaan we vaak op een andere manier ademen. De buikademhaling valt weg terwijl deze juist vele voordelen heeft.

Dingen die ervoor zorgen dat we niet meer via onze buik ademhalen zijn stress of ziektes of een traumatische gebeurtenis. De ademhaling gaat daardoor ‘naar boven’. We halen hoog en oppervlakkig adem wat eigenlijk een heel onnatuurlijk adempatroon is. Omdat we op de automatische piloot ademen heb je dit meestal niet of pas (te) laat door. Toch kan je de buikademhaling wel weer aanleren.

Aangeleerde onnatuurlijke ademhaling

Als je gespannen bent, zul je misschien merken dat je ademhaling hoog zit en sneller gaat. Door op die manier te ademen raak je weer gespannen en kom je dus in een negatieve spiraal terecht. Tijdens de hoge ademhaling worden andere spieren gebruikt in je lichaam. Je ademt dan niet meer via je middenrifspier, maar via de tussenribspieren. Je ademhaling is nu hoog in je borst en vaak oppervlakkig en sneller dan via je buik. Ook de spieren rondom je schouders en nek worden aangespannen met deze onnatuurlijke ademhaling. Dat is dan ook de reden dat veel mensen spanning voelen in hun nek en schouders. Buikademhaling kan helpen om hier weer vanaf te komen.

De voordelen van buikademhaling

Door weer via je buik te leren ademen zul je een minder stresserig gevoel ervaren. Je spieren rond je schouders ontspannen zich weer (dit kan best even duren) en je bloeddruk daalt. Doordat het gevoel van stress verdwijnt zal je bijvoorbeeld ook beter slapen. Andere voordelen van de buikademhaling zijn:

  • het helpt je ontspannen
  • lagere hartslag
  • lagere bloeddruk
  • het kalme ademen stimuleert een volledige ademhaling wat je nodig hebt voor een gezond lichaam
  • gevoelens van angst en paniek worden minder
  • sterkere spieren rond je middenrif
  • je verbruikt minder energie
  • je kunt je beter concentreren

Oefening voor ademhalen via je buik

Wil je leren om weer via je buik adem te halen? Dat kan met deze simpele oefening die je later steeds vaker toe kan passen tot je weer een buikademhaling hebt op de automatische piloot.

Ga ten eerste comfortabel liggen op je rug. Dit kan op bed of op de bank zijn, maar mag ook op een yogamatje of vloerkleed op de grond. Leg je handen op je buik zodat je kan voelen wat je doet. Probeer nu je ademhaling van je borst te verplaatsen naar je buik. Je buik zal licht op en neer gaan tijdens het ademen. Heb je het gevoel te pakken? Adem dan steeds kalmer en het liefst iets korter in dan uit. Je zal merken dat je lichaam ontspant en dat je hoofd tot rust komt. Deze oefening kan je doen wanneer je wilt en ook meerdere keren per dag als dat nodig is. Ook wanneer je moeilijk in slaap komt kan je deze oefening toepassen. Doordat je focust op je buikademhaling en rustig wordt in je hoofd, zal je sneller en makkelijker in slaap vallen, probeer het maar eens.

Eva (32): ‘Zonder meditatie kan ik mijn dag niet starten of eindigen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️