Fleur Broeders
Fleur Broeders Psychologie 28 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Kleur heeft écht effect op je gemoedstoestand (zegt dit onderzoek)

Rood, geel, groen en blauw. Kleuren hebben (onbedoeld) vaak een eigen betekenis: vrolijkheid, rust, verdriet of gevaar. Dat weten we allemaal. Maar wist je dat kleur ook effect heeft op je gemoedstoestand? Volgens dit onderzoek wel. Hoe? BEDROCK legt het uit.

Volgens dit recente onderzoek kunnen we wel stellen dat kleur invloed heeft op onze cognitieve vaardigheden. Er is bewijs dat kleuren ook invloed hebben op de manier waarop we aandacht besteden aan onze taken en hoe snel we deze uitvoeren.

Rood en blauw

Bij het onderzoek lijken rood en blauw de voorkeurskleuren te zijn. Dit komt omdat het primaire kleuren zijn. Rood is daarbij een kleur met een lange lichtgolf. Wanneer je werkt onder rood licht, heb je meer kans om een bepaald item te zoeken in een hogere snelheid. Zet dus zeker een rode lamp aan wanneer je iets wilt vinden.

Met deze kleuren in de slaapkamer zou je beter slapen (volgens onderzoek)

Blauw is een kleur met een korte lichtgolf. Het is aangetoond dat deze tint de mentale alertheid verhoogt. Zeker als je het vergelijkt met een geel licht. Lijkt erop dat alle verkeersborden niet voor niets blauw zijn, daar gaan we goed van opletten.

Kleur heeft trouwens ook effect op de klanttevredenheid en het koopgedrag. Zo werden muren in de kleur violet positiever ervaren dan muren met de kleur geel. Jonge mensen lijken zich ook meer bewust te zijn van de kleuromgeving dan oudere mensen.

Geen makkelijk kleuronderzoek

Studies naar de effecten van kleur zijn erg lastig om uit te voeren. Waarom? Er zitten veel verschillende factoren in het spel die de kleurperceptie kunnen beïnvloeden. Een duidelijk voorbeeld daarvan is hoe goed de proefpersoon kleur kan zien. Wanneer iemand kleurenblind is of juist overgevoelig is voor kleur, kan dat invloed hebben op het onderzoek.

Hoe je met kleur je emoties kunt beïnvloeden

Niet handig natuurlijk. Ook zijn de ‘oudere’ ogen geen must voor het onderzoek. Wanneer een oog ouder wordt, verliest het ook zijn kleurwaarneming. Kleuren kunnen een bruine of gele tint krijgen en het is moeilijker om groen, blauw en paars van elkaar te onderscheiden.

Ook geslacht is van bepaalde invloed. Zo zijn vrouwen beter in staat om onderscheid te maken tussen kleine verschillen in de tint van de kleur dan mannen. Een vrouw kan kijken naar verschillende verfmonsters van de kleur wit kijken en het verschil zien tussen grijzig wit en roomwit.

Culturele verschillen

Al deze factoren hebben dus invloed op hoe we kijken naar een kleur. De factoren hebben ook invloed met wat die kleur doet met onze stemming en prestaties. Er is echter nog een laatste factor die een verschil kan maken: culturele verschillen.

Blauw zou het kwaad afweren en genezing bevorderen in culturen uit het Midden-Oosten. In het hindoeïsme wordt blauw geassocieerd met een godheid.

Dit zijn de 7 chakra’s en de bijbehorende kleuren

Rood staat ook weer voor verschillende dingen. In Aziatische culturen wordt de kleur geassocieerd met geluk, rijkdom en een lang leven. Het is zelfs verboden om rood te dragen op een begrafenis. In Afrikaanse landen is het juist andersom. Rood is de kleur van de dood. Zo zie je maar dat ook hier veel verschillen in spelen.

Met kleur is alles mogelijk

Kleurenpsychologen zijn het met elkaar eens dat er geen overeenstemming is als het over dit onderwerp gaat. Door de vele variabelen kan erg geen vast resultaat komen. Een zin als ‘kleur X is beter als kleur Y’ zal je ze zeker niet horen zeggen.

Wat wel duidelijk is, is dat je ,afhankelijk van de variabelen, zeker effecten ervaart op je gemoedstoestand. Door de verschillende factoren is dit echter een onderzoek die je bij jezelf kunt uitvoeren. Wie weet werk jij juist beter in groen of ben je meer gefocust in rood. Met kleur is alles mogelijk.

De zin van kleuren (en download deze mindful Bedrock-kleurplaat)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️