Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Duurzaamheid 3 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Duurzame begrafenis: uit jou groeit later een boom

We denken tegenwoordig vaak over een duurzaam leven. We proberen minder vlees te eten, vaker de fiets te pakken, herbruikbare producten te kiezen en ons geld te zetten op een duurzame bank. Maar hoe zit het met de dood en een duurzame begrafenis? Denken we daar wel eens aan?

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je dood niet overbodig vervuilend wordt.

Hoe milieubelastend is een begrafenis of crematie?

Een crematie en een begrafenis zijn niet goed voor het milieu. Ten eerste is er een kist nodig. Deze kist wordt 3 dagen gebruikt waarna het of verbrand of begraven wordt. Best zonde voor zo veel hout.

Ook is er voor beide methodes een hoop transport nodig. Het transport van de kist van het uitvaartcentrum naar het crematorium en de rouwstoet zorgen voor CO2-uitstoot.

Verder is volgens een onderzoek van het TNO uit 2014 de CO2-uitstoot van de gemiddelde crematie 208 kilogram. Dit staat gelijk aan een rit van Amsterdam naar Praag.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de gemiddelde begrafenis zorgt voor een uitstoot van 95 kilogram CO2. Dit komt onder andere door het transport, de levering van de kist en het plaatsen van de grafsteen.

Ook interessant: De dood bespreekbaar maken, hoe doe je dat?

Niet alle crematoria zijn slecht voor het milieu

Nu moeten we wel zeggen dat niet alle crematoria slecht voor het milieu zijn. Zo is er onlangs een crematorium geopend in Geleen met een elektrische crematieoven. Bij deze oven hoeft er dus geen gas gebruikt te worden, wat de hele ceremonie een stuk duurzamer maakt.

Ook in Beesd is er onlangs een duurzaam crematorium geopend. Het crematorium gebruikt alleen zonne-energie. Daarnaast is de oven zo gebouwd dat het de warmte beter vasthoudt. Dat scheelt een hoop energie, omdat er vaak meerdere crematies per dag zijn.

Must read: Waarom milieubewust zijn jou gelukkiger maakt

Verander in een boom

Steeds meer mensen zien in dat een crematie of een begrafenis een hoop onnodige verspilling met zich meebrengt. Om die reden komen er steeds meer alternatieven op de gebruikelijke uitvaart.

Het Italiaanse bedrijf Capsula Mundi heeft een duurzaam alternatief gevonden voor het begraven van je lichaam. Bij deze uitvaart wordt je lichaam niet in een kist, maar in een grote zak gestopt. Deze zak wordt dan aan de wortels van een jong boompje vastgemaakt, waarna het boompje (met jou eraan) wordt geplant.

Na een tijdje breekt de zak biologisch af en zal je lichaam ontbinden. Op die manier wordt jouw lichaam de voedingsstof van het jonge boompje. Als je voor zo’n begrafenis kiest, draagt je overleden lichaam bij aan de natuur (en verander je ook nog eens in een boom).

Over de dood wordt niet vaak gesproken. En als we het er over hebben, gaat het vaak niet over de duurzaamheid. Toch is het belangrijk om hierover na te denken. Het zou natuurlijk zonde zijn als je laatste reis een vervuilende wordt.

Lees meer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️