Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 29 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Kleine acties waarmee jij vandaag nog een ander kunt helpen

Hoe vaak gebeurt het dat jij iets voor een ander doen zonder er iets voor terug te willen? Voor de één is het misschien heel normaal om anderen te helpen, maar voor veel mensen is het niet iets vanzelfsprekends (hallo individualistische maatschappij!). Dat kan beter, want als er één ding is wat ons en een ander ander gelukkig maakt, dan is het wel iets voor een ander doen.

Een ander helpen maakt gelukkig? Yup, dat lees je inderdaad goed. Uit een Canadees wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat we van één ding écht gelukkig worden en dat is wanneer iets doen voor een ander ofwel, wanneer we geven.

Niet dat dat dan per se de reden zou moeten zijn om een ander te helpen, maar interessant is het zéker. Hoe zit dat?

Anderen helpen

Uit verschillende onderzoeken blijkt hetzelfde resultaat; anderen helpen maakt gelukkig. En dat is niet zo gek, het gevoel van een ander kunnen helpen of iets voor anderen kunnen betekenen zorgt namelijk voor een bepaald gevoel van zingeving. Het gevoel dat je ertoe doet.

In het onderzoek in Canada kregen studenten 20 dollar die ze of uitgaven aan een cadeau voor zichzelf of aan een cadeau voor een ander. Wat bleek? Degenen die iets kochten voor een ander, bleken bewezen gelukkiger dan de eerste groep.

Lees ook: Zorgt het krijgen van kinderen echt voor meer zingeving (of kun je dat uit iets anders halen?)

Hetzelfde principe getest bij peuters en daaruit kwam eveneens hetzelfde resultaat. Dat we blij worden van geven zit dus van nature in de mens, zou je kunnen zeggen. Dan is het toch zonde dat we dat in onze snelle, drukke en overhaaste maatschappij helemaal zijn vergeten.

Niet alleen omdat het jouzelf een gevoel van zingeving geeft, maar vooral omdat het fijn er er voor elkaar te zijn. En een ander jouw hulp of glimlach misschien wel beter kan gebruiken dan je denkt.

Simpele acties om een ander te helpen

Daarom delen we vandaag een paar kleine acties waarmee je vandaag nog een ander kan helpen.

1. Stuur een lief bericht

Stuur vandaag nog een lief berichtje naar een vriend(in), buurman, familielid of aan wie je ook maar denkt. Vertel dat je aan degene denkt, hoeveel je de ander waardeer en hoe trots je op ze bent. Een typisch voorbeeld van een klein gebaar met een groot effect!

2. Geef een aan ander

Het kan een briefje, een kleinigheidje, een bloemetje of iets anders kleins zijn, maar verras een van je geliefden in deze dagen eens onverwachts met iets kleins. Gewoon omdat het kan en te laten zien dat je om de ander geeft.

Must read: Waarom je vaker iets voor een ander moet doen zonder er iets voor terug te verwachten (en hoe je dit dan aanpakt)

3. Doneer je verjaardagscadeau

Ben je bijna jarig? In plaats van een verjaardagscadeau te vragen, kan je je vrienden en familie vragen om geld of een cadeautje te doneren aan een goed doel. Er zijn ook in Nederland zoveel mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Met een kleine schenking kan je al een groot verschil maken voor een ander.

4. Doneer in de buurt

Hoeveel spullen liggen er wel niet in je kast die je misschien niet meer gebruikt en waarvan je misschien niet eens meer weet dat je ze hebt? Een item dat vergeten in jouw kast ligt, kan misschien hartstikke waardevol zijn voor de ander.

Lees ook: Vrijwilligerswerk doen? Dít kun je beter niet doen

Plús het helpt jou om orde te scheppen in je chaos, want ja, óók een opgeruimde kast zorgt voor een groter geluksgevoel. Het is immers niets voor niets dat de Marie Kondo-methode zo razend populair werd.

Dus, waar wacht je nog op?!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️