Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 14 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit jaar weer een kerstboom verspillen? Deze denneboom is echt en wél herbruikbaar

Sommige kerstbomen groeien wel twaalf jaar buiten, om vervolgens na één kerstperiode in huis weggegooid te worden. Pijnlijk, vond Irma (59) en daarom kocht zij een Pinus boom: een echte kerstboom die je volgend jaar gewoon wéér kan neerzetten.

We kopen met zijn allen massaal kerstbomen om de kerstsfeer in huis te halen, zonder erbij stil te staan hoeveel bomen we daar wel niet mee verspillen.

Onze geliefde dennenbomen hebben er al een hele tijd op zitten voordat hij onze huizen bereikt: een boom van één à anderhalve meter is namelijk al zo’n zeven jaar oud. Een boom van twee meter kan zelfs twaalf jaar oud zijn. Nadat de feestdagen voorbij zijn, zit er niks anders op dan de afgezaagde boom weg te gooien.

Elke kerst verspillen we een denneboom: deze kerstboom is wél herbruikbaar

Irma (59) wilde geen afgezaagde boom meer die ze daarna weg moest gooien. Daarom wilde ze dit jaar geen kerstboom, totdat ze de Pinus boom tegenkwam: een kerstboom die je volgend jaar gewoon wéér kan neerzetten.

De Pinus boom

“Ik wilde eigenlijk dit jaar geen kerstboom, omdat ik geen afgezaagde boom meer wil. Toen zag ik bij een vriendin een hele leuke boom, de Pinus boom. Deze boom heeft veel minder takken en hij ziet er wat anders uit, maar eigenlijk wel grappig. Toen wilde ik die boom ook”, vertelt Irma.

“Deze boom is verkrijgbaar in een pot. Het is een hele sterke boom, hij verliest geen naalden. Je kan hem in je tuin poten en volgend jaar weer uitgraven en weer leuk neerzetten. Dat ben ik van plan om te doen. Zo heb ik toch nog wat goeds gedaan voor de natuur.”

Sommige dennebomen kan je dus gewoon nog een keer gebruiken, dus reden genoeg om jou geliefde kerstboom part of your family te maken wanneer kerst weer eraan komt!

Naast de Pinus boom, zijn ook andere kerstbomen geschikt om te herplanten in je tuin, denk aan de fraserspar, de fijnspar en de Servische spar. Houd hierbij rekening dat de kluit er natuurlijk wel nog aan moet zitten.

Nog meer initiatieven

Naast de Pinus boom, kan je ook op andere manieren duurzamer de kerst in. Zo bestaat er ook een kerstbomenbos van BeterBoompje waarin je je boom na de feestdagen weer kan inleveren en dan wordt hij gewoon weer teruggeplant. Ook kan je er een Nordmann kopen en planten zij er twee boompjes in het kerstbomenbos voor terug.

Of adopteer een kerstboom. Als je je boom registreert, zorgen de kwekers het gehele jaar voor je boom en dan kan je hem volgend jaar gewoon weer op komen halen. Ook kan je een kamerplant versieren of een kersttak in huis nemen, op die manier hoef je helemaal geen boom in huis te nemen.

Genoeg opties dus om de kerststemming in huis te halen zonder een denneboom te verspillen. Zo’n persoonlijke kerstboom is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel duurzaam en met die gedachte gaan we fijn de feestdagen in.

Meer diepgang tijdens de feestdagen? Zó gooi je mooie onderwerpen op tafel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️