Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 11 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Meer diepgang tijdens de feestdagen? Zó gooi je mooie onderwerpen op tafel

Het kerstdiner is dé tijd van het jaar dat we echt quality time hebben met familie. Iedereen is vrij, het weer nodigt uit om binnen te blijven en natuurlijk het heerlijke kerstdiner: de ideale ingrediënten om zonder afleiding van elkaar te genieten. Maar waar heb je het over als je even géén zin hebt in vragen als ‘hoe is het op je werk’ en ‘heb je nou al een vriend’?

We helpen je een handje op weg om diepgang te creëren tijdens de feestdagen!

Meer connectie tijdens de kerst

De decembermaand leent zich perfect voor samenzijn, cocoonen, uitgebreid koken, tijd voor elkaar maken en daarom ook voor échte gesprekken. Althans, dat zou je zeggen. Hoe vaak krijg je immers wel niet de vraag tijdens het kerstdiner over wat je nu eigenlijk doet op werk, of je nog op wintersport gaat en dat soort vragen die eigenlijk vooral op de oppervlakte blijven? Precies, waarschijnlijk nog veel te vaak.

Hoe mooi is het om juist deze momenten van samenzijn te benutten om elkaar beter te leren kennen? Afhankelijk van met wie jij aan het zoveelste kerstdiner zit, kan je het voortouw nemen en de juiste vragen op tafel gooien. Misschien is dat lastig te realiseren tijdens een diner met twintig familieleden die je eens per jaar ziet, maar is het wel mogelijk tijdens een diner met een intiemere groep vrienden of familieleden.

Vragen voor meer diepgang tijdens de feestdagen

Gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit te vinden, want er bestaan heel wat te gekke kaartspellen die vol staan met mooie en diepgaande vragen voor échte gesprekken.

Dit zijn ze:

Kaartspel diepgaande vragen
Bron: Joyce Zethof

1. Just a couple having fun 

Het kersverse kaartspel van Just a couple having fun is niet alleen beeldig geïllustreerd door Joyce Zetfhof (die je kan kennen als vormgever van Flow Magazine en verschillende boeken), maar staat vooral boordevol prachtige vragen die je doen nadenken. Over het leven. Over geluk. Over verdriet. Over simpele dingen uit het leven, maar ook over complexere, filosofische vraagstukken.

Hoe werkt het kaartspel? Je kunt per persoon een andere kaart trekken en deze vervolgens individueel beantwoorden (onze persoonlijke favoriete manier van spelen) óf allemaal dezelfde vraag beantwoorden. Diepgaande gesprekken gegarandeerd! Oh en de naam heeft het te danken aan het koppel Bibi en Julian die vonden dat het hoog tijd werd om makkelijker diepgaande gesprekken te voeren met (nieuwe) vrienden en familie. Et voilà!

Just a couple having fun
€15

Kaartenspel connect
The School of Life

2. Meeting Friends, The School of Life

Niet voor niets heet de school waar je kunt leren over het leven ‘The School of Life’. Van leren over filosofie en relaties tot zelfgroei en het stoïcisme. Hoewel The School of Life inmiddels dan ook een heel scala aan kaartspellen heeft voor verschillende gelegenheden, zijn de kaarten van ‘Meeting Friends’ ideaal om te spelen met geliefden tijdens de feestdagen.

De 52 kaarten bestaan uit allerlei vragen en oefeningen voor diepere en meer betekenisvolle gesprekken met vrienden. De kaarten geven je nét dat duwtje in de richting om die ene mooie vraag te stellen die je uit jezelf misschien niet zo snel zou bedenken. Van vragen over het dagelijks leven tot meer diepgaande vragen om over na te denken. Aanrader!

Meeting Friends
€23,95

diepgaande vragen kerst
Bron: Openhartig

3. Openhartig

De klassieker onder de laagdrempelige, maar wel diepgaande kaartenspellen, is toch wel Openhartig. Inmiddels zijn er al 16 (!) verschillende kaartspellen van, die allemaal verschillende en verrassende vragen en opdrachten hebben. Allemaal om elkaar beter te leren kennen, om gewoonweg plezier te maken en diepgaande gesprekken op gang te krijgen.

De naam zegt het immers al: je hart openstellen en iets wezenlijks met elkaar delen, kan je wereld vergroten!

Openhartig
€13,99

Gift Green! Dé grote groene cadeaugids voor de feestdagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️