Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

Wat is reinheid, heeft het te maken met seksualiteit?

Reinheid. Als je gelooft of iemand kent die gelovig is, dan heb je het woord vast weleens voorbij horen komen. Ook de uitspraak ‘rust, reinheid en regelmaat’ rolt vaak over onze lippen. Dus wat betekent reinheid eigenlijk? We gaan er vaak vanuit dat reinheid te maken heeft met seksualiteit, maar is dat wel zo? Zit er niet een veel grotere en diepzinnigere betekenis achter dit woord?

Zeker als we het hebben over ‘rust, reinheid en regelmaat’ krijgt het woord een totaal andere lading. BEDROCK zou BEDROCK niet zijn, als we dit niet voor je uitzochten!

De waarde van reinheid op het vlak van seksualiteit

Als we een korte rondvraag doen, associëren mensen reinheid vaak met seks voor het huwelijk hebben en je reinheid op deze manier verliezen. Deze gedachte komt vanuit onze oude ingewortelde cultuur en is natuurlijk niet waar.

De meeste mensen seksen er namelijk gewoon hartstikke op los en zijn absoluut rein!

Reinheid in het geloof

In het geloof is reinheid een belangrijk en veel gehoord woord. Voor sommige gelovigen is het doel om zo puur mogelijk de eindstreep van de huwelijksnacht te halen omdat ze dan niet onrein zouden zijn. Reinheid heeft in dit geval te maken met seks voor het huwelijk, maar ook tijdens het huwelijk. Want ontrouw zijn aan je partner is net zo onrein.

Toch gaat reinheid heus niet alleen over seks. Het heeft veel meer betekenis. Anders zou de uitspraak ‘rust, reinheid en regelmaat’ ook nergens op slaan.

Wat is reinheid volgens de Koran?

In de Koran wordt reinheid in meerdere versen omschreven. Bijvoorbeeld: “Allah bemint hen, die zich tot Hem keren en bemint hen, die zich reinigen” (Soera Al-Baqara 2, vers 222) en er wordt gezegd “zonder reiniging wordt geen enkel gebed geaccepteerd”.

Dat reinheid erg belangrijk is, dat blijkt uit deze teksten. Want waarom zou je bidden als je onrein bent? Dan heeft het allemaal geen zin.

De betekenis van reinheid is in dit geval veelomvattend. Het betekent dat je je ziel reinigt van zonden en ongehoorzaamheid. Op deze manier leef je puur, ver weg van bedrog, hebzucht, ontrouw, grootheidswaan etc.

Ook fysieke reiniging is in de Koran belangrijk. Zo is het reinigen van je lichaam en kleding belangrijk, zijn schoenen onrein (daarmee loop je immers op de vuile straat) en is het gewenst om geslachtsdelen te reinigen na het doen van je behoeften.

Alcohol en drugs zijn ook onrein omdat ze het lichaam vergiftigen (en dat is natuurlijk ook gewoon zo!)

Reinheid heeft dus te maken met de geest en het lichaam.

Wat is reinheid volgens de bijbel?

In de bijbel heeft reinheid zeker wel betrekking op seksualiteit.

Zo staat er: “Laat het huwelijk bij allen in ere zijn en het huwelijksbed onbevlekt, want ontuchtplegers en overspelers zal God oordelen” (Hebreeën 13: 4). Seks voor het huwelijk wordt gezien als ontucht en de bijbel is daarom een voorstander van onthouding voor het huwelijk. “Seks tussen een man en vrouw is de enige seksuele relatie die God goedkeurt” (Hebreeën 13:4). Daarbij wil God dat getrouwde stellen van seks genieten, maar het voornaamste doel is voortplanting.

Wie buiten het huwelijk seks heeft en dus niet met het doel zich voort te planten, is onrein. Dit lijkt in onze vrijgevochten maatschappij een ver-van-onze-bedshow, maar feitelijk gezien was dit twee generaties geleden binnen veel Nederlandse gezinnen de realiteit.

Daarnaast heeft reinheid te maken met leven en handelen vanuit je hart. Het draait om jezelf bevrijden van negatieve gedachten en gevoelens.

Rust, reinheid en regelmaat als spirituele levensles

Of je nu gelovig bent of niet, reinheid is een woord waar we niet aan kunnen ontsnappen en waar je zelf invulling aan mag geven.

De één vindt rust in Allah of God, terwijl de ander op een andere manier naar binnen keert.

Reinheid vanuit een spiritueel perspectief houdt dan ook vooral in dat je negatieve energieën, gedachten en gevoelens een plek kunt geven. Ze staan innerlijke rust in de weg en hebben een negatieve impact op jouw mentale gezondheid.

Langdurige stress beïnvloedt onze hormoonhuishouding, de spijsvertering en het immuunsysteem.

Stop met vermijden

Als mens hebben we de neiging om dingen die niet leuk zijn of die ons bang maken, te vermijden. We durven deze negatieve gevoelens niet onder ogen te komen en laten ons meeslepen door de prikkels die we dagelijks binnenkrijgen. Want dat leidt lekker af.

Toch helpt het niet om gelukkig te leven. En dat is uiteindelijk wel het doel van rust, reinheid en regelmaat in het leven inbouwen.

Ga voelen

Ga daarom voelen! Als je weet wat je voelt, kun je deze gevoelens een plek geven. Soms zijn dit oude gevoelens die nergens meer op slaan. Deze komen vanuit een trauma of andere situatie.

Je kunt je van deze negatieve energie ontdoen, door de gevoelens aan te gaan en jezelf hiervan te reinigen. Klinkt een beetje zweverig, maar dat is het niet.

Jezelf ‘reinigen’ of van negatieve energie ontdoen, kan in de vorm van gesprekken met een psycholoog, reiki, haptonomie, bioresenantie-therapie (waarmee je het lichaam kunt reinigen), smudgen met witte salie, een massage of door het branden van Palo Santo.

Er zijn veel verschillende manieren om reinheid in jouw leven te integreren. Het is maar net op welke manier jij het woord ziet. En er is daarin ook geen goed of fout. Alleen zit er zeker een diepgaande betekenis achter het woord, die niet alleen met seks te maken heeft, maar die je wel kan helpen om gelukkiger te leven.

Kijktip: openlijk praten over je relatie en seksleven in ‘Naar bed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️