Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 15 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Op deze manier doe je je portemonnee én de wereld een groot plezier

Als je geneigd bent voortdurend nieuwe spullen te kopen om de oude te vervangen, is het goed om er eens bij stil te staan dat het ook anders kan. Dat is sowieso goedkoper én je bewijst de wereld er een enorme dienst mee. Er is een online platform waar je terechtkan voor zo goed als nieuwe spullen. Beter dan nieuw eigenlijk, want ze dragen bij aan een duurzamer leven.

De term refurbished ken je vast wel. Wie een refurbished product koopt, koopt iets dat geheel is opgeknapt en vrijwel hetzelfde functioneert als nieuw. Alleen kost het een stuk minder en zorgt het voor minder zogeheten e-waste, elektronisch afval. Wie duurzamer wil leven, zit met dit soort producten dus helemaal goed.

Ook refurbished gameconsols

Een site die op dat gebied enorm aan de weg aan het timmeren is, is refurbed. Dat is een van de snelst groeiende online marktplaatsen voor refurbished elektronische apparaten in Europa. Je kunt er allerlei elektrische apparatuur kopen en nu zelfs ook gameconsols.

Wie gebruikmaakt van refurbed doet niet alleen z’n portemonnee een plezier, maar zeker ook het milieu. Ga maar na: door een refurbished apparaat te kopen kan gemiddeld tot 80 procent CO2, 73 procent e-waste en 90 procent water worden bespaard.

Ruim 7000 Eiffeltorens weggegooid

Hoe erg het is gesteld met die zogenoemde e-waste blijkt wel uit een onderzoek van een paar jaar geleden. Berekend werd dat er destijds in 2019 liefst 53,6 miljoen ton aan e-waste was. Dit staat gelijk aan 7.432 Eiffeltorens, 292.000 jumbojets of 362.000.000 iPhones.

Dankzij refurbed krijgt apparatuur een tweede leven. Alle producten worden grondig gereviseerd, gegevens van telefoons worden gewist en zowel de oude als de nieuwe eigenaar werken hierdoor mee aan minder vervuiling en het verduurzamen van de aarde. Refurbished is echt wezenlijk iets anders dan ‘tweedehands’, waarbij de apparaten niet zijn nagekeken en opgeknapt.

Beter dan nieuw

Opvallend – en tegelijkertijd doodzonde – is dat nog maar weinig consumenten meteen aan refurbed denken als ze elektronica (mobiele elektronica, audio/video apparatuur, accessoires, kleine huishoudelijke en keukenapparaten) willen kopen. En daarmee doen velen zichzelf en de wereld dus tekort. Want al zou je het niet voor het geld hoeven doen, dan is duurzaamheid natuurlijk wel een mooie reden om de volgende keer eens voor een refurbished apparaat te gaan, dat feitelijk zo goed als nieuw is. En met de achterliggende gedachte dus eigenlijk beter dan nieuw!

Refurbished zorgt voor veel besparing

De resultaten die refurbed behaalt zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Sinds de uitbreiding naar Nederland in mei 2022 is er in ons land:

  • 423.627,3 Kilo CO2 bespaard
  • 15.050 bomen geplant namens Nederlandse klanten
  • 2.854,5 Kilo e-waste bespaard

En sinds de oprichting in april 2017, heeft refurbed internationaal:

  •  77.782.138,5 Kilo CO2 bespaard
  •  2.500.000 bomen geplant
  •  484.659,5 Kilo e-waste bespaard

In samenwerking met refurbed

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️