Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 15 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

Duurzaam wonen: Annemarie leeft grotendeels zelfvoorzienend in de Groene Gaarde

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker, maar hoe doe je dat eigenlijk? BEDROCK gaat op onderzoek uit en spreekt met inspirerende pioniers op dit gebied. Mensen die kiezen voor een andere, minder conventionele manier van wonen. Deze week spraken we Annemarie van der Meer, die in de Groene Gaarde woont.

Annemarie is geboren in Ermelo als oudste dochter in een groot gezin. Samen met haar ouders, twee jongere broers en zussen woonde ze op verschillende plekken in Nederland, altijd in het buitengebied, altijd omringd door (huis)dieren, altijd met een moestuin en bloementuin en altijd dichtbij het bos.

Met de paplepel ingegoten

“Duurzaam wonen is in mijn geval heel natuurlijk ontstaan. Ik woon in het ouderlijk huis dat mijn vader heeft ontworpen en gebouwd. Mijn vader was een hele spirituele man en hij had een fascinatie voor het getal vijf, de gulden snede en de fibonacci reeks. Dit zie je terugkomen in het huis. Helaas zijn mijn beide ouders in 2021 overleden.”

Ommezwaai

“Ik heb niet altijd in het ouderlijk huis gewoond, maar ben na een studie culturele antropologie in Amsterdam gaan wonen. Daar werkte ik als consultant, beleidsmedewerker en lobbyist in de geestelijke gezondheidszorg. Ook kreeg ik een zoon. Toen ik een burn-out kreeg én kort daarna ook nog eens mijn ouders verloor, ging het roer om: ik wilde weer in verbinding staan met de natuur.

Duurzaam en zelfvoorzienend wonen

Ik heb er echt lol in om zelfvoorzienend te leven en leef met het idee dat het zo bedoeld is voor de mens. Je leeft meer met de seizoenen en het is beter voor de aarde en voor jezelf. Als je bijvoorbeeld je groenten vers verbouwt (wij hebben een eigen moestuin), zit er geen rommel in.

Als we spaghetti eten, oogst ik de wortels om een uurtje of één en dan staan ze ‘s avonds op tafel. Alle belangrijke nutriënten zitten er nog in. Er zijn tijden dat er groente in overvloed is en dan vriezen we het in. Zo hebben we het hele jaar door groenten uit eigen moestuin.

moestuin
Foto via: Annemarie

Naast onze moestuin hebben we dieren die goed zijn voor de gezelligheid, maar ons tevens voorzien van voedsel. Zo hebben we koeien, kalven, schapen, varkens, kalkoenen en kippen. De varkens composteren bijvoorbeeld een deel van ons groenafval door het op te eten.

Samen zorgen de dieren goed voor onze grond. We hebben ruim twee hectare, dus daar kunnen ze goed rondscharrelen. Door dit te doen, masseren ze de aarde met hun verschillende poten, gewicht en de uitwerpselen die dienen als compost. Op deze manier is het een win-win voor iedereen.

duurzaam wonen dieren
Foto via: Annemarie

Mini community

Op het terrein wonen meerdere mensen. Je zou het een mini community kunnen noemen met nu nog wat oudere mensen, maar op een gegeven moment gaat dat weer verjongen. Mijn broer woont ook op het terrein. Het voordeel van een community is dat iedereen een steentje bij kan dragen.

Zelfvoorzienend wonen is namelijk niet makkelijk en kost veel tijd. Vele handen maken licht werk! En het is mindful werk, omdat je één bent met de natuur en echt uit de ratrace van het leven stapt.

De afgelopen jaren heb ik geleerd dat je zelf héél veel kunt doen. Op het terrein hebben we een bron laten slaan, waardoor we ons eigen grondwater gebruiken. We gebruiken hout van ons terrein en mijn vader die heel handig was, heeft een hometrainer omgebouwd waarmee we ons eigen graan kunnen malen. We bakken zelf heerlijk vers (en gezond!) brood. Ook malen we graan voor kippenvoer. Allemaal arbeidsintensieve klussen, die het leven toch lichter maken.

Duurzaamheidsinitiatief en workshops

Soms sta ik er niet bij stil, maar de manier waarop wij leven is uniek. Daarom ben ik bezig met een duurzaamheidsinitiatief, al staat dit nog in de kinderschoenen. Mensen die een duurzame levensstijl nastreven, wil ik graag op weg helpen aan de hand van een interactieve woning die je vindt via een app.

Zo kan ik ze op een laagdrempelige manier inspireren om per ruimte de boel te verduurzamen. Klik je op de koelkast? Dan krijg je tips om deze ‘groener’ te maken. Je begint met een 0-meting en maakt van duurzaam wonen steeds meer de realiteit.

In de Groene Gaarde geven we diverse workshops die te maken hebben met de natuur. We mogen zuinig en met dankbaarheid omgaan met de geschenken die de aarde ons biedt.”

Onze schapen scheren we eens per jaar en het wol gebruiken we voor workshops vilten met schapenwol. Op dit moment ben ik zelfs aan het experimenteren met een dekbed van wol.

Liever wildplukken? Ook daar draai ik mijn hand niet voor om. Met een groep ga ik het bos in om alle zintuigen te activeren. We kijken, ruiken en proeven van dingen die de natuur ons geeft. Met de vangst gaan we koken op een open vuur. Dit geeft zoveel voldoening.

Terwijl we eten branden er zelfgemaakte kaarsen, want ook kaarsen maak ik zelf en daar organiseer ik workshops voor.

Binnenkort gaan we zelfs kaas maken van eigen koemelk, we zijn nu bezig met het inrichten van een ruimte. En ik heb leren fermenteren en inmaken wat ik nu als cursus kan aanbieden.

in de groene gaarde
Foto via: Annemarie

Van alle producten heb ik geen voorraad, ik doe het om zelfvoorzienend te zijn en om deze kennis over te dragen.”

Bezoek de website van In de Groene Gaarde voor meer informatie en het unieke aanbod van workshops.

Wat we kunnen leren van moderne hekserij (over de kracht van visualisatie)

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️