Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 15 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Vivianne (30): ‘Ik heb een hekel aan oud en nieuw’

Vivianne (30) is de enige in haar vriendengroep die een hekel heeft aan oud en nieuw. Toch wil ze op deze dag niet alleen op de bank zitten, want daar voelt ze zich te jong voor.

“Op alle andere dagen in het jaar vind ik het geen probleem om niets te doen, maar bij oud en nieuw staat er altijd een druk op voor mijn gevoel”, vertelt ze aan BEDROCK.

Hekel aan oud en nieuw

“Elk jaar rond eind november begint het gelazer al. Mijn vrienden vragen zich af wat ik met oud en nieuw ga doen. Het lijkt soms wel of de hele wereld zin heeft in dit feest behalve ik. In de groepsapp komen de meest exclusieve feestje en ideeën voorbij. Terwijl ik, in alle eerlijkheid, gewoon liever op tijd naar bed ga.

Eigenlijk begon mijn hekel aan oud en nieuw al zo’n tien jaar geleden. Ik woonde en studeerde in een stad ver van mijn familie en jeugdvrienden. Ik was doodsbang dat ik met oud en nieuw alleen op de bank zou zitten, terwijl ik dat diep in mijn hart wel wilde.

Groot feest

Het leek me heerlijk om gewoon lekker een film te kijken. Alleen of met iemand die hier ook behoefte aan had. Aangezien ik niemand vond die dit idee met mij deelde, had ik toch toegezegd om naar een groot feest te gaan.

Ik betaalde me blauw aan een kaartje voor een groot technofeest waar mijn medestudenten naartoe gingen. Een paar weken lang zag ik er tegenop, maar ik wilde ook niet zielig alleen op de bank zitten. Daar was ik veel te jong voor.

Je hoort op stap te gaan

Ik hoorde in mijn achterhoofd de reacties al van mijn familie. ‘Meid, je bent veel te jong om alleen op de bank te zitten. Je hoort lekker op stap te gaan’, zouden ze zeggen. Het lijkt erop dat mensen denken dat het slecht met je gaat als je gewoon thuis blijft. Die avond zelf viel, zoals ik al had verwacht, enorm tegen.

Met mijn medestudenten ging ik eerst ‘zuipen’, dat was nog wel gezellig. Vervolgens gingen we naar dat feest, wat wel leuk moést zijn want we hadden er flink wat geld voor neergelegd. Die druk op een leuke avond, staat mij meteen al tegen. Het kan dan alleen maar tegenvallen.

Mag wel overgeslagen worden

En dat deed het ook, het liefst wilde ik al na een half uur naar huis, maar dat deed ik niet want het was immers een ‘feestdag’. In de jaren daarna ging het eigenlijk elke keer hetzelfde. Ik wilde niet alleen op de bank zitten, dus ging ik maar mee naar een feestje.

Op alle andere dagen in het jaar vind ik het geen probleem om niets te doen, maar bij oud en nieuw staat er altijd een druk op voor mijn gevoel. Daarom heb ik een enorme hekel aan dit feest. Wat mij betreft mogen dit soort feestdagen overgeslagen worden.”

6 tips om als HSP’er de nieuwjaarsfeestjes te overleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️