Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 24 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

7 manieren om de kans op een depressie te verkleinen

In Nederland krijgt zo’n één op de vijf volwassen mensen helaas ooit te maken met een depressie. Hoewel het krijgen van een depressie afhangt van allerlei factoren, blijken er volgens een nieuw onderzoek zeven dingen te zijn die je kunt doen om de kans op een depressie te verkleinen.

Het nieuwe wetenschappelijke onderzoek werd gepubliceerd in Nature Mental Health en liet zien dat er zeven specifieke leefstijl-factoren zijn die de kans op een depressie kunnen verkleinen. Oók als je genetisch gezien meer aanleg hebt om depressief te worden.

De kans op een depressie verminderen

De onderzoekers wilden ontdekken welke factoren op het gebied van leefstijl de kans op een depressie kunnen verminderen.

Leefstijl-factoren

Het onderzoek werd uitgevoerd onder maar liefst 290.000 (!) mensen waarvan er 13.000 een depressie hadden, uitgestrekt over een tijdspanne van negen jaar. Daarbij werd gekeken naar dagelijks gewoonten, genen, hersenstructuur, immuunsysteem en metabolisme (dat wordt gelinkt aan je mentale welzijn).

Wat bleek? Op basis van de resultaten zorgen deze zeven factoren voor een verminderde kans op een depressie:

1. Slaap

Voldoende nachtrust (zo’n zeven tot negen uur per nacht) bleek de belangrijkste rol te spelen in het verminderen van de kans op een depressie. En wel met zo’n 22 procent.

2. Niet roken

Roken mag dan wel een fysieke actie zijn, toch blijkt het een flinke impact te hebben op je mentale gezondheid.

Rook je niet, dan verminder je de kans op een depressie met zo’n twintig (!) procent.

3. Regelmatig sociaal contact

Als mens zijn we sociale wezens en dus is het gezond om regelmatig onder de mensen te zijn. Je vermindert er zelfs de kans op een depressie met zo’n achttien procent mee.

4. Bewegen

Dat sporten gezond is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Zowel mentaal als fysiek heeft het allerlei voordelen. Beweeg je regelmatig, dan verminder je er zelfs de kans op een depressie met veertien procent mee. Dat is niet zo vreemd, want tijdens het sporten maak je gelukshormonen aan!

5. Weinig zitten

Als je weinig tot medium vaak sedentair gedrag vertoont (ofwel: zittend dingen uitvoeren, gamen of zittend werken uitvoeren achter een bureau), dan verklein je de kans op een depressie met dertien procent.

6. Gematigd alcohol drinken

Door niet meer dan een glas alcohol per dag te drinken voor vrouwen en twee per dag voor mannen (dat wordt dan ‘gematigd’ genoemd), zou je de kans op een depressie verkleinen met elf procent. Géén alcohol drinken en dan al helemaal niet elke dag, is uiteraard een nog veel beter idee als je de kans op een depressie wilt verkleinen.

7. Een algemeen gezond dieet

Niet voor niets zegt men ‘je lichaam is je tempel’. Jíj bepaalt deels hoe jij je voelt door middel van wat je in je lichaam stopt. Ken je bijvoorbeeld het zogeheten ‘mood food’ al?’

Eet jij gevarieerd, vers, gezond en weinig bewerkt voedsel en hou je er een over het algemeen gezond dieet op na, dan verklein je een depressie met zo’n zes procent.

Tel je al deze factoren bij elkaar op, dan wordt de kans op een depressie met zo’n 57 procent verminderd. Niet mis dus!

Je mag dus genetisch gezien nog wel aanleg hebben op een depressie of bepaalde trauma’s hebben meegemaakt die een depressie kunnen triggeren, dan heb je gelukkig alsnog zelf invloed op deze zeven factoren, om toch de kans op een daadwerkelijke depressie te verminderen.

De typische misverstanden over het hebben van een depressie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️