Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 25 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Van eerstgeborene tot de jongste: dit zegt jouw geboortevolgorde over je datingstijl

In welke volgorde jij en je broertjes en zusjes geboren zijn, is volgens psychologen en wetenschappers van grote invloed op je persoonlijkheid. Daarmee raakt de geboortevolgorde van jouw gezin alle aspecten van je leven -en zo ook je datingstijl.

Het oudste kind zou een geboren leider zijn, het middelste kind is de bemiddelaar en het jongste kind is de entertainer van de familie, als je het psychologen zoals Alfred Adler vraagt. Geen broertjes of zusjes? Ook als enig kind heb je typische karaktertrekken -en die zeggen allemaal iets over je datingstijl.

Dit hebben je geboortevolgorde en datingstijl met elkaar te maken

Volgens seks- en relatie-expert Caroline West van Bumble heeft het vooral met verwachtingen en karaktereigenschappen te maken. “Onze familiedynamiek speelt een belangrijke rol in hoe we onze romantische relaties vormen op volwassen leeftijd,” vertelt zij aan Glamour Magazine.

Daar lijken psychologen het mee eens te zijn: William Cane schreef er zelfs een boek over, The Birth Order Book of Love. Volgens hem is het tijdens de zoektocht naar een potentiële levenspartner interessant om naar zijn/haar geboortevolgorde te kijken: dat zegt namelijk veel over een persoon.

Door typische karaktereigenschappen naast jouw eigen persoonlijkheid te leggen, kun je op basis hiervan bepalen of de andere persoon een goede match is. Benieuwd naar de manier waarop een eerstgeborene, een middle child en de jongste van het gezin omgaan met relaties? Zo ziet dat eruit volgens West en Cane.

Geboortevolgorde: datingstijl van de eerstgeborene

De oudste in het gezin is meestal erg verantwoordelijk, doordat hij of zij regelmatig voor jongere broertjes of zusjes moest zorgen. Dit resulteert er volgens Cane in dat de eerstgeborene het lastig vindt om de controle los te laten. Daar staan gelukkig ook mooie eigenschappen tegenover: wie als eerste geboren wordt binnen een gezin, is een geboren leider en is erg ambitieus. Of dat nou op carrièregebied is of dus in een relatie: als jouw partner de oudste is, weet je zeker dat hij of zij 100 procent voor je gaat.

Datingstijl van het middelste kind

Als middelste kind is de kans groot dat je regelmatig moest bemiddelen tussen je oudere en jongere broertjes en zusjes. Volgens West zorgt dat ervoor dat je in volwassen relaties niet snel ruzie zoekt en altijd op zoek bent naar een gezonde balans. Dat kan echter ook doorslaan: het middelste kind vindt het lastig om voor zichzelf op te komen en levert liever in dan dat het neemt. Ook aan goede communicatie kan het nog wel eens schorten, omdat de persoon die tussen andere broers en zussen in is geboren, confrontatie probeert te vermijden.

Datingstijl van het jongste kind

De baby van het gezin is meestal de avontuurlijkste van allemaal, omdat hij of zij oudere broers of zussen had om tegenop te kijken. Tijdens het daten merk je dat in spontane activiteiten en originele ideeën. Ga je een relatie met een jongste kind aan, dan verveel je je gegarandeerd nooit. Het betekent helaas ook dat het jongste kind snel verveeld raakt en daardoor een soort bindingsangst ontwikkelt. Om dat te voorkomen, is het volgens West belangrijk om open te blijven communiceren en om hulp te durven vragen.

Datingstijl van een enig kind

Enig kinderen zijn volgens het stereotype verwend, maar in de praktijk gedragen ze zich volgens psycholoog Cane juist eerder als de oudste broer of zus: verantwoordelijk en zelfstandig. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze vroeger voor veel dingen alleen stonden en geen broers of zussen hadden om ervaringen mee te delen. Hierdoor kunnen ze in een relatie erg op zichzelf zijn en hebben ze mogelijk moeite met het delen van gevoelens.

Slow dating is dé manier om een waardevolle relatie op te bouwen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️