Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 28 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

8 tips om iemand met een depressie te steunen

Sad but true: in Nederland krijgt 1 op de 5 volwassenen in zijn of haar leven te maken met een depressie. Als het jouzelf al niet overkomt, is het dus aannemelijk dat iemand in jouw omgeving er misschien wél mee te maken krijgt. Hoe ben je er voor iemand met een depressie?

Voor een buitenstaander is het moeilijk begrijpen wat er precies in iemand met een depressie omgaat. Daarom zijn begrip, geduld en een open gesprek (doei, taboe!) ontzettend belangrijk.

Een depressie is in elk geval zoveel meer dan het label ‘depressie’. Bovendien is de ene depressie is de andere niet, want een depressie bestaat in allerlei vormen en maten.

We delen hoe je er voor iemand kunt zijn met een depressie.

Iemand met een depressie steunen

Wie zelf nooit last heeft gehad van depressieve gevoelens of een depressie kan zich natuurlijk lastig inleven in iemand die dat wél heeft. Het leven voor een depressief iemand is donker, somber en dat is behoorlijk k*t. Des te belangrijker is het om er als familie, vriend of geliefde voor de ander te zijn. Hoe?

Op deze manieren kan je iemand met een depressie steunen:

1. Laat weten dat je er bent

Zo simpel, maar o zo belangrijk. Iemand met een depressie voelt zich waarschijnlijk diep van binnen ontzettend alleen. Ook al heeft diegene nog zoveel mensen om zich heen. Laat de ander weten dat je er voor hem of haar bent. Bel, stuur een voice note, verstuur een kaartje, laat een briefje achter, stuur berichtjes via Whatsapp of maak een afspraak om langs te komen. Of nog beter: kom spontaan, als het kan!

Laat weten dat de ander niet hoeft te praten, dat jij er altijd bent en vooral: dat de ander geliefd is.

Een depressie voorkomen? 7 signalen dat het tijd is om aan de bel te trekken

2. Neem de tijd

Als je er dan voor iemand bent, laat de ander merken dat je geen haast hebt en de tijd hebt voor de neemt. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat jij het wilt. Neem er dus ook echt de tijd voor en bied een luisterend oor. Kom erbij zitten, kook voor degene, kijk een film samen en maak er een prioriteit van.

3. Luister (geen geen ongevraagd advies)

Wanneer een geliefde zich niet goed voelt, zijn we al snel geneigd om met allerlei oplossingen te komen. Hoe verleidelijk het ook is om de ander te voorzien van goede adviezen, hou ze liever voor je. Jij kunt de ander niet helpen, dat doet een psycholoog of andere professional.

Vooral luisteren is één van de meest waardevolle dingen die je kunt doen voor iemand met een depressie. Laat de ander het hart luchten, jij bent er om te luisteren.

4. Check bij de ander of hij/zij wil praten

Als de ander zich niet goed voelt, is het natuurlijk logisch om steeds te vragen ‘en, hoe gaat het, hoe voel je je?’. Toch heeft de ander misschien geen zin om élke keer te praten over de moeilijke periode. Check steeds even bij de ander of hij of zij behoefte heeft om erover te praten of niet.

Laat in elk geval duidelijk weten dat een depressie hebben geen taboe is en dat erover gepraat kan en mag worden.

Depressieve mensen kunnen niet lachen (en 7 andere mythes over depressie)

5. Neem de ander serieus

Natuurlijk is het verleidelijk om iemand die verdrietig is op te vrolijken, maar pas daarmee wel op dat je de ander serieus blijft nemen. Een depressie gaat niet zomaar weg, en komt ergens vandaan. Moeilijke gevoelens mogen er zijn en hoeven niet weggestopt te worden.

Probeer de ander dus niet steeds het half volle glas te laten zien, want dat ziet diegene op dit moment nu eenmaal niet. Onthoud tip #3: geef geen ongevraagd advies om weer beter te worden. Dat kan juist heel vervelend zijn voor degene met een depressie.

6. Laat weten dat je niet weet wat je moet zeggen

Merk je dat je het lastig vindt om het gesprek te beginnen of dat je misschien niet zo goed weet wat je moet zeggen? Laat het de ander gewoon weten. Zeg dat je er wel voor de ander wilt zijn, maar niet zo goed hoe.

Door openheid te creëren en je kwetsbaar op te stellen, wordt het bovendien makkelijker voor de ander om dat ook te zijn. Zo kunnen jullie opener praten over wat je nodig hebt van elkaar.

7. Help waar je kan

Als de ander te moe is om dingen te doen als koken, boodschappen of administratieve taken uit te voeren, dan kan je hulp aanbieden om deze zo nodig tijdelijk over te nemen. Kook een lekkere maaltijd, neem wat lekkers mee of help bij huishuidelijke taakjes om de ander vooruit te helpen.

Zo kun je meteen gezond koken en gezond eten bevorderen. Voeding bepaalt immers ook voor een deel hoe we ons van binnen voelen.

8. Ontmoedig ongezond gedrag

Als naasten kun je alcohol drinken en ongezond eten proberen te ontmoedigen als dat nodig is. Juist in een moeilijke periode is het belangrijk om zo goed mogelijk voor je lijf en geest te zorgen.

Uiteindelijk kun jij de depressie voor een ander niet oplossen, maar misschien wel de moeilijke periode verlichten door er voor de ander te zijn…

Depressie tips: zo krijg je grip op een (beginnende) depressie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️