Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 17 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

In gesprek: Jorne van Fitbit over zijn kijk op slaap en een goede nachtrust

Hij is voor zijn werk dag in, dag uit bezig met slaap: Jorne Korzelius is Head of Marketing Fitbit Noord-Europa bij Google. Wat kunnen we van hem leren over slaap? En welke rol speelt een goede nachtrust in zijn leven? BEDROCK interviewde hem over zijn slaapgewoontes én over de toffe nieuwe features van Fitbit Premium.

Ook interessant: wat hebben slaap en seks met elkaar te maken? Meer dan je denkt!

Jorne Korzelius van Fitbit over slaap

Uit ons gesprek blijkt meteen dat Korzelius veel bezig is met slaap. Vroeger was dat wel anders, laat hij weten. “Ik heb geleerd dat slaap heel belangrijk is voor een gezonde levensstijl. Daar ben ik me vooral de afgelopen jaren erg bewust van geworden. Ik ga nu vroeger naar bed en zorg voor een consistent slaapschema, maar dat is niet altijd zo geweest.”

Dít gebeurt er in je brein als je slaapt

Die ommezwaai kwam voor hem een paar jaar geleden. “Ik ben eigenlijk pas écht bezig met het tracken van mijn slaap sinds ik bij Fitbit werk. Sinds ik een tracker draag, merk ik dat ik mijn levensstijl daardoor heb aangepast.

Geen vlees meer

Zo is hij gestopt met het eten van vlees, omdat hij merkte dat hij na een avond vlees eten veel minder goed sliep. “Bij mij had vlees eten invloed op mijn hartslag gedurende de nacht. Ik merkte dat mijn hart harder moest werken om het vlees te verwerken. Dat was voor mij een inzicht dat vlees niet per se gezond is voor mij.”

Ook drinkt hij nu minder alcohol dan vroeger vanwege de invloed op zijn nachtrust, en schrapt na het middaguur cafeïne.

Daarnaast vindt Korzelius zijn slaap belangrijk omdat hij fanatiek sport. “Ik probeer mezelf steeds uit de dagen om beter te presteren. Na een goede nachtrust gaat dat gewoon makkelijker, je ziet dat je zonder slaap veel minder energiek bent. Je ziet die impact van een goede nachtrust dan ook direct terug in jouw dagelijkse herstelscore in de Fitbit app. Bovendien heb ik ook geleerd hoe belangrijk voldoende beweging is voor een goede nachtrust.

Fitbit’s slaapscores

Als je ‘s nachts een Fitbit draagt, dan ben je vast bekend met de slaapscore die je elke ochtend te zien krijgt. De score gaat van 0 (minder dan 3 uur geslapen) tot 100 (de perfecte nachtrust). Streven naar een score van 100 is volgens Korzelius niet reëel: “Ik heb nog nooit iemand gezien met een slaapscore van 100,” vertelt hij. “Maar het is natuurlijk wel een mooi doel.”

Is koffie echt zo slecht voor je slaap? Een neurofysioloog geeft antwoord

Een grappig weetje: je denkt misschien dat alle medewerkers van Fitbit van slaap prioriteit maken, maar niets is minder waar. Zo kent Korzelius een collega die ‘s nachts maar een paar uur slaapt. “Hij vertelde me dat hij zelden een slaapscore heeft, omdat hij bijna nooit langer dan drie uur slaapt. Dat vond ik wel heel extreem, maar er zijn natuurlijk mensen die minder slaap nodig hebben dan anderen.”

Hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt op jouw leeftijd (en dat verschilt nogal)

De gemiddelde slaapscore van alle Fitbit gebruikers wereldwijd, ligt op 77. “We zagen dat mensen in 2021 gemiddeld 6,5 uur sliepen, dat ze om 23.18 naar bed gingen en om 07.03 wakker werden,” voegt Korzelius daar aan toe. De Nederlanders doen het overigens goed als we kijken naar de lengte van de nachtrust: we staan op een mooie vierde plek.

Ben jij een giraf, egel of beer?

Binnenkort komt er voor de Fitbit Premium gebruikers een nieuwe feature bij: als je twee weken lang ‘s nachts jouw slaap trackt, dan krijg je een slaapprofiel te zien. Deze slaapprofielen geven Fitbit-gebruikers meer inzicht in hun slaapgewoontes en langetermijntrends.

De profielen worden gekoppeld aan een slaapdier: de giraf, de beer, de dolfijn, de egel, de papegaai en de schildpad. De één is niet per se beter dan de ander, laat Korzelius weten. “Iedereen is anders. Het zou ook kunnen dat je de ene maand de giraf als slaapprofiel krijgt, en de maand daarna ineens de egel. Dit komt echt voort uit de data die jij gedurende de maand verzamelt.”

Wat kan er in de toekomst?

Over de concrete toekomstplannen van Fitbit kan Korzelius helaas niets vertellen, maar hij vertelt wel over een feature die hij graag zou wíllen uitrollen binnen het bedrijf. “Als je 24/7 jouw hartslag meet, dan zou het mogelijk moeten zijn om jouw hart continu te controleren op eventuele hartritmestoornissen.”

Dit kan momenteel al wel met de ECG-app van de Fitbit Charge 5 en Sense, waarmee je een momentopname maakt van jouw hartritme, laat hij weten. “Maar hartritmestoornissen komen en gaan en mensen die hier last van hebben, merken hier vaak niets van. Er is dus veel bij gewonnen als deze metingen continu mogelijk worden.”

Buiten zijn is goed voor je slaap, aldus dit nieuwe onderzoek

Mensen met hartritmestoornissen hebben namelijk een flink verhoogd risico op een hartaanval, vertelt hij. “In Amerika is het controleren van je hartritme op stoornissen gedurende de nacht middels de optische hartslagsensor van je smartwatch of tracker al gelanceerd. Als er niets ongewoons aan de hand is, zie je niets. Maar als er wel iets wordt geconstateerd, dan krijg je daarvan een melding en het bericht dat je het beste contact kunt zoeken met een medisch specialist.”

Korzelius vindt dat een goed voorbeeld van mensen écht helpen om gezonder te leven. “Ik vind het onze verantwoordelijkheid is om mensen actief te houden en beter te laten slapen, maar ook om mensen te informeren als er iets mis is.” Deze functie staat bij hem dus hoog op het wensenlijstje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️