Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 18 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Reis in 45 minuten de wereld over met fotograaf Jimmy Nelson

Je hoeft niet meer in het vliegtuig te snappen om ondergedompeld te worden in andere culturen. De Nederlands-Britse kunstfotograaf Jimmy Nelson is je namelijk voor gegaan en heeft de meest inheemse leefgemeenschappen op de gevoelige plaat vastgelegd. In zijn nieuwe zintuigprikkelende expositie neemt hij je mee op een reis naar alle uithoeken van de wereld, waarbij je in de voetsporen van deze volkeren treedt.

Het is geen expositie, het is een experience.

Kunstbelevingscentrum

In 45 minuten word je, dankzij de gigantische video-installaties, letterlijk ondergedompeld in fotografie, bewegend beeld, animatie en geluid. Met geavanceerde technologie worden de foto’s van Jimmy Nelson door meer dan 100 projectoren en begeleidende muziek tot leven gebracht.

Bijna alle oppervlakten worden gebruikt, van vloer tot plafond en muren oplopend tot 10 meter hoog. Dit alles gaat plaatsvinden vanaf 14 oktober tot 13 november bij Fabrique des Lumières op het Westergasterrein in Amsterdam. Het wordt ook wel een kunstbelevingscentrum genoemd, dat je kunt kennen uit Parijs (Atelier des Lumières).

Daar werden de foto’s van Jimmy in 2021 voor het eerst tot leven gebracht. In deze nieuwe expo “The Last Sentinels: Heroes, from near and far” werd de collectie aangevuld met foto’s uit Jimmy Nelson’s nieuwste werk Between the Sea and the Sky.

Ode aan de mensheid

De Brits-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson woont al 26 jaar in Amsterdam en heeft internationale bekendheid verworven met zijn iconische boeken Before They pass Away (2014) en Homage to Humanity (2018).

In de ban van analoge fotografie: de verklaring achter de trend

Sinds zijn 17e reist hij de wereld rond om kennis te maken met volkeren op de meest afgelegen plekken. Zijn missie: traditionele gemeenschappen en culturen met de camera vastleggen, om de mensheid bewust te maken van de culturele diversiteit en de mate waarin deze wordt bedreigd door technologie en globalisering.

Weken bezig met één foto

Jimmy plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk, waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft. Met zijn gepassioneerde portretten viert hij de menselijke diversiteit en schoonheid.

 

Jimmy Nelson portret inheemse man
Bron: Jimmy Nelson

Sommigen vinden Jimmy’s werk te gestileerd, maar het is juist zijn bedoeling om de inheemse culturen weer te geven als híj ze ziet en daarmee kunst te creëren met een hoge esthetische waarde. Hij is soms wel weken bezig om één foto te maken en juist dát onderscheidt hem als kunstenaar van een reportage fotograaf of antropoloog.

In de cultuur duiken

Van het boek Before They pass Away, waarvoor hij 35 volkeren bezocht (die in hun voortbestaan werden bedreigd), gingen meer dan een kwart miljoen (!) exemplaren over de toonbank. In zijn tweede boek Hommage to Humanity krijg je de kans om nóg dieper in de culturen te duiken.

Cultuurverschillen? Zo leer je om mensen met andere culturele achtergronden niet te beledigen

Je kunt namelijk alle foto’s in het boek scannen en via een gratis begeleidende app stap je zo als het ware in de wereld achter de foto. Je kunt behind-the-scenes videos bekijken en meer te weten komen over de mensen in de foto. Inmiddels heeft ook zijn eerste boek deze 360-graden optie.

Exotische én vaderlandse gemeenschappen

Eigenlijk gaat de expo in Fabrique des Lumières nóg weer een stapje verder. Doordat de beelden worden begeleid met beweging en geluid word je er helemaal ingezogen en worden de emoties nóg meer versterkt. De rode lijn is Jimmy’s verhaal en hoe hij kijkt naar de schoonheid van culturen.

Jimmy Nelson expositie Fabrique des Lumières
Bron: Jimmy Nelson

Je ziet de meest iconische landschappen, exotische gemeenschappen, hun identiteit, hun persoonlijke tradities en bijbehorende feestelijkheden. Maar ook intieme portretten van Nederlandse gemeenschappen in klederdracht en de omgeving die hen gevormd heeft.

Subtiele hint naar de Hollandse meesters

In coronatijd heeft (zélfs) Jimmy namelijk ontdekt dat je niet naar het uiteinde van de wereld hoeft te reizen om menselijke schoonheid te ontdekken. Daarom trok hij zijn eigen geadopteerde land in, wat resulteerde in het kunstboek Between the Sea & the Sky, een ode aan Nederland.

Zin om te reizen? Zo ga je op avontuur zónder de wereld over te vliegen

Deze artistieke reis voert van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland. De gedetailleerdheid van de foto’s, met veel contrast en diepte, zorgt voor een schilderkunstige sfeer en hint subtiel naar het werk van de Hollandse meesters uit de 17e eeuw.

The Last Sentinels, Heroes from near and far is een virtuele vertaling van het complete oeuvre van de kunstenaar. Wil je door Jimmy meegenomen worden op wereldreis aan de hand van meeslepend fotografisch werk? Check dan voor informatie en kaartverkoop: Fabrique-lumieres.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️