Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 12 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Jagten op CineMember: over de psychologische impact van valse beschuldiging

We <3 Netflix, en dan vooral vanwege van hun uitgebreide aanbod aan documentaires, films en series die je wereldbeeld verbreden. Maar er is meer dan dat! Daarom tippen we vanaf nu af en toe een film uit het alternatieve online filmhuis CineMember. Dit video on demand-platform bestaat sinds 2018 en komt enkel met kwaliteitsfilms. Deze keer: Jagten, een iconische Deense film die aan het denken zet.

Over CineMember

CineMember begon met zo’n 500 films en dat zijn er inmiddels meer dan 900 (and counting!). In vergelijking met Netflix klinkt dat misschien niet zo veel, maar als je nadenkt hoeveel het je aan gescroll, gefilter en ge-internet scheelt op een reguliere streamingdienst, dan is dat eigenlijk júíst een heel fijn idee.

La Vie d’Adèle op CineMember: een iconische LGBTQIA+ film

 

De films worden uitgekozen op basis van kwaliteit. Ze zijn bijzonder en gevarieerd in hun aanbod: denk aan meer maatschappelijke films en documentaires over psychologie, seksualiteit en LGBTQIA+, maar ook over Black Lives Matter. Kortom: less is more! 

Jagten op CineMember

Centraal figuur in Jagten is Lucas, een pas gescheiden kleuterbegeleider die op handen gedragen wordt door zijn jonge leerlingen en dorpsgenoten. Tót hij op een dag vals beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Extra pijnlijk aan deze beschuldiging is dat ze afkomstig is van een jong, klein meisje uit zijn kleuterklasje. Probeer dat maar eens te ontkrachten…

Deze prachtige plekken waren de inspiratie voor Disney films

De paniek bij de ouders van het meisje is uiteraard enorm; het risico om niet te geloven wat je 5-jarige dochter beweert is simpelweg te groot. Van de ene dag op de andere wordt Lucas gehaat in zijn dorp en bij al zijn kennissen. Dat de ouders van het meisje ook nog eens vrienden van Lucas zijn, maakt de situatie er uiteraard niet beter op.

Frustratie en onmacht

Je begrijpt: Lucas gaat door de hel. Als kijker voel je dezelfde frustratie en onmacht. Beter dan ook snap je wat de gevolgen zijn van valselijke beschuldigingen, een fenomeen dat ongetwijfeld ook in het echte leven voorkomt.

Krijgt Lucas toch nog de gerechtigheid die hij verdient? Of zijn de littekens simpelweg te groot? Je ontdekt het in Jagten.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️