WorkJuice
WorkJuice Werk 8 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Ben je een introvert? Deze 5 behoeften hebben introverten op de werkvloer

Hoewel één derde van de bevolking introvert is, is de werkvloer van tegenwoordig helemaal gericht op de extraverte medewerker. Van brainstorms tot sociale druk: het werk kan een behoorlijke uitdaging zijn voor introverten, waardoor ze niet optimaal presteren. Dat is zonde, want ook introverten hebben kwaliteiten die bedrijven nodig hebben. Als introvert kom je pas echt goed tot je recht, als er in jouw behoeften wordt voorzien.

Dit heb je als introvert nodig op de werkvloer om de beste prestaties te leveren.

Behoeften van een introvert op de werkvloer

Ben jij een introvert en herken jij je in bovenstaande situatie? Dan is inzicht krijgen in je behoeften op de werkvloer al een belangrijke eerste stap om gelukkiger én succesvoller op werk te zijn. Natuurlijk is niet elke introvert hetzelfde, maar over het algemeen hebben introverten de volgende vijf behoeften op het werk.

Tijd om na te denken

Introverte mensen zijn goed in luisteren naar anderen, de informatie analyseren en vervolgens pas in het bedenken van een oplossing. In andere woorden: een introvert zal nooit zomaar wat zeggen. In een meeting is jouw input dan waarschijnlijk ook kwalitatief. Maar: dan moet je wel de kans hebben gekregen om erover na te denken. Zeker als er verder alleen extraverte mensen bij de vergadering aanwezig zijn, kan het voor een introvert lastig zijn om er tussen te komen.

Bespreek dit probleem met je leidinggevende en draag ook meteen een oplossing aan. Zorg dat je voor elke vergadering precies weet wat er besproken gaat worden, zodat je hier alvast over na kunt denken. En krijg je na de meeting als je weer alleen bent opeens een ingeving? Dan kan je jouw leidinggevende alsnog even berichten.

Brené Brown: zo ben je kwetsbaar op de werkvloer zonder alles te delen

Betekenisvol contact met je collega’s

Vergelijk jezelf niet meer met extraverte collega’s, die met iedereen bevriend lijken te zijn en makkelijk een praatje aanknopen bij het koffiezetapparaat. Jouw netwerk mag dan misschien niet het grootst zijn, de relaties die je hebt zijn wel betekenisvol en gaan dieper dan over koetjes en kalfjes praten.

Je comfort zone opzoeken

Het is een bekend carrière-advies: stap uit je comfort zone, want daar groei je. Hoewel het nog steeds goed is voor introverten om af en toe uit de veilige bubbel te stappen (daar groei je als persoon van), zal je pas echt goede prestaties leveren als jij juist veilig in je comfort zone zit.

Dat zit zo: een introvert presteert het best als ze zich veilig en rustig voelen. Als jij jezelf constant uit je comfort zone pusht (extravert probeert te zijn), dan ben je op een gegeven doodvermoeid en zal je geen goede prestaties meer afleveren.

Zo kom je op voor andere vrouwen op de werkvloer

Contactmomenten

Over het algemeen levert een introvert dus de beste prestaties in een rustige prikkelarme omgeving, waar hij of zij helemaal alleen is. Maar ja, we weten allemaal dat dit niet altijd de realiteit kan zijn. Je moet gesprekken voeren met je leidinggevende, aanwezig zijn in meetings en hebt afspraken met klanten.

Wat je wél kunt veranderen, zijn de momenten waarop je contact met anderen hebt. Zogenaamde contactmomenten, waarop je bovenstaande situaties inplant. Spreek bijvoorbeeld met je leidinggevende en collega’s af dat je ’s ochtends met rust gelaten wil worden en ’s middags wel beschikbaar bent.

Tip: zorg dat je jouw afspraken en meetings ook verdeeld over de week. Plan je alles op één dag? Dan zal je halverwege de dag doodvermoeid zijn.

Rustmomenten en stilte

Misschien heb je het wel gemerkt nu we zoveel thuiswerken: je kan je beter focussen op je werk en bent niet helemaal gesloopt aan het einde van de dag. Dat komt omdat je thuis de stilte kan opzoeken en je eigen rustmomenten kunt creëeren. Een goede les die je mee kunt nemen naar de post-corona werkvloer.

Misschien werkt het voor jou het best om twee dagen per week vanuit huis te werken. Of is het voor jou voldoende om gewoon af en toe een vergaderhokje op te zoeken, weg van die lawaaierige kantoortuin. Wat het geval bij jou ook is, bespreek het met je leidinggevende.

Over de vraag of jij wel productief bent als je in je eentje (vanuit huis) werkt, kan door corona geen discussie meer bestaan. Hij of zij heeft de afgelopen tijd gezien dat jij je werk gewoon aflevert!

Zo vind je balans op de werkvloer (oftewel, meer yin in je werk ervaren)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️