Tessa Ham
Tessa Ham Werk 31 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze 7 dingen herkennen introverten allemaal op de werkvloer

Naar schatting is een derde van de wereldbevolking introvert. Toch worden managementrollen over het algemeen gedomineerd door extraverte mensen. Dat zorgt bij introverten soms voor frustraties – zij moeten immers meedraaien in een extraverte werkomgeving. Een omgeving waarin ze vaak niet hun volle potentieel kunnen benutten.

Dat is zonde. Het is dus hoog tijd dat managers en bazen (en extraverte collega’s trouwens ook) deze 7 dingen van introverten weten.

Wat introverten willen dat je weet

Natuurlijk weten wij als geen ander dat niet elke introvert hetzelfde is en dat iedere persoon weer andere wensen en behoeften heeft. Introvert en extravert zijn twee einden van het spectrum, waar iedereen ergens tussen valt.

Toch zouden veel mensen die zich als introvert identificeren één of meerdere van deze uitspraken tegen hun bazen en managers willen zeggen.

1. We zijn stil, niet ongeïnteresseerd

Dat we stil zijn betekent niet dat we geen input hebben. Het kost ons alleen wat tijd om de informatie te verwerken, voordat we vinden dat we een goed en wel overwogen antwoord kunnen geven. Het feit dat we niet altijd praten tijdens vergaderingen of brainstorms, wil niet zeggen dat we geen goede ideeën hebben.

Bied meerdere manieren aan voor mensen om input te geven en geef ons na een brainstorm nog de kans om terug te komen op alles wat er tijdens het gesprek voorbij is gekomen.

Waarom extraverte mensen ook me-time nodig hebben

2. Over meetings gesproken…

Leid de meeting zodat iedereen aan het woord komt. Een idee is niet opeens een goed idee omdat het luid en enthousiast wordt verteld. Houd er rekening mee dat er tijdens een vergadering (extraverte) mensen zijn die domineren, waardoor het voor introverte mensen soms lastig is om ertussen te komen.

3. Bel niet, maar e-mail of Slack

Lieve bazen, managers en collega’s: stuur ons introverten alsjeblieft een e-mail of Slack-bericht, in plaats van ons on the spot te bellen met een vraag. Net als bij meetings is een introvert op z’n best als hij of zij de tijd heeft gehad om de vraag te verwerken en erover na te denken. Bovendien zijn we ook geen fan van de small talk die altijd aan de vraag vooraf gaat.

Ben je extravert? Dit kunnen de minpunten zijn

4. Onze eigenschappen zijn ook waardevol

In onze samenleving worden spontane enthousiaste werknemers gewaardeerd. Dat is ook niet gek: extraverte eigenschappen zijn mooie kwaliteiten. Maar dat wil niet zeggen dat introverten geen eigenschappen hebben die onmisbaar zijn voor een bedrijf. Zo hebben introverten onder andere een langere spanningsboog, zijn ze nauwkeuriger en kunnen ze goed samenwerken (mits dat één-op-één of in een kleine groep is).

5. Merk onze prestaties op

We hebben dan misschien niet de grootste persoonlijkheid, maar we willen nog steeds dat je ons opmerkt. Zelfs als we lange dagen maken en goed werk afleveren, worden we soms over het hoofd gezien. Extraverte mensen krijgen soms meer erkenning en lof, omdat ze door hun persoonlijkheid opgemerkt worden.

6. We werken op ons best in een stille omgeving

Of dat nou op kantoor of thuis is. Over het algemeen levert een introvert de beste prestaties als hij of zij in een prikkelarme omgeving werkt. Een open kantoortuin met veel prikkels en mensen die ongevraagd aan ons bureau komen als we net gefocust zijn, is dat dus niet. Veel introverte mensen zullen grotendeels thuis willen werken, ook als straks alles weer ‘normaal’ is.

7. Neem het niet persoonlijk als we niet na werk blijven hangen

Voor veel introverten zijn vrijmibo’s en andere werkgelegenheden waar we met collega’s over koetjes en kalfjes moeten praten enorm energieslurpend. Zelfs als we het eigenlijk ook heel erg gezellig vinden. We laden nou eenmaal op in ons eentje. Aangezien we al de hele dag met mensen zijn geweest, blijven we niet hangen voor élke vrijmibo.

Ben jij een extravert? Dan ben je waarschijnlijk een van deze twee types

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️