Marloes Graat
Marloes Graat Planeet 8 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom je beter niet de hoogste boom ter wereld kunt bezoeken

Normaal tippen wij maar wat graag mooie natuurgebieden en wandelroutes om de rust en schoonheid van de natuur te ontdekken. Maar dit keer is dat even anders: een bezoekje aan deze bijzondere boom in het Redwood National Park in Noord-Californië raden we af, want je riskeert een boete van 5000 dollar én een gevangenisstraf.

Je vraagt je misschien af waarom wil iedereen zo graag deze boom bezoeken?

Wat de Hyperion boom zo bijzonder maakt, is zijn uitzonderlijke lengte: hij is 115,92 (!) meter hoog en tussen de 600 en 800 jaar oud. Boom- en natuurliefhebbers kunnen niet meer deze hoogste boom ter wereld bezoeken, zonder een boete te ontvangen van 5000 dollar en zes maanden gevangenisstraf te krijgen.

Wandelen in rust? De 10 ‘geheime’ wandelroutes in Nederland

Een erg hoge straf, die niet zonder reden is opgelegd: om de boom en omliggende natuur te beschermen tegen verdere beschadiging is het verboden om hem te bezoeken.

Buiten de gebaande paden

De Hyperion boom staat namelijk in een afgelegen gebied in het nationale park en om de boom te zien moeten bezoekers van het pad af. Helaas weerhoudt dit vele nieuwsgierige wandelaars er niet van om de boom toch te gaan bekijken.

Volgens de manager van het park, Leonel Arguello, is de boom in 2006 ontdekt, vertelt hij op The Guardian. In 2010 gingen steeds meer mensen de boom bezoeken mede doordat bloggers en andere websites de exacte locatie van de boom hadden gedeeld op het internet. In 2019 is de Hyperion terecht gekomen in de Guinness World Records boek.

Deze boomhut in de jungle van Brazilië is geïnspireerd op een yogapose

”Doordat hikers op de dichte beplanting rondom de boom lopen, groeien er nu geen varens meer rondom,” zegt Arguello. Mensen lopen van het uitgestippelde pad af en klimmen door het dichtbegroeide natuurgebied heen en lopen op de wortels van de boom. Hierdoor ontstaan er olifantenpaadjes die schade veroorzaken aan de planten en wortels rondom de boom.

Ook is de boom beschadigd door bezoekers die op de voet van de boom hebben gestaan. De hoeveelheid afval is ook toegenomen rondom de boom. Dit allemaal heeft ervoor gezorgd dat het nationale park maatregelen moest nemen om de natuur te beschermen.

Bescherming van de hoogste boom ter wereld

Om de boom te beschermen heeft het park daarom besloten dat het gebied niet meer toegankelijk is voor bezoekers, met een strenge straf om er voor te zorgen dat niemand het meer in zijn hoofd haalt om toch te gaan kijken.

Sommige bezoekers van het park zullen teleurgesteld zijn met deze beslissing, maar Arguello gaf aan dat ze echt niet zoveel missen. “De boom is hoog, maar niet zo indrukwekkend, omdat je vanaf de grond helemaal niet de top van de boom kunt zien. Het enige wat je kunt zien zijn de takken van deze hoge, magere boom, ” aldus Arguello.

Genoeg alternatieven

Er zijn genoeg bijzondere alternatieven die veel meer de moeite waard zijn om te bekijken in het Redwood National Park. Het Park tipt bijvoorbeeld om Tall Trees Grove te bezoeken, waar veel duidelijke wandelpaden zijn en bezoekers beter zicht hebben op de vele imposante bomen.

De mooiste spots om te wildkamperen in Canada en Amerika

“Je kunt hier makkelijk naar toe hiken, vervolgens picknicken bij de rivier en een verfrissende duik nemen in het water. Veel meer de moeite waard dan klauteren en struikelen naar de hoge Hyperion die niet zo indrukwekkend is,”  aldus de park manager. Wij hopen dat deze strenge maatregelen en alternatieve opties helpen, zodat de boom kan herstellen en rustig kan doorgroeien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️