Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Voeding 22 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

De gezondheidsvoordelen van honing: zo gezond is het écht

Door je thee, over je ontbijtje, in je bananenbrood of over je pannenkoeken, honing is een onmisbaar product in onze keukens. Het is de ideale, natuurlijke zoetmaker voor gerechten en daarnaast is het perfect om te gebruiken in natuurlijke cosmetica (zoals gezichtsmaskertjes of lippenscrubs). Hoezo? Omdat er veel gezondheidsvoordelen aan honing kleven – letterlijk.

Eerder schreven we al over de wondere werking van het speciale manuka-honing (de crème de la crème van de honing), maar hoe zit dat eigenlijk met de werking van normale honing? Wat doet het nu precies wel én niet voor je gezondheid?

Is honing gezond?

Dat honing een gezonde suikervervanger is, hoor je vaak. Tegelijkertijd hoor je ook vaak dat je lichaam alle suikers hetzelfde behandelen en het dus niet uitmaakt wat je eet. Hoe zit dat nu echt?

Ook interessant: Waarom je vanaf nu dagelijks een kopje gemberthee wilt drinken

Honing versus suiker

Honing bestaat uit glucose en fructose, lezen we op de website van het Voedingscentrum. En voor iedereen die zich een beetje heeft verdiept in suiker, weet dat alles wat eindigt op ‘ose’ gewoonweg suiker is.

Ook lezen: Waarom consumeren we nog zoveel suiker? Dit is de macht van de suikerlobby

Er is dan ook weinig verschil tussen alle soorten suikers en honing uit de supermarkt. En yes, je lichaam behandelt al die suiker op dezelfde manier: het breekt het af en maakt er energie van.

Die energie gaat deels naar je hersenen en zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt – vandaar dat je je na een snack met suiker altijd goed voelt.

Ook heeft suiker effect op je spieren. Het zorgt ervoor dat die goed kunnen werken. Bij een teveel aan suiker (die dus door je spieren niet wordt verbrand) slaat je lichaam dit op als vet.

Het grote verschil tussen geraffineerde suiker en honing, is dat normale suiker geen enkele mineralen, vitamine en andere benefits bevat. Het zijn puur loze calorieën die niks doen voor je gezondheid, lezen we op Healthline – behalve energie geven.

Must read: Het übergezonde zusje van gember: dit zijn de gezondheidsvoordelen van kurkumathee

Kies voor kwalitatieve honing

Maar als honing gewoon suiker is, wat is er dan zo gezond aan? Zoals we net al zeiden, is het grote verschil dat suiker niets doet voor je lichaam dan energie geven.

Honing brengt daarentegen wel stoffen met zich mee die goed zijn voor je lijf, mits je kwalitatieve honing gebruikt.

In een interview met Tineke Creemers (zij onderzocht de helende werking van honing) op gezondNU lezen we dat honing uit de supermarkt te weinig enzymen bevat om een positieve bijdrage te leveren waar je lijf wat aan heeft. De supermarkthoning is puur bedoeld als zoetmaker; lekker, maar het doet weinig goeds voor je lijf.

Gezondheidsvoordelen van honing

Maar stel, je hebt een potje kwalitatief goede (rauwe) honing weten te bemachtigen, wat zijn daar dan de voordelen van?

1. Antibacteriële werking

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat kwalitatief goede honing antibacterieel werkt, lezen we op CNN. Vooral manuka-honing (uit Nieuw-Zeeland) en Tualang honing (uit Maleisië) bevatten deze antibacteriële werkingen, waarvan is aangetoond dat ze bacteriën bestrijden die zorgen voor maagklachten.

Ook in Creemers’ onderzoek kwamen deze voordelen naar voren, maar dan vooral van het gebruik van honing op je lijf zoals bij het helen van wonden, zweren en ontstekingen.

Dat komt doordat honing enzymen bevat die bacteriën doodt en daarbij geen schade aanbrengt aan de huid. Daarnaast houden de suikers in de honing de wond ook vochtig, waardoor het weer makkelijker dichtgroeit.

2. Honing bevat veel antioxidanten

Honing bevat ook veel antioxidanten. Die zorgen ervoor dat zuurstofradicalen geen kans krijgen. Dit helpt bij het genezen van (chronische) ontstekingen op de huid. Door het gebruik van honing kan een wond genezen omdat de antioxidanten de zuurtstofradicalen te lijf gaan.

Ook speelt het een rol het bij het verhelpen van oxidatieve stress in het lichaam, lezen we op Medical News Today.

Oxidatieve stress kan zorgen voor allerlei (chronische) gezondheidsproblemen. Veel antioxidanten binnenkrijgen, kan hier een gunstig effect op hebben.

3. Honing kalmeert de keel

Je moeder gaf je vroeger niet voor niets thee met honing als je last had van je keel: honing heeft een kalmerende werking op je keel, met name bij kinderen.

Verschillende studies hebben bewezen dat honing beter werkt dan bepaalde medicijnen die worden gebruikt bij het kuchen en hoesten van kinderen.

Al met al is honing lekker en is het ideaal (net als suiker) om je eten wat zoeter te maken. Als je kwalitatief goede honing gebruikt (zoals bijvoorbeeld manuka-honing) heeft het ook een helende werking.

Hoe dan ook: zorg vooral dat hetgeen wat je binnenkrijgt je lichaam en geest voedt, soms is dat iets wat niets doet voor je lijf (maar word je wel heel vrolijk van dat super lekkere stuk appeltaart!) en soms is dat über gezond (omdat je merkt dat je dat even nodig hebt).

Dit vind je misschien ook boeiend:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️