Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 6 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoeveel eieren per week eten is nou eigenlijk gezond?

In Nederland zijn we gek op eieren, we eten er per persoon gemiddeld wel negentig per jaar, aldus het RIVM. Dat zijn natuurlijk de gemiddelde cijfers, want sommige fanatieke sporters eten er wel twaalf per dag en anderen eten geen eieren, bijvoorbeeld omdat ze veganist zijn. Er wordt weleens gezegd dat je niet elke dag een eitje wilt eten, want te veel eieren eten zou niet gezond zijn. Wat klopt daarvan? Hoeveel eieren per week eten is nou écht gezond?

In het kader van gezond en bewust eten, gingen we op onderzoek uit hoeveel eieren eten nou écht gezond is en wanneer je misschien te veel eieren eet.

Kitchenhack: zo check je of een eitje nog goed is

Hoe gezond zijn eieren?

Voor een mens is het belangrijk om voldoende en een goede variatie aan voedingsstoffen binnen te krijgen. In de praktijk betekent dat genoeg vitaminen, mineralen, vezels, vetten, koolhydraten en eiwitten, bijvoorbeeld.

Eieren bevatten:

Eieren zijn dus hartstikke voedzaam en zijn een goede aanvulling voor je dieet. Dat komt ondermeer omdat het een goede bron is van eiwitten. Ben je een fanatieke sporter, dan wil je voldoende eiwitten binnenkrijgen omdat deze essentieel zijn voor de opbouw van je spieren. Een eitje eten na je work-out is dus een slim idee!

Minder gezond aan een eitje

Minder gezond aan een eitje is alleen dat het rijk is aan cholesterol. Een hoog cholesterolgehalte in je bloed is geen goede zaak, schreven we al eens eerder. Het is zelfs gevaarlijk voor je hart en vaten. Daar wil je dus goed over nadenken als je deze week je zoveelste dat lekkere gekookte eitje klaarmaakt.

Eieren zijn dus hartstikke gezond voor ons lichaam, maar eet er niet te veel van. Uiteindelijk geldt voor alles waar een ‘te’ voor staat niet gezond is.

Hoeveel eieren in de week eten, is gezond?

Hoe gezond het is om veel of juist weinig te eten, hangt helemaal af van wat je verder eet op een dag, schrijft het Voedingscentrum op haar website. Daar is te lezen dat het eten van twee tot drie eieren per week – en dus niet per dag! – past in een gezond eetpatroon.

Ben je vegetariër, en eet je dus geen vlees of vis, dan is het belangrijk om op een andere manier voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B12 binnen te krijgen; drie tot vier eieren per week adviseert het Voedingscentrum dan. Eet je wel vis en vlees? Dan is twee tot drie eieren per week voldoende.

Wanneer eet ik te veel eieren?

Eet je elke dag een eitje of misschien zelfs twee? Dan hoef je je gelukkig nog geen zorgen te maken over een te hoog cholesterol. Helemaal wanneer je veel sport, dan heb je die eiwitten nodig. Eet jij wel meer dan vijf eieren per dag, dan pas wil je gaan opletten.

Eet smakelijk: in deze voedingmiddelen zitten veel eiwitten

Onthoud dat je eiwitten ook hartstikke goed uit andere voedingsproducten kan halen, zoals peulvruchten, soja of als je vlees of vis eet, dan haal je het evengoed daaruit. Overall geldt: eet gevarieerd en eat the rainbow, dan zit je al-tijd goed!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️