Love 7 sep 2016 Lisanne de Vaan

Hoe je een goede relatie kunt verpesten (en wat te doen om dat te voorkomen)

Je hebt een leuke relatie en alles verloopt op rolletjes. Nog wel tenminste. Want, hoe ziet alles er over een paar jaar uit? Is het dan nog net zo leuk als nu? Voor een groot deel heb je dat natuurlijk zelf in de hand. Misschien goed om de volgende valkuilen die je relatie kunnen verpesten te vermijden en keep going strong!

Per se gelijk willen hebben

Wanneer jij en je partner een discussie hebben, zijn er twee verschillende verhalen waarmee jullie op de proppen komen. En beiden zijn jullie er heilig van overtuigd dat jullie eigen versie van het verhaal het juiste is. Maar zolang je voet bij stuk houdt en geen empathie toont voor je partner, stopt alle communicatie. En dat is funest voor je relatie.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Hoe te vermijden: Stop met het houden van een welles-nietes-spelletje. Het is geen wedstrijd en er is geen winnaar of verliezer. Dit betekent niet dat je jouw kant van het verhaal meteen hoeft op te geven. Je moet alleen erkennen dat er meerdere manieren zijn om naar de situatie te kijken en dat meerdere verhalen juist kunnen zijn. Klinkt best makkelijk toch?

Teveel kritiek hebben op je partner

Iedereen doet dingen op zijn eigen manier. Als je partner dingen anders aanpakt, bijvoorbeeld in het huishouden, is het niet leuk om hier meteen kritiek op te hebben.

Hoe te vermijden: Sta er voor open om dingen op een andere manier aan te pakken. Wijk eens een keer af van je eigen pad. Misschien merk je wel dat een andere manier van aanpak zo slecht nog niet is. Als je toch kritiek wilt leveren, probeer dit dan zonder je partner persoonlijk aan te vallen. Compenseer negatieve uitspattingen met complimentjes en spreek waardering voor elkaar uit. Zo blijft het een stuk gezelliger in huis.

Defensief gedrag vertonen

Als je bekritiseerd wordt door je partner, is het begrijpelijk dat je jezelf wilt verdedigen. Uit onderzoek blijkt echter dat deze benadering maar zelden werkt. Wanneer je meteen in de verdediging schiet, dan rem je alle verdere opbouwende conversatie af.

Hoe te vermijden: Probeer te luisteren naar het verwijt van je partner, zonder vervolgens kritiek te hebben op jezelf. Denk er eens over na welke rol jouw acties spelen in de totstandkoming van het probleem. Onthoud daarnaast dat niemand perfect is. Dus ook jij en je partner niet.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Er vanuit gaan dat seks altijd spontaan is

In het begin van een relatie krijg je niet genoeg van elkaar en heb je spontane seks. Gewoon, omdat je zin hebt. En het kan. Maar wanneer je langer bij elkaar bent en wordt opgeslokt door dagelijkse bezigheden als werk, familiebezoekjes en huishoudelijke taken is de passie soms ver te zoeken. Terwijl je uitgeput op de bank ploft in je allesbehalve sexy pyjama, vraag je jezelf af waar de magie gebleven is.

Hoe te vermijden: Als je wilt dat de vlam weer in de pan slaat, moet je eerst toe leren geven dat dit niet vanzelf gaat. Je moet er wel wat voor doen. Maak tijd voor elkaar en blijf praten over de dingen die je nodig hebt om opgewonden te raken.

Er van uitgaan dat je altijd alles samen doet

Als je van iemand houdt, ben je het liefst continu samen met die ander. Maar is het nou echt nodig om er bij te zijn als de mannen samen op stap gaan of een avondje voetbal kijken? Wanneer je alles in het leven samen doet, kan dat verstikkend werken en druk uitoefenen op je relatie.

Hoe te vermijden: Mensen hebben naast een verlangen naar liefde ook het verlangen om een eigen individu te zijn. Om erachter te komen wie jij bent als persoon is het daarom belangrijk om tijd zonder je partner door te brengen. Wie lekker in zijn vel zit en goed weet wie hij is heeft ook zijn partner meer te bieden.

Respectloos zijn

De beste manier om je relatie te verpesten is door respectloos te zijn tegenover je partner. Hatelijke opmerkingen, en dan vooral in de aanwezigheid van anderen, zijn erg pijnlijk en horen niet thuis in een liefdevolle relatie.

Hoe te vermijden: Haal je partner niet naar beneden, maar zoek naar het positieve in zijn of haar karakter. Toon te allen tijde respect, ook wanneer jullie het niet met elkaar eens zijn.

Meer lezen

Waarom liefde vaak in haat verandert als een relatie eindigt en hoe het anders zou kunnen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Hoe je een goede relatie kunt verpesten (en wat te doen om dat te voorkomen)
Sluiten