Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Liefde & Seks 7 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

Hoe je een goede relatie kunt verpesten (en wat te doen om dat te voorkomen)

Je hebt een leuke relatie en alles verloopt op rolletjes. Nog wel tenminste. Want, hoe ziet alles er over een paar jaar uit? Is het dan nog net zo leuk als nu? Voor een groot deel heb je dat natuurlijk zelf in de hand. Misschien goed om de volgende valkuilen die je relatie kunnen verpesten te vermijden en keep going strong! Hier wil je op letten:

Per se gelijk willen hebben

Wanneer jij en je partner een discussie hebben, zijn er twee verschillende verhalen waarmee jullie op de proppen komen. En beiden zijn jullie er heilig van overtuigd dat jullie eigen versie van het verhaal het juiste is. Maar zolang je voet bij stuk houdt en geen empathie toont voor je partner, stopt alle communicatie. En dat is funest voor je relatie.

Lees ook: Zo blijf je goed voor jezelf zorgen als je heel veel tegelijk wilt doen

Hoe te vermijden: Stop met het houden van een welles-nietes-spelletje. Het is geen wedstrijd en er is geen winnaar of verliezer. Dit betekent niet dat je jouw kant van het verhaal meteen hoeft op te geven. Je moet alleen erkennen dat er meerdere manieren zijn om naar de situatie te kijken en dat meerdere verhalen juist kunnen zijn. Klinkt best makkelijk toch?

Teveel kritiek hebben op je partner

Iedereen doet dingen op zijn eigen manier. Als je partner dingen anders aanpakt, bijvoorbeeld in het huishouden, is het niet leuk om hier meteen kritiek op te hebben.

Hoe te vermijden: Sta er voor open om dingen op een andere manier aan te pakken. Wijk eens een keer af van je eigen pad. Misschien merk je wel dat een andere manier van aanpak zo slecht nog niet is. Als je toch kritiek wilt leveren, probeer dit dan zonder je partner persoonlijk aan te vallen. Compenseer negatieve uitspattingen met complimentjes en spreek waardering voor elkaar uit. Zo blijft het een stuk gezelliger in huis.

Defensief gedrag vertonen

Als je bekritiseerd wordt door je partner, is het begrijpelijk dat je jezelf wilt verdedigen. Uit onderzoek blijkt echter dat deze benadering maar zelden werkt. Wanneer je meteen in de verdediging schiet, dan rem je alle verdere opbouwende conversatie af.

Ook interessant: Een pleidooi voor ruziemaken: gooi het er maar uit

Hoe te vermijden: Probeer te luisteren naar het verwijt van je partner, zonder vervolgens kritiek te hebben op jezelf. Denk er eens over na welke rol jouw acties spelen in de totstandkoming van het probleem. Onthoud daarnaast dat niemand perfect is. Dus ook jij en je partner niet.

Er vanuit gaan dat seks altijd spontaan is

In het begin van een relatie krijg je niet genoeg van elkaar en heb je spontane seks. Gewoon, omdat je zin hebt. En het kan. Maar wanneer je langer bij elkaar bent en wordt opgeslokt door dagelijkse bezigheden als werk, familiebezoekjes en huishoudelijke taken is de passie soms ver te zoeken. Terwijl je uitgeput op de bank ploft in je allesbehalve sexy pyjama, vraag je jezelf af waar de magie gebleven is.

Hoe te vermijden: Als je wilt dat de vlam weer in de pan slaat, moet je eerst toe leren geven dat dit niet vanzelf gaat. Je moet er wel wat voor doen. Maak tijd voor elkaar en blijf praten over de dingen die je nodig hebt om opgewonden te raken.

Er van uitgaan dat je altijd alles samen doet

Als je van iemand houdt, ben je het liefst continu samen met die ander. Maar is het nou echt nodig om er bij te zijn als de mannen samen op stap gaan of een avondje voetbal kijken? Wanneer je alles in het leven samen doet, kan dat verstikkend werken en druk uitoefenen op je relatie.

Lees ook: Hoe slechte communicatie een relatie kan verpesten

Hoe te vermijden: Mensen hebben naast een verlangen naar liefde ook het verlangen om een eigen individu te zijn. Om erachter te komen wie jij bent als persoon is het daarom belangrijk om tijd zonder je partner door te brengen. Wie lekker in zijn vel zit en goed weet wie hij is heeft ook zijn partner meer te bieden.

Respectloos zijn

De beste manier om je relatie te verpesten is door respectloos te zijn tegenover je partner. Hatelijke opmerkingen, en dan vooral in de aanwezigheid van anderen, zijn erg pijnlijk en horen niet thuis in een liefdevolle relatie.

Hoe te vermijden: Haal je partner niet naar beneden, maar zoek naar het positieve in zijn of haar karakter. Toon te allen tijde respect, ook wanneer jullie het niet met elkaar eens zijn.

Meer liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️