Redactie
Redactie Psyche 22 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo haal je het meest uit de herfst (en beweeg je mee met de natuur)

Het regent, het is koud en de dagen worden korter. De herfst is voor veel mensen een seizoen om tegenop te kijken, terwijl ze juist ook zoveel moois brengt. Het is een periode van loslaten en transformatie, waardoor er vaak veel in beweging gezet wordt. Wanneer je meebeweegt met de natuur, zou je de herfst zelfs een beetje magisch kunnen noemen.

Deze stappen laten je zien hoe je dat doet…

Loslaten en opruimen

De natuur trekt zich steeds verder terug en de wind blaast de bladeren van de bomen. Ook voor jou is dit een teken om los te laten. We zijn als mens vaak erg goed in vasthouden, want dit is veilig en bekend. Maar wanneer je loslaat, kan energie weer van nature gaan stromen en jou helpen de juiste kant op te bewegen.

De energie van dit seizoen geeft je de kracht om te zien wat nuttig is geweest en wat klaar is. Je kunt dit heel letterlijk nemen door je huis op te ruimen en dingen die je niet meer nodig hebt weg te doen. Ook figuurlijke rommel in ons hoofd, zoals allerlei to do’s en onafgemaakt zaken, maar ook negatieve gedachten, mogen opgeruimd worden, zodat er weer ruimte komt voor groei en ontwikkeling.

Zo houd je ook in de herfst je immuunsysteem sterk

Neem een moment om voor jezelf op te schrijven wat je los mag laten. Neem dit mee voor een wandeling in de natuur en verbrand daarna het papiertje om letterlijk de energie vrij te maken. Alles wat jij bewust loslaat – activiteiten of relaties die je niet meer dienen, overtuigingen die je tegenhouden –  zijn lessen die jou helpen te groeien in de volgende periode.

Verwarm je lijf

De temperatuur daalt, het weer wordt wat guurder en als je je lijf een plezier wilt doen, zorg je ervoor dat je tijdens de herfst verwarmende dingen eet of drinkt. Stoven, wokken, ovenschotels, soepen, een warm havermoutje voor ontbijt; allemaal fijne manieren om jouw lijf te helpen zoveel mogelijk energie uit je voeding te halen.

https://www.bedrock.nl/herfst-favoriete-seizoen/

De natuur geeft ons precies wat we op dat moment nodig hebben en dus ook de juiste voeding. Bananen en citrusvruchten komen uit warme landen en hebben een verkoelende werking. Vooral in het najaar wil je je lijf ondersteunen door zoveel mogelijk te eten wat er hier en nu groeit en wat dus juist een verwarmende werking heeft in deze tijd van het jaar.

Drink ook wat vaker warme dranken en laat je koude dranken niet kouder zijn dan kamertemperatuur.

  • Groenten: aardappelen, rapen, wortels, venkel, alle koolsoorten, radijs, gember, knolselderij, pastinaak, knoflook en uien.
  • Fruit: appels, peren vijgen, druiven en abrikozen.
  • Granen: amarant, gierst, maïs en haver.

Breathe in, breathe out   

Volgens de Chinese geneeskunde staan tijdens de herfst de longen centraal. Zuurstof is onze eerste levensbehoefte en één van onze grootste bronnen aan energie. Wanneer je goed inademt, kan je lijf meer levensenergie (Qi) uit de ingeademde lucht halen en door het lichaam verdelen.

Ook verlaat het grootste deel van de afvalstoffen ons lichaam door uitademen. Door opgeslagen spanning en emoties benutten veel mensen slechts 30 procnt van hun ademcapaciteit. De meeste mensen ademen vaak te vlak, of te hoog, waardoor de energie niet volledig benut kan worden.

Luister ook: Bedrock Talks: over de kracht van ademen met expert Max Strom (English)

De herfst is een belangrijke periode om hier wat meer aandacht aan te besteden en jouw long-energie te versterken. Diep en bewust ademhalen, bijvoorbeeld d.m.v. alternate nostril breathing, kan helend werken. Die ondersteuning kunnen we tijdens deze transformatieperiode goed gebruiken..

Maak contact met je innerlijke wijsheid

Door in deze periode los te laten, laat jij de laagjes van je afglijden die je niet meer dienen, waardoor je dichterbij je kern kunt komen. Eén van de meest krachtige geschenken van deze periode is dan ook dat je een natuurlijke toegang hebt tot spiritualiteit. De herfst geeft je daarmee de ruimte om de connectie met jezelf op een dieper niveau te ervaren en in te tunen op je innerlijke wijsheid.

Neem regelmatig een moment voor stilte, bijvoorbeeld door te mediteren. Door contact te maken met de natuur, kom je ook dichterbij jezelf. Kleed je dus lekker warm aan, ga naar buiten en kijk, luister en voel wat de natuur en jouw innerlijke wijsheid je te vertellen hebben.

Dit gastartikel is geschreven door Emily van Vught en Romy Barendse. Zij zijn de founders en conscious creators van Mindful Magic. Met hun platform en producten zijn ze jouw gids om de connectie met jezelf en je intuïtie te versterken, met behulp van moeder natuur. Ze laten jou ervaren hoe je (weer) volledig in je kracht kunt staan en in verbinding met jezelf, de mensen om je heen, de natuur en het geheel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️