Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 28 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Deze bestemmingen zijn heaven on earth voor introverten (die rust!)

Nee, we willen niet zeggen dat je per se allergisch bent voor mensen als je introvert bent. Maar de kans is wel groot dat je op vakantie liever naar de rustigere dorpjes en bossen gaat dan naar bomvolle toeristische pleinen – het is nu eenmaal heel lastig om onzichtbaar te zijn als je wordt belaagd door straatverkopers en verschillende soorten dagjesmensen. Dus ja, soms is het dan handig om daar rekening mee te houden als je je bestemming voor een vakantie of weekendje weg kiest. Deze 8 plekken zijn in ieder geval geschikt voor jou.

Glastonbury (Engeland)

Wist je dat er zelfs reisorganisaties voor introverten bestaan? Eén daarvan is Sacred Introvert, en de eerste reis ging naar… juist, Glastonbury. Niet alleen is er in het stadje zelf veel te doen, ook in de omgeving zijn er veel kastelen, ruïnes en natuurgebieden. ‘Dingen die de verbeelding van introverten doen aanwakkeren’, zei de organisator van de reis destijds tegen Huffington Post.

Bhutan

In Bhutan meten ze het welzijn van hun inwoners niet (alleen) aan de hand van het Bruto Nationaal Product, maar aan de hand van het Bruto Nationaal Geluk, het niveau van geestelijke en sociale ontwikkeling. Die manier van denken geeft het land sowieso al pluspunten, maar daarnaast is het ook nog een bestemming waar maar weinig andere toeristen komen.

Erheen reizen is best lastig – er is een beperkt aantal visa, de prijzen zijn hoog en je moet per se boeken bij een door de overheid erkend reisbureau – maar dat betekent wel dat je in alle rust kunt genieten van onder andere de tempels én de Himalaya.

 

Santiago de Compostella (Spanje)

Je hebt vast weleens gehoord van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, helemaal in het noordwesten van Spanje. De route wordt veel gelopen of gefietst door mensen die dat in hun eentje doen. Dus of je nu wel of niet (een deel van) de tocht zelf achter de rug hebt, rond de route en de eindbestemming vind je ongetwijfeld veel mensen die net als jij gewoon op zoek zijn naar hun rust.

IJsland

Moet je in andere landen nog helemaal op zoek naar plekken waar je je vrij kunt voelen als introvert; in IJsland zit je overal eigenlijk wel goed. IJsland staat namelijk op allerlei lijstjes met meest introverte landen ter wereld – waar overigens opvallend veel Europese landen op staan. IJsland heeft zelfs een datingsite voor verlegen mensen! Daarnaast is het land ook nog eens heel mooi, met al zijn meren, geisers en uitgestrekte gebieden. Met een beetje geluk zie je zelfs het Noorderlicht.

Finland

Nog een land in Europa dat bekendstaat om z’n introversie is Finland. Hoewel de mensen in de rest van Scandinavië ook niet veel hebben met small talk en grote groepen mensen, spannen de Finnen toch wel de kroon. Sommigen zeggen zelfs dat een Fin exact hetzelfde is als een introvert. Het bewijs vind je alleen al op de Facebookpagina van Finnish Nightmares, met stripjes over situaties waar Finnen/introverten absoluut niet in terecht willen komen. Kortom: met recht heaven on earth voor introverten.

Bob Marshall Wilderness Complex (Verenigde Staten)

Liever helemáál back to basics? In de VS vind je meerdere uitgestrekte natuurgebieden waar je helemaal niemand tegenkomt. Geen mensen, althans – beren, berggeiten en allerlei andere dieren vind je er wel. Én prachtige bergen en bossen, natuurlijk. Het Bob Marshall Wilderness Complex bijvoorbeeld strekt zich uit over duizenden vierkante kilometers en kan het best betreden worden te paard. Want wegen? Die zijn er niet.

De kust van Oregon (Verenigde Staten)

De VS heeft trouwens ook nog wat íets minder afgelegen bestemmingen die heel geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kust van Oregon: niet helemaal vol met toeristen, maar juist bekend om de eenzame stranden – met name buiten het hoogseizoen. De stranden zijn prachtig wild en de zonsondergangen zijn ongelooflijk, als we de mensen mogen geloven.

De Nederlandse kust

En dan heb je ook nog gewoon de kust bij Scheveningen, Noordwijk of Texel. In de zomer verschrikkelijk als je mensen wilt vermijden, in de herfst heerlijk rustig, want Nederlanders houden niet van het strand als de zon niet schijnt. Goed, dan is het misschien niet het strandweer dat je voor ogen had, maar de zee is nog steeds even mooi en in de duinen kun je heerlijk uitwaaien. Prima voor als je een weekendje weg wilt, maar niet al te ver.

Meer lezen over introverte mensen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️