Tessa Ham
Tessa Ham Psychologie 3 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoe kan je een goede vriend(in) zijn als je zelf even door de sh*t gaat?

Natuurlijk wil je er zijn voor je vriend(in) als hij of zij problemen heeft. Maar dit kan een zware last zijn als je zelf ook niet lekker in je vel zit. Hoe zorg je ervoor dat jij én je vriend(in) niet emotioneel uitgeput worden?

Met deze tips kan je nog steeds een goede vriend(in) zijn als je zelf even door de sh*t gaat.

Zorg dat het geen eenrichtingsverkeer wordt

Het is belangrijk om niet jezelf compleet ‘op te offeren’ in de vriendschap. Ja, jouw vriend(in) heeft problemen en daar moet zij of hij zeker met je over kunnen praten. Wees er alleen alert op dat het geen eenrichtingsverkeer wordt.

Sommigen van ons hebben een zorgzame persoonlijkheid. Ze ‘leren’ gedurende hun leven van iedereen om zich heen dat ze er voor hun omgeving zijn. Dat kan ervoor zorgen dat zelfs vage kennissen op een feestje hun problemen op je dumpen.

Als je zelf even door de sh*t gaat is het niet meer dan normaal dat het op een gegeven moment even te veel wordt. Zelfs als het een goede vriend(in) is die zijn of haar verhaal doet. Als je jouw problemen ook met die vriend(in) kan delen, helpt dat al de balans te herstellen.

We vergeten vaak dat het vertellen van onze problemen er ook voor kan zorgen dat de persoon die je verhaal aanhoort daar emotioneel uitgeput van kan worden. Zeker als hij of zij ook niet zo lekker in z’n vel zit. Onthoud dit dan ook als jij degene bent die je verhaal vertelt.

Lees ook: Vriendschappen die te veel energie zuigen: zo herken je ze

Behoud duidelijke grenzen

Het voelt gek dat je er niet voor 100 procent voor je vriend(in) kan zijn, maar weet dat je op een onstabiele pilaar niet kan leunen. Dan vallen jullie allebei. Praat hierover met elkaar en stel grenzen. Jullie kunnen er ook voor elkaar zijn door gewoon samen te zijn. Al kijken jullie je favoriete serie en praten jullie daarover.

Maar het kan ook juist zijn dat jullie wél liever met elkaar willen praten. Dan kan je bijvoorbeeld bespreken dat het nu even te veel wordt om op haar verjaardag te komen, waar je verder niemand kent. Of dat je het heel gezellig vindt om bij haar familie te eten, maar dat je daar momenteel niet genoeg energie voor hebt. Andersom geldt dat natuurlijk evengoed.

Luister

Als we zien dat een vriend(in) pijn heeft, willen we vaak meteen het probleem oplossen. Dat is logisch. Maar onthoud dat dit niet jouw taak is. Wat zeg ik, vaak is zelfs jouw vriend(in) de enige die dit probleem kan oplossen. Wat jouw vriend(in) nodig heeft is een luisterend oor.

Dus zeg niet: “Ik zou dit doen”, maar: “Wauw, wat kut!” Hoewel, pas op met hoe erg je benadrukt dat de ander in een negatieve situatie zit. Luister vooral en help de ander de positieve kanten of vooruitzichten te laten zien. Ook een aanraking kan wonderen doen jouw vriend(in) te troosten, als dat niet gek voelt in jullie vriendschap. Gewoon een knuffel, een aanraking op iemands bovenarm of een arm om hun schouder kan ze troosten, terwijl jij niet bezig bent met het oplossen van het probleem.

Doe ontstressende oefeningen

Dr. Diana Poole Heller geeft in haar boek The Power of Attachment tips om ervoor te zorgen dat jij je minder gestrest voelt. Neem 20 à 30 seconden de tijd om na te denken over je favoriete bezigheid of een persoon van wie je heel veel houdt, en kijk wat dit met je lichaam doet.

Je neemt als het ware je aandacht weg van de stressvolle situatie, en focust je op het positieve. “Het geeft je een pauze”, legt Heller uit. “Het helpt je autonome zenuwstelsel om stress te verwerken en te ontladen.” Als het je op een gegeven moment lukt om langer dan 30 seconden te doen, of vaker per dag te doen, zal dit in de loop van de tijd nieuwe zenuwbanen in de hersenen creëren en een psychologische verschuiving van negativiteit naar positiviteit veroorzaken.

Je kan deze oefening natuurlijk voor of nadat je met je vriend(in) hebt afgesproken doen. Je zou ook kunnen voorstellen aan je vriend(in) om het te proberen. Vraag dan bijvoorbeeld: “Wat je vind onwijs leuk om te doen in het leven of van wie hou je ontzettend veel?”

Zorg dat je in het ‘nu’ blijft

Nog een oefening van Heller: een body scan. Dit kan je gewoon doen terwijl je naar je vriend(in) luistert. Ga met je gedachtes langs elk lichaamsdeel en kijk of je je ergens gespannen voelt. Merk het gewoon op.

Als je op een stoel zit, kan je je tenen bewegen, of bijvoorbeeld gaan verzitten. “Door het bewegen vertelt ons lichaam aan ons brein waar we zijn”, zegt Heller. In het hier en nu.

Must read: Self love is de belangrijkste vorm van liefde: zo oefen je het met meditatie

Ook hier geldt: je kan dit ook met je vriend(in) doen, als je denkt dat het diegene ook zal helpen.

Vertel het ook eerlijk aan elkaar als je denkt dat de ander beter professionele hulp kan zoeken. Jouw advies of die van jouw vriend(in) kan het advies van een professional niet vervangen als jullie het zwaar hebben. Het aanmoedigen om hulp te zoeken is dan de beste steun die je kan bieden.

Meer lezen over vriendschappen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️