Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Featured 6 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Vriendschappen die te veel energie zuigen: zo herken je ze

Wanneer een vriendschap een negatieve vibe heeft, kost de relatie je veel energie en heeft het een negatieve invloed op je geluksgevoel. Hoe merk je dat je door alle negativiteit de afgrond in wordt getrokken? Herken de energy suckers in je leven op deze zes manieren.

Je voelt je uitgeput als je tijd met elkaar hebt doorgebracht

Je start een onschuldig gesprek, maar naderhand voel je je compleet uitgeput. Een gesprek met vrienden hoort je goed te doen, maar dit gesprek laat je achteraf verschrikkelijk voelen.

Je krijgt niet de kans om zelf iets te zeggen

In een gesprek word je telkens onderbroken en is het onmogelijk om zelf iets te zeggen. Dit heeft tot gevolg dat je het gesprek alleen maar aan het uh-huh’en bent. De ander praat alleen maar over zichzelf en neemt niet eens de tijd om te vragen hoe het met jou gaat.

Lees ook: De belangrijke eigenschappen van een gezonde vriendschap

Je hebt geen eigen ruimte

In de vriendschap is geen respect voor elkaars agenda. Het is jouw leven en jouw tijd, maar op deze manier kun je niet zelf bepalen wat je ermee doet. In een gezonde vriendschap geef je elkaar de ruimte, maar in deze relatie wordt geen gehoor gegeven aan de behoeftes van de ander.

Je bent bang voor jaloezie als je positief nieuws vertelt

In een goede vriendschap ben je blij voor elkaar als het goed met de ander gaat. Bij een vriendschap met een negatieve vibe heeft jaloezie de overhand en draait het alleen maar om het vergelijken van elkaars levens.

Must read: Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)

Je bent veel met elkaar aan het roddelen

Terwijl je aan het roddelen bent, voel je je misschien verbonden met elkaar, maar achteraf geeft het je een naar gevoel. Een vriendschap waar het draait om roddelen over anderen en het zwart maken van anderen om jezelf beter te voelen, is geen goede vriendschap.

Je hebt het gevoel dat alles draait om controle

Het lijkt alsof het in de vriendschap alleen maar draait om controle over elkaar en elkaars leven. De controle heeft de overhand wanneer je het gevoel hebt dat je zelf niets in te brengen hebt.

Meer vriendschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️