Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 20 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Mindful drinking: dít zijn de 6 gezondste alcoholische dranken

Alcohol en gezondheid gaan over het algemeen niet bepaald hand in hand. Ze zeggen dan ook weleens dat als alcohol opnieuw zou worden uitgevonden het nooit meer legaal verkocht zou kunnen worden. In de Westerse cultuur is het echter hartstikke normaal om gezellig mee te drinken. Doe jij dat liever niet te vaak en kies jij liever mindful je alcohol-momenten uit? Weet dan dat dít de 8 gezondste alcoholische dranken zijn.

Met de feestdagen in het vooruitzicht kan je je waarschijnlijk voorbereiden op heel wat etentjes en de bijbehorende drankjes natuurlijk. Maar wat als je eigenlijk helemaal niet op al die drank zit te wachten?

De gezondste alcoholische dranken

Laten we even voorop stellen dat alcohol bij voorbaat niet gezond is voor je lichaam. Helemaal in grote hoeveelheden kan het ontzettend schadelijk zijn voor je lichaam. Met af en toe een drankje is dan weer op zich niets mis.

Minderen met alcohol? Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker

Veel alcoholsoorten bevatten echter veel suiker, calorieën en tarwe waardoor je dit ongemerkt binnenkrijgt. Heb je wél zin in een drankje, maar niet zit in de bijkomende suikers, calorieën en gluten? Dit zijn de gezondste alcoholische drankjes:

1. Wodka en gin: de gezondste alcoholische drank

Doorzichtige sterke dranken zoals wodka of gin bevatten de minste calorieën en suikers. Ze kunnen makkelijker door ons lichaam worden verwerkt.

Pas alleen op voor mixers met siroop of frisdrank, want dan stapelen de suikers al snel op. Het ‘gezondste’ drankje van wodka en sparood heet niet voor niets skinny bitch

  • Wodka: 64 calorieën per shot
  • Gin: 73 calorieën per shot

2. Mezcal uit Mexico

Wie weleens naar Mexico is afgereisd, heeft er vást van gehoord: mezcal. De drank is gemaakt van de agaveplant en heeft een rokerige smaak. Nip je de mezcal puur, dan krijg je maar weinig suikers en calorieën binnen. Een gezond alcoholisch drankje dus!

  • Calorieën: 100 per shot
  • Suiker: 0 gram per shot

3. Tequila

Ook tequila is gemaakt van de agaveplant. Een goede tequila is gemaakt van 100 procent agave, en dat proef je ook! Volgens dit onderzoek zou tequila beter voor je bloedsuikerspiegel zijn dan andere alcoholische dranken.

  • Calorieën: 64 per shot
  • Suiker: 0 gram per shot

4. Rode wijn

Er wordt weleens gezegd dat een glaasje rode wijn per dag gezond zou zijn. Of dat écht zo is, vraagt men zich echter af. Ooit heeft één onderzoek die uitkomst gevonden; één die we maar al te graag willen onthouden.

Enfin, wat we wél zeker weten is dat rode wijn antioxidanten bevat, wat de gezondheid van je hart en het brein ondersteunt. Hoeveel rode wijn we moeten drinken om van die voordelen te genieten, is niet duidelijk.

  • Calorieën: 100-160 per glas
  • Suiker: minder dan 1 gram per glas

5. Champagne

Champagne drinken de meeste mensen maar af en toe op speciale gelegenheden. Toch is het gezonder dan veel andere alcoholische drankjes. De druiven die voor champagne worden gebruikt, bevatten namelijk polyfenolen. Deze helpen de bloeddruk onder controle houden, de bloedsomloop bevorderen en kunnen ontstekingen verhelpen.

Dat klinkt haast als een heus gezond alcoholisch drankje dus!

  • Calorieën: 85 per glas
  • Suiker: minder dan 2 gram per glas

6. Hard kombucha: een gezond alcoholisch drankje

Kombucha is een bekend, gezond gefermenteerd drankje dat zich ontzettend goed leent om te mixen met sterke drank. Gewone kombucha is gefermenteerd en bevat daarom weinig alcohol.

Hard kombucha daarentegen is langer gefermenteerd waardoor er meer alcohol in zit. Dat maakt het een fris en bruisend drankje dat ook nog eens probiotica bevat.

Geniet van deze gezondste alcoholisch drankjes, maar onthoud: geniet, maar met mate!

Party hacks voor als je (even) geen alcohol drinkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️