Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

De 8 tekenen van een liefdevolle en gezonde relatie

Wie heeft er nou niet als doel om ooit uiteindelijk een liefdevolle en mooie relatie te hebben? Waarin je respect hebt voor elkaar, je veilig voelt én kan groeien? Waarschijnlijk bijna iedereen. Maar hoe weet je nou waaraan je een liefdevolle en gezonde relatie herkent?

Psychiater en schrijfster Abigail Brenner deelt op Psychology Today duidelijke kenmerken waaraan je een liefdevolle en vooral gezonde relatie kan herkennen. We zijn benieuwd.

Kenmerken gezonde relatie

Films doen het meer dan eens lijken dat een goede relatie gebouwd is op seks en romantiek. Het bed vol met rozenblaadjes en seks, heel veel hete seks. Maar zijn dat ook de componenten die staan voor een gezonde, langdurige relatie?

Dat niet per se, meent Brenner. Hoewel romantiek en seks wél essentieel zijn voor een intieme relatie, maar het draait om meer dan alleen dat. Volgens de psychiater zijn aan deze 8 tekenen een écht gezonde relatie herkennen.

1. Jullie zitten op dezelfde lijn

Je kan nooit precies hetzelfde over dingen denken, laat staan over veel zaken in je leven. Maar, het is voor een gezonde relatie wel belangrijk om op dezelfde lijn te zitten, misschien zelfs gezamenlijke doelen te hebben en het doel hebben die samen te behalen.

2. Vertrouwen

Geen goede relatie zonder vertrouwen. Je kunt openlijk alles met elkaar bespreken, de mooie dingen, maar ook de lastige en minder mooie dingen.

3. Je blijft jezelf

In een relatie is het altijd verleidelijk om jezelf te verliezen en om helemaal in elkaar op te gaan. Maar bij een gezonde relatie blijf je jezelf en behoud je je identiteit ook los van de ander. Je ziet je vrienden, doet de dingen die je leuk vindt en blijft ook in ‘ik’ denken in plaats van steeds in ‘wij’.

Ingekakt seksleven? Met deze bewezen sensate focus methode blaas je het weer nieuw leven in

4. Je moedigt elkaar aan om te groeien

In een gezonde relatie moedig je elkaar aan om te groeien, zowel samen als apart. Je inspireert elkaar om tijd voor jezelf te nemen, gunt dit elkaar dan ook en bent oprecht blij voor de ander.

5. Je voelt je veilig genoeg om behoeftes aan te geven

Hoe lastig het soms ook kan zijn, in een gezonde relatie voel je de veiligheid en de ruimte om je wensen en behoeften aan te geven. Wanneer jullie samen iets bespreken waarbij één van de twee zich kwetsbaar opstelt, wordt daar tijd voor gemaakt en echt naar elkaar geluisterd.

6. Je respecteert elkaars verschillen

Op de één of andere manier hebben we in relatie altijd de neiging om gelijkenissen op te zoeken, in karakters of in hobby’s. In plaats van de ander te willen veranderen en meer te laten worden zoals jij, respecteer je in een gezonde relatie elkaars verschillen.

De tekenen dat je in een toxische relatie zit (en stel jezelf deze vragen)

Ook als je heel anders denkt over belangrijke thema’s. In plaats van stellig bij je standpunt blijven, sta je in een gezonde relatie open om een compromis te sluiten.

7. Je hebt realistische verwachtingen van de relatie

Jullie hebben beiden gezonde en vooral realistische verwachtingen van de relatie. Je weet dat een relatie it-self ingewikkeld genoeg is zonder onrealistische verwachtingen van elkaar.

8. Jullie investeren er beiden in

Ze zeggen niet voor niets dat je in een relatie óf naar elkaar toe aan het groeien bent óf uit elkaar. Dat iets daar tussenin eigenlijk niet bestaat. Dat betekent dat je jullie beide in de relatie blijven investeren, tijd voor elkaar maken en jullie beiden deel uitmaken van het team!

Wat maakt een zoen eigenlijk een goede zoen?

In een gezonde en stabiele relatie draait het altijd om zorgzaamheid, liefde, empathie en elkaar supporten en is er geen ruimte voor elkaar schuldig laten voelen, onbeschoft zijn, jaloezie, veroordelen en gemeen zijn.

Kies je voor een relatie met elkaar? Dan kies je om je leven met elkaar te delen, om te genieten van de reis samen en niet op te geven als het even moeilijk wordt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️