Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 11 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze 5 gewoonten zijn goed voor de planeet én jezelf

Herken je dat, dat de natuur voelt als een plek buiten jou? Een plek die je op zoekt of iets waarvoor we goed moeten zorgen? Hoe goed deze bedoelingen ook zijn, het klopt niet helemaal, meent Mary Clare natuurwetenschapper en auteur van het boek ‘De grote samenhang’. Wij zijn namelijk de natuur. Hoe beter onze relatie met de natuur, hoe beter de relatie met onszelf! We delen daarom 5 gewoonten die zowel goed zijn voor de planeet als voor onszelf.

Hoewel we vaak denken dat de natuur een plek is buiten onszelf, zoals een bos of een berggebied, blijkt niets minder waar, vertelt de Amerikaanse Clare me in een interview voor het boek ‘De magie van reizen‘. “Zelfs in de meest grauwe steden is er natuur. Denk maar aan de lucht die we inademen, de vogeltjes die tjirpen en de planten die tussen de tegels kruipen.”

Zonder de natuur zouden wij niet kunnen leven. Wij zijn onderdeel van de natuur. Hebben we het over een bosgebied, dan spreekt de natuurwetenschapper liever over ‘de natuurlijke wereld’. Duidelijk! Wij hebben de natuurlijke wereld nodig, net als dat de natuurlijke wereld ons nodig heeft.

Hoe beter onze connectie met de natuurlijke systemen, hoe meer het ook écht voelt dat we er onderdeel van zijn.

Deze 5 gewoonten zijn goed voor de planeet én jezelf

Daarom delen we 5 gewoontes die zowel goed zijn voor de planeet als voor onszelf:

1. Aarden op je blote voeten

We proppen onze voeten maar al te graag in te kleine, krappe schoenen, soms zelfs met hak. Maar wat blijkt? Wat vaker op blote voeten lopen, kent ontzettend veel voordelen voor ons lichaam en onze houding.

In de Chinese geneeskunde wordt bovendien gezegd dat bepaalde delen van je voetzolen in contact staan met bepaalde organen. Door die drukpunten te masseren (door op blote voeten te lopen) laat je de energie weer voor je voeten én lichaam stromen dus.

Op je blote voeten lopen, werkt ook aardend. Je hebt daardoor direct contact met de aarde waardoor je een sterkere connectie voelt met de grond onder je voeten. Simpel, maar krachtig!

2. Je eigen eten verbouwen

Weinig dingen zorgen voor zoveel contact en connectie met de natuur als je eigen voedsel verbouwen. Toch wordt er tegenwoordig niet meer vreemd opgekeken van eten dat gekookt en al aan je deur wordt bezorgd. Handig natuurlijk, maar tegelijkertijd betekent deze luxe óók dat we steeds verder verwijderd raken van het natuurlijke proces van hoe ons eten groeit, de kunst van het telen ervan, het bereiden van het eten én vervolgens het eten zelf natuurlijk.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Je eigen verse, gezonde en biologische groenten verbouwen is niet alleen ontzettend gezond (want: vers en geen chemicaliën), maar het zorgt ook voor de support wat betreft de lokale economie (het hoeft niet van ver te komen), meer biodiversiteit en voor jouw relatie met de natuur.

Je ziet jouw plantjes groeien en zult ze als trotse plantenouder uit de grond trekken en tot heerlijke maaltijd bereiden. Dát voelt pas als vrijheid. Het leuke? Daar heb je helemaal geen tuin voor nodig. Ook met een klein balkon kun je gemakkelijk een kleine moestuin beginnen.

3. Begin een natuurproject (of doe mee als vrijwilligers)

Alles wat je aandacht geeft groeit. Zoek daarom naar reforestation of biodiversiteitsprojecten bij jou in de buurt. Er zijn genoeg initiatieven te vinden die zich inzetten voor onze ecosystemen en die daarbij wel een handje kunnen gebruiken.

Van de lokale fruittuinen tot permacultuur projecten in de rafelrandjes van jouw stad: als vrijwilliger kan je hier altijd wel aan de slag!

4. Zoek gelijkgestemden op

Hoe meer jij je verdiept in toffe ecoprojecten, hoe meer je vanzelf omgeven zult zijn met mensen die zich ook om de planeet bekommeren. Je kunt elkaar tips geven, inspireren, helpen en motiveren!

De grote lessen van de wijze natuurliefhebber én filosoof: David Thoreau

In Nederland kun je op bezoek bij allerlei verschillende communities en projecten waar men in harmonie leeft met de natuur.

5. Duik de natuurlijke wereld in

Spendeer je meer tijd in de natuurlijke wereld, dan zul je vanzelf merken dat jouw relatie tot de natuur óók groeit. Wie hiket door wijdse bossen, krijgt vanzelf meer de neiging deze schoon te houden en het behoudt ervan te beschermen.

Wie zwemt rond het koraal, zal vanzelf inzien hoe belangrijk het behoud ervan is. Simpel, maar oh-zo belangrijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️