Victoire Klaassen
Victoire Klaassen Reizen 11 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Victoire kreeg 20 nieuwe hobby’s door één Madnes festival

Doordeweeks een Amsterdamse PR meid en in het weekend met mijn voetjes in het zand; het één kan voor mij niet zonder het ander. Op het strand kan ik me ontspannen en opladen, mezelf even nergens druk om maken. Gooi daar mijn liefde voor (nieuwe) sporten en een dansje bij, dan is het feest compleet. Daarom reisde ik af naar Ameland voor Madnes Festival, drie dagen buitenspelen in de prachtige natuur.

Skate, surf, muziek en meer, Madnes Festival heeft het allemaal

Madnes Festival

Madnes festival is opgericht door vier vrienden (Symen, Steven, Floris en Danny) die een festival wilden organiseerden waar ze zelf het liefst naartoe zouden gaan. Met surfen, skaten, muziek en eigenlijk alles wat ze leuk zouden vinden.

In een paar jaar groeide het festival uit tot een evenement wat favoriet is bij velen. Deze, inmiddels vijftiende editie, trekt nieuwkomers (zoals ik!) en veel vaste bezoekers. Menig vriend en bekende van mij hebben dit festival elk jaar met stip bovenaan de agenda staan. En daar hoef je dus echt geen surfer- of skatergirl voor te zijn.

Je hoeft enkel op de boot te stappen en je zorgen achter je te laten terwijl je voor het eerst met een BMX over een schans vliegt (deed ik!) of tijdens een beuker van een optreden per ongeluk in de moshpit terechtkomt (ook dat was ik). Op Madnes kan het allemaal.

Buitenspelen voor volwassenen

Als op vrijdag om twaalf uur de poorten van het festival zich openen, staan we met programmaboekje in de hand, klaar om op avontuur te gaan. Er is zoveel te beleven, we kunnen niet wachten om erin te duiken.

En we zijn niet de enigen, van nieuwkomers tot jaarlijkse bezoekers en eilanders, iedereen staat in de rij.

Bij Madnes komt iedereen samen op een intiem, maar groots avontuur. Of je alleen komt of met een hele groep, op Madnes maak je zo nieuwe vrienden tijdens een workshop of al ín de rij bij de poort (‘Welke workshops doe jij vandaag?’).

De leukste workshops en acts die we tegenkwamen

De omschrijvingen in Italic heb ik gepikt uit het programmaboekje. Niet omdat ik een luie schrijfster ben, maar omdat ze laten zien hoe verschrikkelijk creatief dit festival is. Van het welkomstbord (‘Goodby to sadnes, welcome to Madnes’) tot de drinkstations (‘Helemaal naar de hydratering’), de taalgrappen en leuke teksten vlogen me om de oren en zo kan ik ze met je delen.

Check ook de links bij deze workshops en acts om te zien waar je ze zelf een workshop volgt of ze spot dit festivalseizoen terwijl je aftelt tot ook jij je kaartje kunt kopen voor Madnes Festival ‘24.

Sports

BMX by Pump Factory

Heb jij altijd al willen leren vliegen? Kom dan meedoen aan de DYI jumpclinics van The Pump Factory en bemachtig je bmx vliegbrevet.

Mijn schenen overleefden de workshop ternauwernood (tip: hou die voeten óp die trappers), maar het is elke blauwe plek waard. Jurkjes draag ik over een week of twee wel weer. De jaarlijkse demo’s van de pro’s mag je ook echt niet missen, collectief genoemd als één van de hoogtepunten van het festival.

Slacklinen met Slacktivity

Balanceer op de slacklines van de mannen van Slacktivity en leer je eerste tricks. Je kan altijd langslopen, maar bijzonder leuk zijn de clinics rodeo, tricklining en longlining.

Dit is dus een serieus leuke hobby voor iedereen. Je spant een slackline en kunt aan de slag, mits je twee bomen of palen weet te vinden. Maar dat kan geen uitdaging zijn denk ik terwijl ik al twee dagen de duinen en het strand in mijn woonplaats afstruin op zoek naar een spot… Slacktivity helpt je op weg.

Cultuur

De Gestampte Meisjes – De Groeten

De Gestampte Meisjes nemen afscheid op hun eigen manier. Welke manier is het beste, het minst pijnlijk of juist het meest dramatisch? De Gestampte Meisjes zoeken het uit. De groeten Marco, afscheid nemen bestaat wel.

Mooie stemmen, een gezonde dosis feminisme en zoveel herkenbaarheid. De Gestampte Meisjes herinneren ons maar weer… het is een slagveld op de moderne datingmarkt en van je vriendinnen moet je het (niet) hebben. 😉

Magic Tom en Yuri – Down The LOL Hole

Een adembenemende show waarin twee woest aantrekkelijke goochelaars hun waardigheid en lichaam op het spel zetten voor succes. Laat je betoveren door de geweldige trucs en de nonchalante lichamen van Magic Tom en Yuri.

Erg flauw, maar meerdere keren bijna van mijn stoel getuimeld van het lachen. Magic Tom en Yuri, je moet het meemaken zal ik maar zeggen. De heren treden nog veel op komende zomer, je kunt ze onder andere zien als je naar Lowlands gaat.

Muziek


Prins S. en De Geit

Stap in de rij voor de kinderboerderijen ga de nacht in met Prins S en de Geit. Ik love taal en wat zijn zij hier goed in zeg. Actueel, scherp en vol betekenis. De harde beats slepen je in een ruk mee de moshpit in en dan kun je maar één ding doen… je gewoon mee laten slepen.

Mijn persoonlijke hoogtepunt van het weekend, ik vloog door de zaal. Letterlijk. Niet heel geschikt als achtergrondmuziek voor thuis, maar zoek ze op deze zomer zou ik zeggen. Je vindt ze op bijvoorbeeld Sziget of Appelpop.

Jungle by Night
Bereid je voor op veel synths, drums, bas, gitaar en percussie aangevuld met trompet. De band bevindt zich ik de goudlok-zone tussen analoge dansmuziek, funk, Krautrock. Dat wordt één grote zwetende massa, mis het niet!

Deze band ken je vast en het zal je ook niet verbazen als je zag hoe de energie uit de tent barst tijdens dit bomvolle optreden. Ben je een van de gelukkigen met een Sziget kaartje? Onder andere daar treden ze in 2023 op.

Madnes Festival vindt in 2024 plaats op 5,6 & 7 juli, dus zet die vast in je agenda

Victoire Klaassen is in het dagelijks leven PR manager, dol op skincare, het strand (ze verruilde in 2022 Amsterdam na veertien jaar voor Zandvoort), goede koffie en haar eigenwijze hondje Jazz. Is altijd in beweging en start de dag het liefst met een goede havercappu. Daarnaast houdt ze van nieuwe dingen ontdekken en hierover te schrijven.

Dit is waarom een festival (bijna) nooit langer doorgaat dan de eindtijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️