Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 11 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

6x deze duurzame boeken helpen je bij een groener leven

Wie duurzamer wil leven, kan door de bomen het bos niet meer zien. Als het op duurzaamheid aankomt lijkt iedereen een mening te hebben en lijkt geen enkele actie goed genoeg. Wil je je kennis over het onderwerp verdiepen en op zoek gaan naar manieren om jouw groene steentje bij te dragen? Deze duurzame boeken helpen je een handje.

Duurzame boeken voor een groener leven

Van mode tot reizen en van voedsel tot algemene tips: er bestaan genoeg boeken die je laten zien hoe je een duurzamer leven leeft. Onderstaande exemplaren zijn favoriet bij de BEDROCK-redactie en zijn echte must reads.

Fashionopolis – Dana Thomas

De meeste mensen weten heus wel dat de mode-industrie vervuilend is, maar over de details is minder bekend. Journaliste Dana Thomas beschrijft in Fashionopolis alles wat je erover moet weten. Ze gaat langs bij productiefabrieken, doet onderzoek naar de marketing van grote modebedrijven en beschrijft precies welke chemicaliën en andere schadelijke stoffen kleding zo vervuilend maken.

Bovendien kijkt ze ook naar de menselijke kant van duurzaamheid en beschrijft ze hoe het zit met de arbeidsomstandigheden van veel kledingfabrieken. Na het lezen van dit boek streef je zonder twijfel naar een groenere garderobe.

We are the wheater – Jonathan Safran Foer

‘De wereld redden begint bij het ontbijt,’ meent Jonathan Safran Foer. De auteur gooide hoge ogen met zijn bestseller Eating animals en bracht daarna dit boek uit, waarin hij klimaatverandering op een indrukwekkende manier uitlegt. Echt vrolijk word je er niet van, want We are the weather maakt duidelijk hoe slecht het gesteld is met Moeder Aarde, maar behulpzaam is het wel. Hij geeft namelijk ook tips hoe je de wereld nog wél kunt redden voor komende generaties, beginnend bij je ontbijt.

Verlangen naar minder – Jelle Derckx

Ben je op zoek naar duurzame boeken, dan mag Verlangen naar minder van Jelle Derckx absoluut niet ontbreken. Minder willen, of dat nou om spullen, vakanties of andere dingen gaat, is volgens hem de sleutel naar een groener leven. In dit boek legt hij niet alleen uit waarom dat zo is, maar geeft hij ook handige tips die je direct kunt toepassen in je eigen leven. Alles draait om bewustzijn!

Duurzaam reizen – Zoë van Liere

Reizen is een fantastische manier om jezelf als mens te ontwikkelen, maar duurzaam is de manier waarop veel mensen reizen bepaald niet. Gelukkig kan dat anders: de Nederlandse Zoë van Liere schreef er een handboek over. Na haar boek hoef je je favoriete hobby niet op te geven, maar ontdek je nieuwe plekken op een manier die beter voor de wereld is.

Het klimaatboek – Greta Thunberg

Niemand is te klein om impact te maken, bewees Greta Thunberg de afgelopen jaren wel. De jonge klimaatactiviste werd bekend dankzij haar strijd voor een gezonder klimaat en schreef er later een boek over. In Het klimaatboek bundelt ze essays van andere journalisten, activisten en schrijvers die haar inspireren. Bij elk essay is een inleiding van Thunberg zelf te lezen, die je op deze manier aanmoedigt om ook actie te ondernemen.

De groene mama – Kari van der Heide

Al die wegwerpluiers, dat goedkope plastic speelgoed en honderden kledingstukken die maar even gedragen worden: dat moet anders, dacht Kari van der Heide. Toen de auteur moeder werd kwam ze erachter hoe veel afval je met kinderen eigenlijk creëert en startte ze een duurzamere zoektocht. De bevindingen deelt ze in haar boek De groene mama, zodat ook jij je kinderen groener kunt opvoeden.

Voor de boekenwormen: 6 tips om (nog) beter te lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️