Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 1 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Voor de boekenwormen: 6 tips om (nog) beter te lezen

Hou je van lezen, maar kun je er soms de tijd, rust of energie niet voor vinden? Zonde, zeker in de zomer kan het fijn zijn om ‘s avonds buiten te zitten met een boek en even te ontladen. Met deze 6 tips van bestseller auteur en podcastmaker Ryan Holiday word je een betere lezer en hervind je weer het plezier van een goed boek lezen.

Steeds meer mensen vinden het lastig om tijd of rust te vinden om te lezen. Je gaat ‘s avonds liever Netflixen of sporten dan een boek lezen. Maar lezen is niet alleen leuk, maar ook goed voor je.

Van lezen wordt je namelijk niet alleen een intelligenter mens, maar ook een wijzer mens door alle levenservaringen die je tot je neemt, stelt Ryan Holiday op TED Ideas.

Hij legt dan ook graag uit hoe je het lezen weer kan oppakken als je al een tijdje niet gelezen hebt en geeft ook tips hoe je beter kunt lezen.

1. Stop met het lezen van boeken die je niet leuk vindt

Kom je moeilijk door het begin van een boek heen, maar wil je doorzetten omdat iedereen zegt dat het zo’n goed boek is? Stop daarmee. Ook als je bij jezelf denkt misschien moet ik sneller lezen, zodat ik minder afgeleid ben, is dat een teken dat je beter kan stoppen met het lezen van dat boek.

Wil je meer boeken lezen? Handige trucs zodat het wél lukt

Het leven is te kort om boeken te lezen die je niet leuk vindt. Volgens Holiday kun je het beste de volgende regel aanhouden: 100 pagina’s – je leeftijd is het minimale aantal pagina’s dat je moet lezen. Vind je het boek daarna nog niet leuk? Leg het dan weg.

2. Houd een aantekeningenboek bij

Denk je vaak als je iets leest: ‘oh dit moet ik onthouden, dit is een mooi inzicht, zin of metafoor?’ Houd dan een aantekeningenboek bij. Holiday noemt dit een ‘commonplace book’. Hierin schrijf je met de hand citaten, aantekeningen, ideeën, verhalen en feiten in die je wilt onthouden en bewaren voor later.

Er zijn geen strakke regels voor hoe je dit notitieboek moet invullen. Het gaat erom dat jij opschrijft wat je wilt onthouden. Het kunnen alleen tips, quotes en inzichten zijn als je mooie wijsheden wilt onthouden, maar als je schrijver bent kun je ook mooie woorden, zinnen of citaten overschrijven. Volgens Holiday maakt dit je een betere schrijver en een wijzer mens.

3. Lees klassiekers opnieuw

Heb je vroeger op school Matilda gelezen van Road Dahl of op de middelbare school Turks Fruit van Jan Terlouw? Dan kun je als snel zoiets hebben van: dat boek heb ik al gelezen ik ken het verhaal.

Toch is het de moeite om klassiekers nog een keer te lezen. Je zult merken dat je het deze keer hele andere dingen uithaalt en nieuwe details en lessen ontdekt, zeker bij kinderboeken is dit de moeite waard.

4. Vraag mensen die je bewondert om aanraders

Vraag is om de mensen om je heen zoals vrienden, je ouders, opa en oma, docenten of collega’s die je hoog hebt zitten, welk boek hun leven heeft veranderd en maak een lijst.

Als een boek iemand zijn of haar leven heeft veranderd dan is het waarschijnlijk de moeite waard om het te lezen. Als het bij hen voor een ommekeer heeft gezorgd, zal het jou op zijn minst één nieuw ding leren.

5. Leer niet alleen van je eigen ervaring

Volgens Holiday is het je plicht als mens om boeken te lezen met ervaringen van anderen. De mens maakt al eeuwenlang fouten, leert dingen, vecht, worstelt en is gestorven.

Leren van de Nepalezen: 5 levenslessen voor een gelukkig leven

Hoe durf je geen gebruik te maken van alle kennis en ervaring van je voorgangers, stelt hij. Lees over de geschiedenis, verdiep je in filosofie, leen ondernemersboeken en leer bij!

6. Pak na een leesdip de draad weer op

We komen allemaal wel eens terecht in een leesdip. Een periode dat we niet de concentratie, tijd of rust kunnen vinden om ‘s avonds of in het weekend een boek erbij te pakken. Dat overkomt de beste.

Echter als je na een tijdje wel weer zin hebt om te lezen, maar het je niet lukt om je er toe te zetten pak dan je favoriete boek erbij. Pak er dus geen nieuw boek bij, waar je eerst weer in moet vastbijten, maar lees gewoon iets wat je al kent en wat je fijn vond om te lezen.

Zo kom je weer langzaam in de lees flow en ervaar je hoe fijn en leuk lezen kan zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️