Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 29 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze 4 duurzame festivals wil je dit jaar niet missen

Nog maar een paar weken en de zomer is ein-de-lijk aangebroken. Dat betekent gelukkig ook dat het festivalseizoen weer voor de deur staat en we met volle tuigen kunnen gaan genieten van de tofste bands, DJ’s én groene initiatieven. Want geloof ons, deze duurzame festivals wil je niet missen dit jaar!

De zomer is het perfecte moment om de hort op te gaan, je te laten gaan op buitenlandse én binnenlandse festivals en het zomerse avontuur tegemoet te dansen.

Duurzame festivals 2023

Deze duurzame festivals wil je niet missen de zomer:

Meadow in the Mountains

Voor wie even wil ontsnappen aan de realiteit, dansen tot de zon opkomt, genieten van sprookjesachtige uitzichten en niet van grootschalige festivals houdt, is er Meadows in the Mountains. Dit unieke festival, dat plaatsvindt in het prachtige Rhodopegebergte van Bulgarije, staat bekend om zijn idyllische omgeving en de sterke focus op duurzaamheid.

Dit is waarom een festival (bijna) nooit langer doorgaat dan de eindtijd

Zowat het hele terrein is opgebouwd uit lokaal hout van de omringde bossen en alle materialen zijn recyclebaar. Er is een strikt plasticbeleid, het voedsel komt uit het dorp en er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie, waardoor ze niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Ook worden de regels van permacultuur gehanteerd op het stuk land én zijn er gratis tickets voor treinreizigers. Hoe tof is dat?

Meadow in the Mountains vindt plaats van 1 t/m 5 juni 2023.

Surfana festival

Ieder jaar vindt in de Noord-Hollandse duinen weer hét vrolijkste surffestival van Nederland plaats: Surfana Festival. Een weekend lang staat het in de Kennemerduinen in het teken van muziek, samenzijn, (water)sport, kunst én milieu.

Bij deze slow fashion merken scoor je duurzame festival outfit deze zomer

Niet alleen wordt het festival opgebouwd van gerecyclede materialen, ook vind je er een heus ‘waste station‘ waar afval wordt omgezet in compost. Natuurlijk zijn er ook heerlijke vegetarische (en vegan!) foodtrucks te vinden, waaronder van Karma kebab én kun je er deelnemen aan clinics (lees: workshops) over zero waste, bijvoorbeeld.

Het slogan luidt bij Surfana dan ook: LEAVE NOTHING BUT SAND CASTLES.

Surfana Festival vindt plaats van 8 t/m 10 september 2023.

MadNes Festival

Pal aan zee in Ameland wordt ook dit jaar weer het punk, surf- en skate festival MadNes georganiseerd met bekende en minder bekende bands, BMX-shows, surfen tot je een ons weegt én niet geheel onbelangrijk: duurzaamheid staat er hoog in het vaandel.

Het team van Seavent tovert ter plaatste afval om tot compost, alle borden, bestek, bekers etc. zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, je kan telefoons opladen op bananenschillen (!) met Stichting Katalysator en de Nick Balcombe Greenstage wordt door fietsende bezoekers en zonne- en windenergie voorzien van stroom, om maar wat voorbeelden te noemen!

MadNess festival vindt plaats op 30 juni, 1 & 2 juli 2023.

Lowlands

Lowlands is misschien wel hét populairste festival van Nederland, en dan met name op muziekgebied. Ieder jaar weer overtreft de line-up aan bekende en nieuwe artiesten de line-up van het jaar ervoor. Van over de hele wereld komen de beste muzikanten ter werkend naar Lowlands om op te treden.

De gigantische impact van ál die festivals (en hoe we dat kunnen verminderen)

Ook op het gebied van duurzaamheid doet Lowlands ieder jaar weer flink haar best. Hoe? Op hun website is Lowlands transparant over hun verbruik én in hoe het steeds meer (flinke!) duurzame stappen onderneemt. Van het grootste solarcarport ter wereld aanleggen tot vaste infrastructuur bouwen (in plaats van het elk jaar op en af te bouwen) en van het verbieden van flyers tot heuse ‘green ghetto’s’.

Dat laatste zijn campings waar mensen die graag op een schone camping staan zelf meewerken aan het schoonhouden door simpelweg hun afval in zakken te doen en geen tenten achterlaten. Kijk, dáár worden wij nou blij van!

Lowlands vindt plaats van 18 t/m 20 augustus 2023. 

Als dát geen goede zomer belooft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️