Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 2 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Gezond egoïsme: een pleidooi om jezelf meer centraal te stellen

In de wereld van vandaag moeten we veel. We zijn voortdurend lijstjes aan het afvinken, willen voldoen aan allerlei verwachtingen en denken aan alles en iedereen. Behalve aan onszelf. Het resultaat? We zijn moe, gestrest of voelen ons niet gelukkig. Herkenbaar? Lees dan vooral even verder.

Een beetje gezond egoïsme in een wereld die continu om aandacht vraagt is helemaal zo gek nog niet. Eh, hallo? Dit is jouw leven! Als jij niet voor jezelf kiest, wie moet het dan doen?

Je móét zoveel op een dag

Gezond egoïsme betekent dat je om jezelf geeft en om anderen tegelijkertijd. En dat zorgen voor jezelf en kiezen voor wat jij gaat wilt prioriteit heeft in je leven. Niet ten koste van anderen, maar ten gunste van jezelf. Zo creëer je het leven dat écht bij je past.

Personal coach en spreker Inger Strietman beschrijft in haar meest recente boek Mag ik even mijn aandacht waarom gezond egoïsme zo belangrijk is en hoe je het kunt toepassen in je dagelijkse leven. Want voor je het weet zit je met een burn-out thuis, omdat je het idee hebt dat je zoveel móét op een dag. En één ding is zeker, daar heeft écht niemand wat aan.

Persoonlijke ruimte innemen

Kiezen voor jezelf gaat niet over een half uurtje RTL Boulevard of een aflevering Netflix kijken aan het eind van een drukke dag. Als dat de oplossing was, dan hadden we er met z’n allen een stuk energieker bij gezeten. Een leven waarin we goed voor onszelf zorgen vraagt om een grondigere, duurzamere aanpak, die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Spiritueel narcisme: wanneer je wel heel ver boven de rest uit zweeft

Te beginnen met de persoonlijke ruimte die je inneemt. We willen altijd maar zorgzaam, grappig, sterk, intelligent, loyaal, attent, knap, liefdevol, succesvol, sexy en nog meer zijn. Maar daardoor geven we ongemerkt prioriteit aan anderen, aan dingen die we moeten, aan het waarmaken van verwachtingen.

Wat maakt jou blij?

Het wordt tijd om onze prioriteiten te veranderen en te focussen op onszelf, op onze gezondheid, op wat ons blij maakt. Om de verwachtingen van onszelf en van andere los te laten en te ontdekken wat goed is voor óns. Waar we echt blijf van worden. Wat ons ontspant. Inspireert. Wat voldoening geeft. Wat ons dichterbij onszelf brengt. Wat energie geeft.

Het integreren van gezond egoïsme in je leven brengt je leven in balans. Het houdt in dat je tegelijkertijd om anderen én om jezelf geeft. Het betekent dat je van kiezen voor jezelf bewust een prioriteit maakt. Vaker kiezen voor jezelf maakt je geen egoïst, maar iemand die zich gelukkiger voelt en een betere balans heeft gevonden in het leven.

Keuzes maken vanuit de kern

Om te kiezen voor jezelf is het tevens van belang dat je eerlijk bent tegenover jezelf. Dat je je ‘het gaat prima’-masker afzet en kijkt naar wie je werkelijk bent en hoe het écht met je gaat. Zonder enige opsmuk. Met andere woorden: verbinding maken met je echte zelf.

Egoïsme klinkt negatief, toch mogen we best wat vaker egoïstisch zijn (zonder gemeen te worden)

Gezond egoïsme gaat namelijk niet over de buitenkant maar alleen over je binnenkant. Over keuzes maken vanuit de kern van wie jij bent en wat je nodig hebt. En hier eerlijk over durven zijn naar jezelf én naar de mensen om je heen. Alleen vanuit authenticiteit kun je leven op een manier die bij je past.

Verantwoordelijk nemen en grenzen aangeven

Zo verantwoordelijk als je je kunt voelen in je werk, in vriendschappen of het ouderschap, zo onverantwoordelijk zijn we vaak in de omgang met onszelf. Gezond egoïsme vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid voor niemand anders dan jezelf. Voor jouw leven. Voor je mentale en fysieke gezondheid. Het is aan jou om jezelf serieus te nemen. Jij bent de enige die dit kan doen.

En om te weten wat jij nodig hebt, is aandacht voor jezelf essentieel. Niet één avond in de week, maar dagelijks. Aanvoelen hoe het met je gaat is de basis voor het maken van keuzes die goed voor je zijn. Daarnaast is het belang dat je grenzen aan geeft. Door bijvoorbeeld nee te zeggen, niet voor de volle 100 procent ergens voor te gaan of afstand te bewaren. Onze energie is immers niet eindeloos.

Leven vanuit je innerlijke kracht

Wees creatief, wees optimistisch, heb vertrouwen en creëer ruimte voor jezelf door het uit te spreken. Zo sla je de piketpaaltjes in de grond, goed zichtbaar voor jezelf én voor anderen. Hoe duidelijker je bent, des te meer vrijheid je zult ervaren om het leven te leiden dat echt bij je past.

De wereld heeft behoefte aan jouw innerlijke kracht, aan jouw eigenheid, aan jouw oorspronkelijkheid en ideeën. Wees jezelf, de wereld heeft je nodig zoals je bent. Deze en meer wijsheden vind je dus in dit boek. Echt een aanrader (en dat zeggen we niet altijd!).

Luistertip! 🎧

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️