Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 2 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Luisteren! De podcast Gedachtegang over mentaal welzijn is een tip

Praten over je mentale gezondheid is niet altijd makkelijk. Sommige mensen schamen zich voor hun psychische problemen of hebben het gevoel dat anderen hen niet zullen begrijpen. Toch is een goede mentale gezondheid minstens zo belangrijk als een gezond fysiek. Daarom is het goed dat er steeds meer gesproken wordt over mentaal welzijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld via social media of podcasts, zo ook in de podcast De Gedachtegang van MIND Young Studio.

Vooral voor de mentale gezondheid van jongeren is een podcast zoals De Gedachtegang hard nodig.

Veerkracht van jongeren brokkelt af

In de tijd waarin we nu leven is het beschermen van je mentale gezondheid extra belangrijk. Zo schrijft De Nederlandse GGZ dat sinds de coronacrisis het aantal crisismeldingen bij jeugd GGZ-instellingen tot 60 procent gestegen is. Hierbij gaat het om jongeren met ernstige depressies, suïcidale klachten of eetstoornissen. Dit stijgende aantal heeft het gevolg dat wachtrijen bij de jeugd GGZ langer worden, terwijl deze groep juist acute zorg nodig heeft.

https://www.bedrock.nl/mentale-stoornis-kinderen/

Kinder- en jeugdpsychiater en bestuurder bij de Nederlandse GGZ Mariëlle Ploumen vertelt aan Trouw dat de veerkracht van jongeren afbrokkelt. Zo zorgt de pandemie voor extra stress en spanningen binnen gezinnen en hakt de vermindering aan sociale contacten er hard in.

Podcast over mentale gezondheid van jongeren

Het mag duidelijk zijn: de mentale gezondheid van jongeren holt achteruit. En juist deze groep vindt het lastig om te praten over hoe zij zich voelen. Veel jongeren zeggen zich te schamen of onzeker te zijn over hun gevoelens. Ook hebben zij vaak het idee dat hun problemen niet groot genoeg zijn om er hulp voor te zoeken.

Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat er een podcast zoals ‘de Gedachtegang’ bestaat. Hierin komen jongeren zelf aan het woord om het onder andere te hebben over hun eigen mentale gezondheid. Zo laten zij aan hun leeftijdsgenoten zien dat je problemen er mogen zijn en dat het goed is om erover te praten.

In de podcast ‘de Gedachtegang’ wordt elke week een ander thema besproken dat met de mentale gezondheid van jongeren te maken heeft. Zo gaat aflevering 3 over de liefde met onderwerpen als grenzen aangeven in een relatie en hoe daten werkt als je mentale problemen hebt.

Aflevering 7 bespreekt het onderwerp ‘hokjesdenken’, waarbij de negatieve en positieve kanten van diagnoses en bijbehorende labels naar voren komen.

MIND Young Studio

De podcast De Gedachtgang is een initiatief van MIND Young Studio. Deze studio bestaat uit een team van 5 jongvolwassenen die zelf ook psychische klachten ervaren. Samen maken zij content over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de mentale gezondheid van jongeren. Dit delen zij op de MIND Young Studio Instagram, Youtube en TikTok.

Een paar simpele manieren om je mentale gezondheid te beschermen

Maak je je zorgen over iemands mentale gezondheid, maar vind je het gesprek hierover opstarten lastig? Neem dan een podcastaflevering van de Gedachtegang als aanleiding óf gebruik één van deze 6 tips om praten over mentaal welzijn minder ongemakkelijk te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️