Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 3 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Bijzonder: Japan heeft een minister van eenzaamheid aangewezen

Japan ken je misschien van de fleurige bloesembomen, hippe kledingstijl of de lekkerste (vegan) sushi. Toch schuilt er achter al dat moois ook een hele donkere kant. Het land staat al jaren in de top 15 van landen met de hoogste zelfmoordcijfers. Daarom deed de regering er een boel aan om deze situatie te verbeteren. En met succes, want de laatste jaren zijn de zelfmoordcijfers flink gedaald. Toch zijn deze tijdens de pandemie weer omhoog geschoten en daarom stelt Japan nu een minister van eenzaamheid aan.

In de maand oktober zijn er in Japan meer mensen overleden door zelfmoord, dan van corona in heel 2020.

Hikikomori

Voor Japan is het probleem van eenzaamheid niet nieuw. Er is zelfs een speciaal woord voor ‘hikikomori’. Hiermee worden mensen bedoeld die zich compleet van de maatschappij hebben afgesloten en leven als kluizenaars.

Waarom je je niet hoeft te schamen voor het gebruik van antidepressiva

Geschat is dat wel 1 miljoen Japanners op deze manier leven. In het begin zeggen zij tevreden te zijn met deze situatie, maar na een tijd voelen zich toch heel eenzaam en ellendig. Experts pleiten daarom voor meer onderzoek naar deze extreme vorm van sociale isolatie.

Alleenstaande vrouwen hebben het zwaar

Eenzaamheid was dus al aanwezig in het land, maar de coronacrisis doet er nog een flinke schep bovenop. Het is zelfs voor de eerste keer sinds 11 jaar dat Japan het aantal zelfmoorden in het land weer ziet stijgen. De Japanse professor Michiko Ueda doet onderzoek naar zelfmoord in Japan.

Zij zegt dat vooral alleenstaande vrouwen het tijdens deze pandemie zwaar hebben. Veel van hen hebben namelijk geen vaste baan en door de coronacrisis nog minder werkzekerheid. Zij zijn dan niet meer in staat om zichzelf te onderhouden en zien zelfmoord als enige uitweg.

Dit is ook terug te zien in de cijfers: afgelopen oktober hebben 879 Japanse vrouwen zelfmoord gepleegd. Dit zijn er 70 procent meer dan dezelfde maand een jaar eerder.

Minister van eenzaamheid

Genoeg redenen dus voor Japan om een minister van eenzaamheid aan te stellen. Tetsushi Sakamoto mag deze taak op zich nemen. Hij was al de minister die zich bezighield met de lage geboortecijfers en regionale ongelijkheid in het land en nu voegt hij dus ook eenzaamheid aan zijn portefeuille toe.

Sakamoto heeft gezegd dat hij ervoor wil zorgen dat de sociale banden tussen mensen sterk blijven, ook in tijden van sociale isolatie door corona. Het is een complex probleem om op te lossen, maar Sakamoto zegt dat het de eerste stap is om duidelijk in kaart te brengen wie op dit moment extreme eenzaamheid ervaren. Vanuit daar kunnen verdere maatregelen getroffen worden.

Depressie symptomen: zo herken je of je depressief bent

Tijdens deze pandemie is het dus ontzettend belangrijk om toch sociale contacten te onderhouden. Eerder kon je al op Bedrock lezen hoe je toch voor verbintenis kan zorgen nu je mensen minder ziet.

Heb je zelf hulp nodig of maak je je zorgen over iemand anders? Bel dan naar het gratis nummer 113 voor een anoniem hulpgesprek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️