Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 9 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Als je leert genieten van alleen zijn, dan komen deze voordelen op je pad

Voor mensen die het liefst 24 uur per dag omringd zijn door anderen is het soms moeilijk te begrijpen dat iemand ervoor kiest om iets alleen te ondernemen. ‘Ga je echt weleens alleen naar de bioscoop? Dat is toch saai?’ En ‘hoezo ga je alleen op vakantie? Was er dan soms niemand die met je mee wilde?’ Waarschijnlijk hebben deze mensen geen flauw idee hoe fijn het kan zijn om iets in je eentje te ondernemen. Het hoeft ook helemaal niet saai te zijn.

8 voordelen van alleen zijn

Het enige wat je moet doen, is leren om te genieten van alleen te zijn. En als je dat eenmaal doet, dan komen er vanzelf een aantal voordelen op je pad. We delen er acht.

1. Je hebt de kans om op te laden

Niemand zal ontkennen dat social gatherings met vrienden en familie gezellig zijn. Maar eerlijk is eerlijk: het kan mentaal uitputtend zijn om continu gesprekken te moeten voeren en de druk te voelen om anderen aan het lachen te maken.

Een beetje alleen tijd geeft je de kans om weer op te laden. Wat je gaat doen maakt niet zoveel uit. Als je maar even alleen bent met je eigen gedachten en met niemand hoeft te praten.

2. Je leert jezelf kennen

Wat maakt jou van streek? En wat maakt jou gelukkig? Daar kom je allemaal achter als je alleen bent. Je moet jezelf gewoon even de tijd gunnen.

Als je eenmaal deze kennis over jezelf hebt dan is het ook makkelijker om je emoties te reguleren. Je weet ten slotte precies hoe je kan reageren op een bepaalde situatie.

3. Je kunt dingen doen die jij leuk vindt

Een weekendje weg met vrienden is natuurlijk hartstikke gezellig, maar er is altijd het issue dat je rekening moet houden met tig verschillende wensen. Er zullen compromissen gemaakt moeten worden; over de bestemming, maar ook over de invulling van het weekend.

Met de uitkomst ben je lang niet altijd even blij. En daarom is een solotripje soms zo fijn. Zodra je begint te realiseren dat je alles kunt doen wat JIJ wilt, ga je er ook veel meer van genieten.

4. Alleen zijn maakt je productiever

Met je collega bij een koffietentje gaan zitten om wat te werken kan leuk zijn, maar het kan ook echt je productiviteit beïnvloeden. Even kletsen, een vraag stellen; je kent het wel.

Maar wat nou als je in je eentje naar dat koffietentje gaat? De kans is groot dat je dan een stuk meer werk verricht. Desnoods zet je een koptelefoon op en sluit je jezelf lekker af voor de buitenwereld. Workmode is on!

5. Je reflecteert vaker

Waar sta je in het leven? En hoe gaat het nou eigenlijk écht met je? Waarschijnlijk neem je zelden de tijd om stil te staan bij dit soort vragen, en te reflecteren op je leven; mede omdat je altijd omringd wordt door andere mensen.

Tip: Time to reflect: waarom (zelf)reflectie belangrijk is als je verder wilt komen

Een beetje meer alleen-tijd is de perfecte oplossing. In plaats van je te richten op het verwerken van gedachten en gevoelens van anderen, biedt het je de mogelijkheid om je focus naar binnen te richten.

6. Alleen zijn leert je om relaties meer te waarderen

Wanneer je je op regelmatige basis terugtrekt uit het gezelschap van anderen (en hier ook van begint te genieten) zal je merken dat je ook veel meer geniet van de relaties die je met andere mensen hebt. En dat heeft twee redenen.

Lees ook: Dit doen relaties (en dan niet alleen je liefdesrelaties) met jouw energetische systeem

Ten eerste zorgt alone-time ervoor dat je meer waardering krijgt voor jezelf. Je leert houden van je eigen gezelschap. En het tweede punt: je leert ook alle dingen waarderen die je haalt uit relaties met andere mensen. Door tijd alleen door te brengen weet je soms weer wat je mist.

7. Je zult je onafhankelijker voelen

Het is natuurlijk best even wennen om in je eentje dingen te ondernemen. Het kan ongemakkelijk aanvoelen, en vreemd. Maar naarmate je het vaker doet wordt het steeds makkelijker (en leuker).

Je gaat je zelfverzekerder voelen over je solo-uitjes en dat leidt uiteindelijk ook tot een gevoel van onafhankelijkheid. Gaandeweg leer je beseffen dat je helemaal niemand nodig hebt om iets leuks te ondernemen.

8. Alleen zijn leert je vertrouwen op je instincten

Vaak hebben we het gevoel dat we goedkeuring moeten vragen aan familie of vrienden om iets te kunnen doen. Denk maar eens aan gezamenlijke vakanties. Bijna alles gaat in overleg.

En zo ben je nooit in de gelegenheid om zélf beslissingen te nemen. Het voordeel aan bijvoorbeeld een soloreis, is dat je leert vertrouwen op je eigen instincten en beslissingen kunt maken zonder dat je toestemming nodig hebt van een ander.

En da’s soms best fijn!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️