Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 15 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

101 gedachten in je hoofd tijdens het mediteren? Dat is juist goed!

De hele dag door ben je tegen jezelf in je hoofd aan het praten, zonder dat je het door hebt. Soms zou je die ongecontroleerde gedachtestroom wel eens willen temmen. Kan meditatie je hierbij helpen?

Volgens Boeddha bestaat de menselijke perceptie uit 6 zintuigen: één daarvan zijn onze gedachten. Naast de andere 5 – zicht, gehoor, reuk, smaak en tast – is het misschien wel de ingewikkeldste. Elke dag stromen er ontzettend veel gedachten door je hoofd, zonder dat je hier bewust van bent. Maar waar komen deze gedachten eigenlijk vandaan?

Oorsprong gedachten

Gedachten ontstaan in de hersenen. Een complex orgaan, want nog steeds zijn niet alle mysteries hierover ontrafeld. Gedachten spelen een grote rol in ons bestaan. Ze sturen ons gedrag, maken ons bewust van wie we zijn en geven richting aan ons leven. Je gedachten beïnvloeden ook je stemming, en andersom.

Ook interessant: Dit is de impact van negatieve gedachten op je brein (en hoe je dit traint naar positieve)

Je hebt dagen dat je alles door een roze bril bekijkt: je voelt je gelukkig en je gedachten focussen zich op de positieve dingen. Soms heb je je dag niet, en komen er juist alleen maar negatieve gedachten in je op. We kunnen in gedachten verzonken raken; soms zelfs zo ver dat we opschrikken wanneer iemand iets tegen ons zegt.

Onze innerlijke gedachtestroom heeft de gewoonte om nutteloze emoties op te wekken en te versterken. Daarnaast zorgt die ongecontroleerde self-talk ervoor dat je ervaringen op een relatief oppervlakkige manier ondergaat. Je raakt zo verstrengeld in wat je allemaal tegen jezelf in je hoofd zegt, dat je niet echt merkt wat er gaande is in zowel je eigen lichaam, als de buitenwereld.

Meditatie

Boeddha gebruikte meditatie om zijn geest weer rustig te krijgen. Bij meditatie draait het om bewustwording van wat er via je 6 zintuigen allemaal binnenkomt aan informatie. De informatie die in je gedachten opkomt is hierbij niet anders dan de informatie die via deze andere zintuigen binnenkomt. Met behulp van meditatie komen deze zintuigen samen in het huidige moment: het hier en nu.

Must read: Laten we vooral níet in het nu leven (en dankbaar zijn dat het niet hoeft)

Meditatie laat je bewust worden van de ongecontroleerde gedachtestroom in je hoofd om zo de wisselwerking tussen je gedachten en je stemming beter te leren begrijpen. De hele dag door ben je aan het denken, maar besef je niet echt wat deze gedachten met je doen. Wanneer je een moment de tijd neemt om te mediteren, word je hier eindelijk bewust van.

Mind-ful-ness

Veel mensen denken dat mediteren gaat over het tegenhouden van je gedachten. Dit klopt niet helemaal: mediteren gaat juist om de bewustwording, het ervaren van je gedachten. Net als dat je dit doet met de andere ervaringen die via de overige 5 zintuigen binnenkomen.

Bij meditatie draait het om mindfulness (mind-ful-ness), en dat heet niet voor niets zo: het gaat erom dat je jezelf bewust wordt van je hoofd dat vol is met gevoelens, gedachten en ervaringen. De kunst is om deze te leren accepteren om zo je geest langzaam weer rustig te krijgen.

Meditatie helpt je om vervolgens je gedachten weer los te kunnen laten. En omdat (negatieve) emoties voor hun bestaan allemaal afhankelijk zijn van onze (negatieve) gedachtestroom, zullen de (negatieve) emoties ook ophouden te bestaan. Je gedachten zullen niet langer die nutteloze negatieve emoties die in je opkomen versterken, met als gevolg dat jij je een gelukkiger mens voelt.

Meer over meditatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️