Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 15 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Kan een selfie laten zien hoe gezond we zijn? Onderzoek zegt van wel

Een gekke selfie naar je vriend(in), familiewhatsappgroep of een uitdagende naar je lover. You either love if or hate it. Hoe dan ook: we maken er ons allemaal weleens schuldig aan. Wat je ook van de selfie-hype vindt, een foto van je gezicht blijkt meer voor je te kunnen doen dan alleen een goed plaatje naar de buitenwereld. Een computeralgoritme kan nu namelijk aan een foto van je gezicht zien of je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebt.

Daarvoor zouden slechts 4 foto’s nodig zijn, blijkt uit een Chinees onderzoek.

Selfie en je gezondheid

Een zogeheten deep learning computeralgoritme is in staat om de foto’s zo te analyseren, dat het kan zien of je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit het onderzoek dat werd gepubliceerd in het European Heart Journal.

Die link werd overigens niet zomaar gelegd. Het is namelijk al langere tijd bekend dat bepaalde gelaatstrekken duiden op een een hoger risico op hartaandoeningen. Dat klinkt misschien vreemd, maar toch het is zo daar bepaalde veranderingen in je gezicht een relatie hebben tot hart- en vaatziekten.

De tekenen zijn onder andere: dunner wordend of grijs haar, rimpels, gele bultjes in je ooghoeken, een vertroebeld hoornvlies of een oorlelpooi.

Maak je nu niet direct zorgen als je je eerste rimpels of grijze haren al niet meer kan tellen: deze analyse wordt (gelukkig) alleen uitgevoerd bij mensen die al een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten.

Blijk je symptomen te hebben van het risico op hart- en vaatziekten? Dan worden er verdere onderzoeken verricht.

Slimmer en slimmer

Om de analyse te kunnen maken zijn in bijna twee jaar tijd bijna 6000 patiënten uit 8 verschillende Chinese ziekenhuizen onderzocht. Alle 5796 mensen ondergingen standaardtesten voor hartpatiënten, maar daarnaast werden er ook 4 foto’s gemaakt: één van voor, twee van op zij en één van boven.

De resultaten werden door de artsen bekeken waarna de hartaandoening werd beoordeeld op basis van de vernauwing van de bloedvaten. Dát werd de data om het deep learning algoritme steeds verder te trainen.

Ook lezen: Als technologie een drug zou zijn, wat waren dan de bijwerkingen?

Als vervolg daarop werden er nog 1000 anderen patiënten getest uit verschillende ziekenhuizen. Wat bleek? Het algoritme bleek beter in het voorspellen in hart- en vaatziekten dan traditionele methoden!

Nog verder onderzoek nodig

Helemaal ready to go is het onderzoek nog niet. Het algoritme moet nog verder worden ontwikkeld en heeft nog grotere groepen mensen met verschillende ethnische achtergronden nodig om accurater te worden.

Waar technologie allemaal wel niet goed voor is!

Meer gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️