Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 23 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

De kracht van het FODMAP-dieet (voor als je gevoelige darmen hebt)

Een opgeblazen buik na een avondmaaltijd, buikpijn als je zuivel eet… zijn dit herkenbare klachten voor jou? Tien procent van de Nederlanders heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom. Om te bepalen welke triggers jouw klachten bepalen, wordt het FODMAP-dieet gebruikt. Hoe werkt dit dieet precies, en waarom werkt het zo goed bij PDS?

FODMAP staat voor Fermentation of Oligosaccaharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols. Een hele mond vol. FODMAPs zijn bepaalde voedingssuikers die je bijvoorbeeld terugvindt in zuivel, tarwe, groenten en fruit.  Deze voedingsmiddelen worden slecht opgenomen in de dunne darm, waardoor ze in de dikke darm extra gasvorming kunnen geven.

Hoe werkt het FODMAP-dieet precies, en op welke manier kan het jou helpen met jouw darmklachten? We duiken in de materie.

Hoe werkt het FODMAP-dieet?

Bij het FODMAP-dieet staat de kracht van het elimineren centraal. In de eerste fase van het dieet eet je FODMAP-arm. Je laat dan een aantal voedingsmiddelen zoveel mogelijk weg, en vervangt deze door andere gezonde voedingsmiddelen.

Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?

In de tweede fase van het dieet voeg je één voor één verschillende voedingsgroepen opnieuw toe aan jouw voedingspatroon. Op deze manier kom je er achter hoe jij reageert op bepaalde voeding, en welke voeding jij in de toekomst gewoon kunt blijven eten.

Deze methode is ontzettend effectief voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom. Op verschillende websites lezen we dat 70 tot 75 procent van de mensen hier baat bij kan hebben. Dat is natuurlijk ontzettend veel!

Belangrijk om te onthouden: het FODMAP-dieet is géén dieet om mee af te vallen. Bij dit dieet staat jouw gezondheid centraal. Zorg er dus voor dat je nog evenveel eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines binnenkrijgt als normaal.

Wanneer is het FODMAP-dieet iets voor jou?

Het FODMAP-dieet is dus geen dieet om wat kilo’s kwijt te raken. Dit voedingspatroon wordt voornamelijk gehanteerd bij mensen met een prikkelbare darm. We vertelden al eerder over de relatie tussen het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en voeding.

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. Naar schatting komt het bij tien procent van de Nederlanders voor. Als je last hebt van PDS, dan merk je dit vaak door buikpijn, buikkrampen, een opgezette buik, problemen met je ontlasting, winderigheid door gasvorming, diarree of verstopping.

Feeling moody? Van deze voeding word je weer vrolijk

Voeding speelt dus een grote rol in het controle krijgen over je PDS-klachten. Om precies te weten op welke voedingsgroepen jij gevoelig reageert, wordt het FODMAP-dieet aangeraden. Het is wel belangrijk om je tijdens dit proces door een diëtist of voedingsdeskundige te laten begeleiden.

Het effect van FODMAP op jouw PDS

Met het FODMAP-dieet sluit je productgroepen uit, om zo te kijken op welke producten jouw darmen overgevoelig reageren. Waarom dat bij PDS nodig is? Anne de Meulmeester van Mindful health, orthomoleculair voedingscoach en holistisch leefstijl coach, vertelt: “Wat bij het Prikkelbare Darm Syndroom vaak voorkomt, is dat je darmen overgevoelig reageren op een bepaald voedingsmiddel.”

Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je vaak ongezond eet?

“Vaak is dit een voedingsmiddel waarvan je het vaak op dat moment nog niet weet, omdat je dat nog niet hebt laten uitzoeken of dat het nog niet helder is geworden,” laat De Meulmeester weten. Bepalen welke voedingsmiddelen voor jou een trigger zijn, en deze weglaten, kan er dus voor zorgen dat jouw klachten aanzienlijk minder worden of zelfs verdwijnen.

Wat mat je (tijdelijk) niet eten?

Het FODMAP-dieet heeft een grote impact op jouw voedingspatroon. Er zijn namelijk veel producten die je tijdelijk even moet vervangen, om erachter te komen waar jij heftig op reageert. Dit artikel van Karlijn’s Kitchen vat duidelijk samen welke producten je wél, en vooral ook níét mag eten.

Nogmaals raden we je aan om dit traject samen met een diëtist of voedingsdeskundige te starten. Onder professionele begeleiding weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Succes!

Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DarmgezondheidPDSBGezondheidsnet

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️